14 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013


Το 2013 ορίστηκε επίσημα ως το “Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών”. Ο γενικός σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών 2013 είναι η αύξηση της συνειδητοποίησης και της γνώσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διευκολυνθούν οι πολίτες να κάνουν πλήρη χρήση του δικαιώματός τους να μετακινούνται και να διαμένουν ελεύθερα  οπουδήποτε εντός της επικράτειας των κρατών μελών. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Έτος θα προωθήσει την απόλαυση από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων δικαιωμάτων που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Έτος ξεκίνησε επίσημα στις 10 Ιανουαρίου με συζήτηση που διεξήχθη με τους πολίτες του Δουβλίνου στην Ιρλανδία.

Το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών συμπίπτει με την 20η επέτειο κατοχύρωσης της ιθαγένειας της ΕΕ, όταν τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993. Το 2013 θα είναι επίσης το έτος που η Επιτροπή θα εκδώσει την επόμενη έκθεσή της για την ιθαγένεια της Ε.Ε., στην οποία θα παρουσιάσει περαιτέρω στοχευμένες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την άρση των υπόλοιπων εμποδίων που δεν επιτρέπουν στους πολίτες να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών θα εστιαστεί τόσο σε όσα επιτεύχθηκαν ήδη για τους πολίτες όσο και στην εκπλήρωση των προσδοκιών τους για το μέλλον.

Για να προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Έτος, η Επιτροπή διεξήγαγε ευρεία δημόσια διαβούλευση από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο του 2012 ρωτώντας τους πολίτες τι προβλήματα αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απαντήσεις θα συμπεριληφθούν στην έκθεση για την ιθαγένεια, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί το Μάιο.

Ένα έτος πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, η στιγμή είναι επίσης κατάλληλη για μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Έτος θα δώσει επίσης το έναυσμα για μια πανευρωπαϊκή συζήτηση με τους πολίτες σχετικά με ποια μορφή θα πρέπει να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για τη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής. Το Ευρωπαϊκό Έτος θα ενθαρρύνει τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεων, με στόχο να διερευνηθεί πως θέλουν οι πολίτες να εξελιχθεί η Ε.Ε. μέχρι το 2020 όσον αφορά τα δικαιώματα, τις πολιτικές και τη διακυβέρνηση.

Το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών θα δώσει την ευκαιρία σε άτομα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση:
  • να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ιθαγένεια της Ε.Ε., ιδίως το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην Ε.Ε.
  • να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τα εμπόδια στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων και να διατυπώσουν ειδικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους
  • να συμμετάσχουν σε πολιτικά φόρουμ συζήτησης πολιτικών και άλλων ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • να προετοιμαστούν για τις Ευρωεκλογές του 2014 και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη δημοκρατική ζωή της Ε.Ε.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα διοργανωθούν πολλές δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο από τους ίδιους τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καθιέρωση του Έτους αυτού, πέρα από τις όποιες επιφανειακές εκδηλώσεις, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχουν πλέον αμιγώς “εθνικά προβλήματα”. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες καθημερινές δυσκολίες καθώς ο τρόπος ζωής αλλά και η κοινωνικοοικονομική οργάνωση σε όλη την έκταση της Ευρώπης είναι πανομοιότυπες. Ας αποτελέσει αυτό το Έτος μια αφορμή για έναν ειλικρινή πανευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον μας. Για να διαμορφωθεί από τους ίδιους τους πολίτες η “Ευρώπη των λαών” σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδανικά τους!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP