1 Οκτωβρίου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “Εστία”


Η Εστία ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική υστέρηση. Λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1984 και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα ενεργά μέλη του Σωματείου ανέρχονται σε 100, τα μη ενεργά σε 300, είναι δε στην πλειοψηφία τους γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική υστέρηση. Το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό ανέρχεται στα 30 περίπου άτομα. Τα κριτήρια επιλογής του προσωπικού είναι η άρτια επιστημονική κατάρτιση και το ανθρωπιστικό-κοινωνικό προφίλ τους. Οι χρήστες των υπηρεσιών του φορέα είναι περίπου 80 άτομα.

Η Εστία, ως κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωνικοποίησης, επαγγελματικής αποκατάστασης, αξιοποίησης ελευθέρου χρόνου, υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης καθώς και συμμετοχής και υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άτομα με νοητική υστέρηση. Απευθύνεται σε νέα άτομα, από 18 ετών και άνω, με ελαφριά ή μέτρια νοητική υστέρηση.

Το όραμα της Εστίας είναι να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με μέτρια και ελαφρά νοητική υστέρηση καθώς επίσης και να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της διεκδίκησης, διαχείρισης και υλοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα να αποτελεί πρότυπο για το σχεδιασμό, παρακολούθηση, υλοποίηση και διαχείριση αναπτυξιακών επιχειρηματικών σχεδίων για τον ευρύτερο χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται ο φορέας.

Οι στόχοι της Εστίας είναι:
  • Η παροχή κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με ελαφρά νοητική υστέρηση.
  • Η υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και αγωγή των ωφελουμένων με σκοπό την ομαλότερη κοινωνική ένταξή τους. Η μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων μέσω διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της χώρας μας.
  • Η συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων και η ενημέρωση των αρμόδιων διαχειριστικών αρχών, ή φορέων ανάθεσης, επίβλεψης και ελέγχου. Η ικανοποίηση των στόχων των έργων των προγραμμάτων εντός των προδιαγεγραμμένων χρονικών ορίων υλοποίησης τους, με ποιοτική επάρκεια.
  • Η άμεση εξυπηρέτηση των ωφελουμένων από την υλοποίηση των ποικίλων προγραμμάτων. Η πλήρης γνώση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών οδηγιών που διέπουν τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα.
  • Η προσφορά ποιοτικών και καινοτόμων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς την τοπική κοινωνία με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και άλλων πόρων.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Εστία δεσμεύονται στις παρακάτω αρχές:
  • εφαρμογή και συνεχής βελτίωση του Συστήματος Ποιότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας.
  • άριστη επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και στελεχών, άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των στελεχών μας και δημιουργία συγκροτημένων και αποτελεσματικών ομάδων.
  • άριστη συνεργασία με τους φορείς και την τοπική κοινωνία, συνεχής βελτίωση της τεχνογνωσίας και διάχυσή της σε όλα τα στελέχη.
  • επιλογή εξειδικευμένων στελεχών και συνεχής εκπαίδευσή τους, διαρκής καινοτομία στον τρόπο σκέψης και δράσης και ανάληψη πρωτοβουλιών που απαιτούνται από την κοινωνία.


Περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “Εστία”
Σόνιας Νικολακοπούλου 13, 15451 Νέο Ψυχικό
Τηλ.:  2106713149
Fax:  2106748084
e-mail:  info@eseepa.gr
www.eseepa.gr


Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP