8 Απριλίου 2014

Ουκρανική κρίση και νεολαία

Στις 18 Φεβρουαρίου ξέσπασαν οι πρώτες ταραχές στην Ουκρανία με αποτέλεσμα 18 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Περισσότεροι από 25000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Maidan και η Ουκρανία έζησε τις πιο βίαιες ημέρες της με ανατροπή της κυβέρνησης και εκτεταμένη χρήση βίας. Όλα αυτά τα γεγονότα έφτασαν να οδηγήσουν σε απόσχιση της Κριμαίας, ενώ έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις κάθε μέρα!

Οι νέοι της Ουκρανίας (περίπου 14 εκατομμύρια) είναι αυτοί που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την παρούσα κρίση και το διαμελισμό της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς ήταν πρωταγωνιστές στις διαμαρτυρίες στην πλατεία Maidan ζητώντας λιγότερη διαφθορά και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, βλέπουν τη χώρα τους να διαμελίζεται και το μέλλον τους να φαντάζει δυσοίωνο. Η διαμάχη για την Κριμαία έχει αυξήσει τις ακροδεξιές φωνές και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, πράγμα που είναι αρκετά επικίνδυνο για την μελλοντική πολιτική και κοινωνική ισορροπία της περιοχής, ειδικά αν αναλογιστούμε τις αντίστοιχες τάσεις και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης!

Μέσα σε όλη αυτή την ταραχή και το κλίμα τρομοκρατίας, στις 20 Μαρτίου το Ουκρανικό Φόρουμ Νεολαίας (εκπροσωπώντας τους νέους της χώρας) έστειλε επιστολή-έκκληση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα όργανα νεολαίας που αυτό έχει. Σε αυτή την επιστολή, γίνεται εκτενής αναφορά στο “Μνημόνιο της Βουδαπέστης” που υπεγράφη το 1994 και ανάγκασε την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της από τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ρωσία, ΗΠΑ, Μ.Βρετανία). Στη συνέχεια, οι νέοι της Ουκρανίας εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αντιμετώπιση που έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστική η φράση “Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ε.Ε. που θα θυσίαζε ακόμα και μια ζωή για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [...] Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν πολύ για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά σήμερα οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θυσιάζονται για τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και την ελευθερία τους.”...

Το Ουκρανικό Φόρουμ Νεολαίας και περισσότερες από 50 ΜΚΟ νεολαίας δημιούργησαν την επιτροπή “Οι νέοι ενώνουν την Ουκρανία”, η οποία έχει ως κύριο σκοπό να ενώσει και να παρακινήσει τους νέους -όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο- και να στηρίξει την ανάπτυξη της πολύγλωσσης και πολυπολιτισμικής Ουκρανίας.

Η αντίδραση στην έκκληση της ουκρανικής νεολαίας ήταν άμεση από τα θεσμικά όργανα νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης! Το Advisory Council on Youth (από κοινού με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας) εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Μέσα από αυτή την ανακοίνωση, τονίζεται η ανάγκη στήριξης της δοκιμαζόμενης ουκρανικής νεολαίας, καθώς και η ανάληψη άμεσης δράσης. Αυτό σημαίνει την πραγματοποίηση μιας επιχειρησιακής επίσκεψης από αντιπροσωπεία ευρωπαίων νέων σε όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς και αύξηση των πόρων για το διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των νέων!

Το Joint Council on Youth (απαρτίζεται από το Advisory Council on Youth και την European Steering Committee for Youth) αποφάσισε να ορίσει ως προτεραιότητα για το 2014 τις πιλοτικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νεολαίας. Το Joint Council on Youth ζήτησε από τη Γραμματεία του Ιδρύματος να ξεκινήσει αμέσως μια ειδική πρόσκληση για πιλοτικές δραστηριότητες (που αναπτύσσονται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο) για την ενίσχυση των ικανοτήτων και τη μετατροπή των συγκρούσεων για τις ουκρανικές ΜΚΟ ή τις ευρωπαϊκές ΜΚΟ που επιθυμούν να συνεργαστούν με τις ΜΚΟ της Ουκρανίας σε αυτά τα δύο θέματα. Επιπλέον, το Joint Council on Youth ζήτησε από τη Γραμματεία να αποστείλει ένα αίτημα για εθελοντικές συνεισφορές σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ένταξη των ακόλουθων δραστηριοτήτων στη συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία:
  • Youth Peace Camp με νέους από διάφορες κοινότητες που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις,
  • Επίσκεψη εργασίας στην Ουκρανία μετά τις εκλογές,
  • Δραστηριότητες κατάρτισης για την μετατροπή των συγκρούσεων,
  • Ένα πρόγραμμα Youth Peace Ambassadors, στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς από την Ουκρανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες χώρες όπου πλήττονται από συγκρούσεις.


Θα πρέπει να τονιστεί πως στο ίδιο meeting του Joint Council on Youth υπεγράφη και το “Προγραμματικό Πλαίσιο στον Τομέα των Πολιτικών για τη Νεολαία για το 2014-2015” ανάμεσα στο Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας και το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα πλαίσια της συμφωνίας περιλαμβάνονται 13 δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των πολιτικών για τη νεολαία στην Ουκρανία, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την κινητικότητα των νέων, τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία, την αναγνώριση της πολιτισμικής πολυμορφίας, την ενίσχυση της εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πρόληψη όλων των μορφών διακρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση υγιεινών τρόπων ζωής μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ουκρανική νεολαία είναι μια από τις πιο δραστήριες και καταρτισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε όλα τα διεθνή όργανα νεολαίας υπάρχουν αξιόλογοι Ουκρανοί εκπρόσωποι που υπερασπίζονται με θέρμη τα δικαιώματα των νέων, αξιώνουν την ενεργή ανάμιξη των νέων στη διακυβέρνηση και προωθούν τη διεθνή συνεργασία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα νεολαίας είναι διατεθειμένα να σταθούν στο πλευρό των δοκιμαζόμενων Ουκρανών νέων και να τους στηρίξουν στις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν. Όλοι ελπίζουν σε άμεση και ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης και σε στενή μελλοντική συνεργασία των Ουκρανών και των Ρώσων νέων μακριά από αντιπαραθέσεις και πολεμικό κλίμα!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP