16 Ιουλίου 2013

Επιβραβεύοντας τον εθελοντισμό

Στις αρχές Ιουλίου το Youthnet Hellas (Δίκτυο Νέων Ελλάδας) βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση του Ευρωβουλευτή της Γερμανίας κ. Γ.Χατζημαρκάκη, αναγνωρίζοντας το έργο της οργάνωσης στον τομέα της Νεολαίας.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται ετησίως για εξαιρετικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Με τη διάκριση αυτή επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών, ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Το Youthnet Hellas ιδρύθηκε το 2009 και έχει καταφέρει, μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που δραστηριοποιείται, να αναδειχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές και ενεργές ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις νεολαίας. Για την επίτευξη των σκοπών του και τη δικτύωση των μελών του χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών. Πολλά από τα μέλη και τους εθελοντές ζουν σε διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα και αυτό δίνει στο Youthnet Hellas εθνική διάσταση και προβολή! Πέρα από την επίσημη ιστοσελίδα που διατηρεί και ανά τακτά διαστήματα αναβαθμίζει, το Youthnet Hellas διαθέτει blog, facebook group & fanpage με περισσότερα από 5100 μέλη, twitter, ενώ χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές για να κρατάει τα παραπάνω αυτόματα συγχρονισμένα.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της οργάνωσης και αφορμή της βράβευσης αποτελεί η “Ετήσια Αναφορά για τον Τομέα της Νεολαίας”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει στην Ελλάδα από κανένα φορέα, πόσο μάλιστα από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και σε εθελοντική βάση. Η Αναφορά ξεκίνησε το 2010 και μέσα από τις σελίδες της, αποτυπώνεται κάθε χρόνο πλήρως η κατάσταση στον τομέα της Νεολαίας στην Ελλάδα. Αναδεικνύει την οργανωμένη δουλειά που γίνεται στο χώρο της Νεολαίας, προβάλλει τις κυριότερες δράσεις και το έργο που πραγματοποιούν ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς νεολαίας. Έτσι, οι οργανώσεις αυτές βλέπουν το έργο και τους κόπους τους να αναγνωρίζονται.

Η δουλειά αυτή δεν δημοσιεύεται απλά στο διαδίκτυο, αλλά αποστέλλεται έντυπη σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες και Βιβλιοθήκες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα προσδίδοντάς της μεγαλύτερο κύρος και ευρεία δημοσιότητα. Η όλη προσπάθεια πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε εθελοντική βάση. Σήμερα, η Ομάδα Εργασίας αριθμεί περίπου 30 άτομα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε αυτούς και μόνο οφείλεται η επιτυχία και η αναγνώριση της Αναφοράς. Πρόκειται για άτομα με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση και πολλές δεξιότητες. Όλοι όσοι συμμετέχουν στη συγγραφική ομάδα είναι φοιτητές ή απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ πολλοί εξ αυτών κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών! Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των συγγραφέων αποτελεί ένα μόνο μικρό δείγμα της προσέγγισης που επιδιώκεται.

Η Αναφορά αυτή, όμως, δεν είναι κάτι στατικό. Διαμορφώνεται κάθε χρόνο από τις προτεραιότητες και τις ιδέες που έχουν οι εθελοντές. Νέες ενότητες προστίθενται και νέα δεδομένα συμπεριλαμβάνονται. Μπορούμε να ισχυριστούμε πως η Αναφορά είναι μια πρωτοποριακή δράση του Youthnet Hellas που έχει εξελιχθεί σε καλή πρακτική, καθώς εκτός των άλλων καλλιεργεί την τάση για κριτική αξιολόγηση των πεπραγμένων στο χώρο της νεολαίας στην Ελλάδα.

Σαφώς, η Αναφορά δεν είναι η μόνη δράση της οργάνωσης. Ένας άλλος σημαντικός τομέας δραστηριοποίησης του Youthnet Hellas είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσα από αυτά, από το 2010 έως σήμερα πάνω από 440 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μια χώρα του εξωτερικού για 5-10 μέρες με μηδαμινό κόστος και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, τοπία, μνημεία, πολιτισμούς, διαφορετικές αντιλήψεις, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν τις δεξιότητές και την προσωπικότητά τους.

Το Youthnet Hellas ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των νέων για ουσιαστικές και ποιοτικές δράσεις από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχει δημιουργήσει το δικό του περιοδικό, το Y-Magazine. Πρόκειται για ένα περιοδικό που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ενότητες, με γνώμονα πάντα τους νέους, τα ενδιαφέροντά τους και τις ανησυχίες τους. Καλεί τους νέους από όλη την Ελλάδα να το διαβάσουν, να το διαδώσουν, αλλά κυρίως να συμμετάσχουν σε αυτό. Στις στήλες του περιοδικού μπορεί να βρει κανείς άρθρα για ταξίδια, εθελοντισμό, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά νέα, μικρές ιστορίες, πολιτικές για τη νεολαία, αλλά και συνεντεύξεις με ανθρώπους που είναι νέοι ή βρίσκονται κοντά στους νέους και έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν. Το περιοδικό είναι διμηνιαίο και αποτελείται από εθελοντική συντακτική ομάδα. Σε κάθε τεύχος φιλοξενούνται, εκτός από τις σταθερές στήλες, άρθρα προσκεκλημένων συντακτών. Μέχρι στιγμής, για την έκδοση του περιοδικού έχουν ασχοληθεί περισσότεροι από 25 νέοι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και τους νέους, την ώρα που η ανεργία των νέων ξεπερνά το 62%, κάποιοι από αυτούς δεν το βάζουν κάτω, αλλά πασχίζουν για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Μετά από μερικά χρόνια, η προσπάθειά τους αυτή αναγνωρίζεται σε υψηλό επίπεδο. Ειδικότερα, αν αναλογιστούμε πως η αναγνώριση αυτή προέρχεται από το εξωτερικό, καταλαβαίνουμε εύκολα την αξία και τη σημαντικότητά της. Η προσπάθεια αυτή ξεπέρασε τα σύνορα, έγινε γνωστή και αναγνωρίστηκε όπως της αρμόζει από τους θεσμικούς φορείς της Ευρώπης.

Μετά από όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν βραβεύθηκε μια απρόσωπη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Στο όνομα του Youthnet Hellas βραβεύθηκαν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι στην Ελλάδα της κρίσης έχουν ικανότητες, δημιουργικότητα και διάθεση για προσφορά και το αποδεικνύουν έμπρακτα σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, την προσοχή που αξίζουν!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP