1 Ιουλίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Υδροναύτες

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Υδροναύτες ιδρύθηκε το 2010 από μια ομάδα ανθρώπων που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών δράσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια που προκάλεσαν ιδιαίτερα μεγάλη αίσθηση καθώς αυτές επικεντρώνονται στον βυθό των θαλασσών και λιμνών. Η ιδιαιτερότητα των δράσεων αυτών έχει αναδείξει τους “Υδροναύτες” στην συνείδηση του κόσμου ως “φρουρούς” των βυθών της Ελλάδας. Η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι δράσεις τους, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών έχουν κάνει απολύτως ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της οργάνωσής, αλλά και την πίστη στο όραμά τους.

Η οργάνωση βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι δραστηριότητές της πραγματοποιούνται με ιδία μέσα και περιλαμβάνουν:
  • Οικολογικές δράσεις
  • Ομιλίες και σεμινάρια
  • Ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις
  • Έρευνες και μελέτες
  • Ραδιοφωνικές εκπομπές
  • Eπιμορφωτικές εκδηλώσεις
  • Αρθρογραφία
  • Οπτικοακουστικές επιμορφωτικές παραγωγές
  • Εκδηλώσεις και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα


Το όραμα των Υδροναυτών περιλαμβάνει τρεις αρχές.
Την ανάδειξη:
  • Της Ελληνικής θαλασσινής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς  καθώς και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που κρύβουν οι Ελληνικές θάλασσες, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης μορφής τουρισμού, αυτής του καταδυτικού τουρισμού. Τα οφέλη από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη του είναι πολλαπλά, και δεν έχουν μόνο να κάνουν με την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς θεωρούν πως περισσότερο ωφελημένο θα βρεθεί το ίδιο το περιβάλλον.
  • Του ρόλου θεματοφυλακής που μπορούν να έχουν οι αυτοδύτες και της κοινωνικής προσφοράς που προκύπτει από την πολυδιάστατη καταδυτική δραστηριότητα. Η οργάνωση, πέραν των οικολογικών δράσεων, έχει συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλοντας παράνομες δραστηριότητες, έχει εντοπίσει επικίνδυνα αντικείμενα (πολεμικό υλικό, αντικείμενα που αποτελούν σπουδαίο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια) και έχει συνεργαστεί με τις αρχές για την καταγραφή και εξουδετέρωση τους, ενώ έχει εργαστεί και σε έρευνες διάσωσης οπουδήποτε ζητήθηκε η συνδρομή της.

 Την προώθηση:
  • Των πρακτικών ασφαλούς κατάδυσης, την ανάπτυξη της καθώς και την προώθηση της ως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που προσφέρει πραγματικά μοναδικές συγκινήσεις στους ενασχολούμενους με αυτήν.
  • Του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχής σε ενέργειες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο.
  • Της ανάγκης για οικολογική ευαισθητοποίηση, για αλλαγή κάθε νοοτροπίας και πρακτικής που λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και του υδάτινου οικοσυστήματος.

 Την προστασία:
  • Της υδάτινης χλωρίδας και πανίδας, αναδεικνύοντας κάθε επιβαρυντικό για αυτήν παράγοντα.
  • Της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, των Ελληνικών ναυαγίων και κατ’ επέκταση της ίδιας της ναυτικής ιστορίας μας.
  • Της ίδιας της ασφάλειας των αυτοδυτών από ιδιαίτερα επικίνδυνους παράγοντες, όπως οι παράνομοι τρόποι αλιείας  και η μη τήρηση των κανόνων ναυσιπλοΐας.


Οι “Υδροναύτες” στηρίζονται στα μέλη που πιστεύουν ότι η αυτόνομη κατάδυση είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται να προβληθεί περισσότερο, καθώς έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην χώρα μας και επίσης μπορεί διά μέσου οργανωμένων δράσεων να ωφελήσει το δημόσιο συμφέρον γενικότερα. Η οργάνωση “Υδροναύτες” παραμένει ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, χωρίς συντεχνιακά χαρακτηριστικά. Στηρίζεται στις δωρεές των μελών της και στις εισφορές των εταίρων της και δεν διαθέτει αμειβόμενα στελέχη. Τα μέλη είναι αυτοδύτες όλων των βαθμίδων ή άνθρωποι που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οικολογικές και άλλες δράσεις. Λειτουργεί συμμετοχικά και δημοκρατικά και σε αυτό το πλαίσιο βασική επιδίωξη του Δ.Σ. και κατ’ επέκταση των ίδιων των εταίρων είναι να ενεργοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη.

Η οργάνωση έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως επιδιώκει τη συνεργασία με οποιοδήποτε φορέα μοιράζεται το ίδιο όραμα με αυτή ή επιθυμεί να συμβάλλει με κάθε τρόπο στους στόχους που έχει θέσει. Τη θέση αυτή την επιβεβαιώνουν οι συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, οι οποίες περιλαμβάνουν από δημόσιες και δημοτικές αρχές, επιστημονικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες μέχρι πολιτικά κόμματα και ιδιωτικούς φορείς.

Οι “Υδροναύτες” τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το βραβείο “Νησίδες Ποιότητας 2011”, το οποίο αφορά οργανώσεις με πρωτοποριακή, διαρκή και πρωτότυπη εθελοντική κοινωνική προσφορά.


Περισσότερες πληροφορίες:
Υδροναύτες
Τηλ.:  6946254452
e-mail:  info@ydronaftes.gr
www.ydronaftes.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP