1 Νοεμβρίου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία


Ο οργανισμός Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία (ΚΧΠΒ) εργάζεται σε διεθνές επίπεδο και προωθεί κάθε δράση, σκέψη και πρωτοβουλία που στοχεύει στον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο, αλλά και στην εξάλειψη της βίας σε κάθε της μορφή. Η μεθοδολογία εργασίας της είναι βασισμένη στην ενεργή μη-βία. Ο ΚΧΠΒ ιδρύθηκε από πρωτοβουλία μελών του Ανθρωπιστικού Κινήματος, του οποίου και αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό. Ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία έχει τη μορφή μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, ανάλογα με το νομικό πλαίσιο σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχει ως “μη κερδοσκοπικό σωματείο” από τον Αύγουστο του 2001. Σε διεθνές επίπεδο έχει τη μορφή ομοσπονδίας οργανώσεων.

Το 1995 ο ιδρυτής του, ο ισπανός Rafael de la Rubia, παρουσίασε για πρώτη φορά τον οργανισμό στην “Ανοιχτή συνάντηση για τον Ανθρωπισμό”, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο της Χιλής, παρουσία εκπροσώπων από 50 χώρες. Από εκείνη τη στιγμή ο ΚΧΠΒ ανέπτυξε πληθώρα δραστηριοτήτων σε αρκετές χώρες και στις 5 ηπείρους. Τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνής εξελίξεις, επικέντρωσε τη δράση του σε εκστρατείες για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη της μεθοδολογίας της ενεργής μη-βίας.

Ο ΚΧΠΒ είναι ένα κοινωνικό κίνημα με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συνείδησης της μη-βίας. Αυτή η νέα συνείδηση θα είναι το απαραίτητο βήμα προς έναν κόσμο ελεύθερο από τη βία, όχι μόνο στην πλέον σκληρή μορφή της, αυτής των πολέμων και της φυσικής βίας, αλλά ελεύθερο από κάθε βία: οικονομική, φυλετική, θρησκευτική, σεξουαλική, ψυχολογική, ηθική.

Το όραμα του ΚΧΠΒ είναι να ενώσει τα αντιπολεμικά κινήματα, να φέρει σε επαφή τις ομάδες πασιφισμού και της μη-βίας από διαφορετικά μέρη της Γης και να συνεισφέρει την οπτική του για φαινομενικά ασύνδετα θέματα, με σκοπό την αυξημένη παγκόσμια κατανόηση γύρω από τον πόλεμο και τη βία.

Οι στόχοι του ΚΧΠΒ στην παρούσα φάση είναι οι εξής:
  • Παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός
  • Ποινικοποίηση των πυρηνικών όπλων
  • Αποκήρυξη των βίαιων προσεγγίσεων επίλυσης των συγκρούσεων
  • Σταδιακή και αναλογική μείωση των συμβατικών όπλων
  • Μια κοινωνία βασισμένη στην ενεργή μη-βία


Ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία οργανώνεται σε Ομάδες Βάσης των 10-12 ατόμων που αναπτύσσονται γύρω από συγκεκριμένες θεματικές και συναντιούνται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε ομάδα δημιουργείται με πρωτοβουλία ενός ή περισσότερων ανθρώπων και εκλέγει ένα συντονιστή. Η συνεργασία μεταξύ των ομάδων της Ελλάδας, αλλά και ομάδων από διαφορετικές χώρες με παρόμοιες θεματικές δράσης είναι συνεχής. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργές Ομάδες Βάσης γύρω από ποικίλες θεματικές σε 4 πόλεις. Προσωρινές ομάδες οργανώνονται επίσης γύρω από θεματικές όπως φεστιβάλ και δράσεις όπως τα ετήσια σήματα ειρήνης. Τέλος, αρκετές μικρές και μεγάλες δράσεις σε ποικίλες θεματικές πραγματοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν συγκροτήσει ομάδα. Αυτές οι δράσεις μπορούν πιθανόν να οδηγήσουν αργότερα στο σχηματισμό κάποιας μόνιμης Ομάδας Βάσης.


Περισσότερες πληροφορίες:
Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία
Ερμού 74, 10551 Μοναστηράκι
e-mail:  info@kosmosxorispolemous.gr
www.kosmosxorispolemous.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP