15 Απριλίου 2014

3η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών Αφρικής-Ευρώπης

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13%, ενώ στην Αφρική 20%. Οι νέοι στις δυο αυτές ηπείρους, παρ’ όλες τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες, αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά από κοινά προβλήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη ενεργούς συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής στον τομέα της νεολαίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Δεκέμβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα η 1η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών Αφρικής-Ευρώπης παρουσία 250 εκπροσώπων της νεολαίας από τις ηπείρους αυτές. Ακολούθησε, το Νοέμβριο του 2010, η 2η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη. Από τις εργασίες των Συνόδων αυτών προέκυψε το Νοέμβριο του 2012 μια νέα πλατφόρμα, η Africa-Europe Youth Platform (AEYP). Η AEYP σκοπό έχει να συντονίζει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της συνεργασίας των νέων της Αφρικής-Ευρώπης, καθώς και να αποτελέσει τη φωνή της νεανικής κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση και παρακολούθηση της Κοινής Στρατηγικής Αφρικής-Ε.Ε. και των αντίστοιχων Σχεδίων Δράσης.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αισίως στην 3η Σύνοδο Κορυφής Νέων Ηγετών Αφρικής-Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το διάστημα 31 Μαρτίου-1 Απριλίου 2014. Διοργανώθηκε από 5 διεθνείς οργανισμούς (Panafrican Youth Union, European Youth Forum, Advisory Council on Youth in Council of Europe, Network of International Youth Organisations in Africa και African Diaspora Youth Network in Europe) και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 100 νέοι εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας από την Ευρώπη και την Αφρική. Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα “Άνθρωποι, Ευημερία και Ειρήνη”, οι συμμετέχοντες επικέντρωσαν το διάλογό τους σε τρεις θεματικές που απασχολούν καθημερινά τους νέους τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αφρική: Νεανική Ηγεσία, Νεανική Επιχειρηματικότητα/Απασχόληση και Συμβολή της Νεολαίας στην Ειρήνη.

Πέρα από τους νέους συμμετέχοντες, στη Σύνοδο συμμετείχαν αρκετοί σημαντικοί προσκεκλημένοι, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και η Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Nkosazana Dlamini-Zuma. Η κ. Dlamini-Zuma τόνισε πως “Οι οικονομίες του μέλλοντος θα είναι οι βασισμένες στη γνώση οικονομίες”, ενώ αναφερόμενη στο αποικιακό παρελθόν ανέφερε πως “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον”. Τις πιο ουσιαστικές ομιλίες έκαναν ο Carlos Lopes (Εκτελεστικός Γραμματέας της UNECA), ο Louis Michel (Ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος), ο Joe Diescho (Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης της Ναμίμπια) και ο Paul Boateng (πρώην Βρετανός υπουργός). Τόνισαν την ανάγκη “επένδυσης” των κρατών στη νεολαία τους ως μοχλό ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας, ενώ αναφέρθηκε και η ανάγκη για ένα νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, βασισμένο σε αυτό του Ρουσσώ...

Η Σύνοδος αυτή προηγήθηκε της 4ης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής και τα συμπεράσματά της κοινοποιήθηκαν στους συμμετέχοντες ηγέτες των κρατών Ευρώπης και Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, τα επτά συμπεράσματα-προτάσεις είναι τα παρακάτω:
  • Η δημιουργία ενός ειδικού, ανεξάρτητου μηχανισμού/πρωτοβουλίας που θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των νέων των δυο ηπείρων.
  • Αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των δυο ηπείρων και τις πολλές διαφορές ανάμεσα στους νέους Αφρικάνους και Ευρωπαίους, οι νέοι ηγέτες θέλουν να συνεχίσουν τις κοινές δραστηριότητες σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της Συνεργασίας Αφρικής-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατέδειξαν ότι πολλά μπορούν να γίνουν και να επιτευχθούν με την ενδυνάμωση των οργανώσεων νεολαίας και εστιάζοντας στην ηγεσία της νεολαίας, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη νεολαία ως δομικό στοιχείο στην ενίσχυση των δημοκρατικών και ειρηνικών κοινωνιών.
  • Η κατάρτιση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εκπαίδευση και η κινητικότητα κρίθηκαν ως απαραίτητες συνιστώσες της οποιασδήποτε λύσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία από τους Ευρωπαίους και Αφρικανούς νέους ηγέτες.
  • Προώθηση της συμμετοχής των ομάδων νέων στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο τόσο στην Αφρική, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ανάπτυξη μηχανισμών χρηματοδότησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων στην Αφρική και την Ευρώπη.
  • Αλλαγή της αντίληψης των νέων απέναντι σε ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως ο τομέας της γεωργίας.
  • Πιο ενεργή συμμετοχή της νεολαίας στη Συνεργασία Αφρικής-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι ηγέτες σε Ευρώπη και Αφρική αγωνίζονται μέσα από τους οργανισμούς νεολαίας, τα θεσμικά όργανα, αλλά και την καθημερινή τους ζωή για να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, μακριά από τα σύνδρομα της αποικιοκρατίας, καθώς και της σχέσης “δωρητή-λήπτη” που πολλοί έχουν υιοθετήσει ως πολιτική τους τις τελευταίες δεκαετίες!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP