20 Αυγούστου 2014

Διεθνής Ημέρα Νεολαίας 2014

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 1999, η 12η Αυγούστου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Νεολαίας. Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας παρέχει μια σημαντική ευκαιρία να εισακουστούν σε ανώτερο επίπεδο οι εκκλήσεις των οργανώσεων νεολαίας και των κρατών σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθούν οι πολιτικές για τους νέους και οι μηχανισμοί συνεργασίας με τους νέους μέσα από καινοτόμους τρόπους. Είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, τα πανεπιστήμια και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα να συνεργαστούν στενά και αποτελεσματικά με τους νέους, ιδιαίτερα στους τομείς της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, της ένταξης στην πολιτική ζωή, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκπαίδευσης.

Όπως κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα κύριο θέμα. Χρησιμοποιεί ένα σύνθημα για να μεταδώσει την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας, αλλά και για να εμπνεύσει τους νέους (και όχι μόνο) να αναλάβουν ενεργό δράση. Το θέμα φετινών εκδηλώσεων και διεργασιών είναι “Νεολαία και Ψυχική Υγεία”.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, το 20% των νέων παγκοσμίως βιώνουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής κάθε χρόνο! Επίσης, οι νέοι αυτοί συχνά στιγματίζονται ή βιώνουν διακρίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό ή περιθωριοποίηση.

Ο ΟΗΕ στοχεύει μέσα από αυτή την ημέρα να αναδείξει περαιτέρω το φλέγον αυτό ζήτημα και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του. Η υγεία των νέων αποτελεί, άλλωστε, μια από τις προτεραιότητες τόσο στο “Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία”, όσο και στους “Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας”.

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία των νέων. Με τη νεανική ανεργία να βρίσκεται στο 56,3%, πολλοί νέοι εγκλωβίζονται ψυχολογικά και γίνονται απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Ντρέπονται για την κατάστασή τους, κλείνονται στον εαυτό τους και σιγά-σιγά αναπτύσσουν αντικοινωνικές τάσεις.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των NEETs (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης)! Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζονται σε 7,5 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 240.000! Οι νέοι αυτοί μη έχοντας εναλλακτικές διεξόδους, συνήθως, οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να υιοθετούν επικίνδυνη αντικοινωνική ή εξτρεμιστική συμπεριφορά. Οι κοινωνικές συνέπειες του φαινομένου αυτού είναι ήδη ορατές και θα γίνουν ακόμα εντονότερες στο άμεσο μέλλον.

Πέρα από το φαινόμενο των NEETs, τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της νεανικής ανεργίας παρατηρείται και έντονη μετανάστευση των νέων της χώρας μας στο εξωτερικό προς αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική και σταδιακά οδηγεί σε “διαρροή εγκεφάλων”. Μαζί με τους επιστημονικούς μετανάστες που χάνει η Ελλάδα, χάνει και χρήσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για το μέλλον και την ανάπτυξή της! Οι καλύτερες προοπτικές καριέρας και οι μεγαλύτεροι μισθοί οδηγούν κάποιους από τους πιο μορφωμένους νέους στο εξωτερικό με ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Δυστυχώς, οι οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες δεν βοηθούν τη νεολαία στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κοινωνία από μέρους της. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, οι νέοι αγωνίζονται καθημερινά για να πετύχουν τους στόχους τους σε όλα τα πεδία που είναι ενεργοί: στην εκπαίδευση, την εργασία, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική. Ας ελπίσουμε αυτές οι δυσκολίες να μην κάμψουν τους νέους, αλλά να αποτελέσουν αφορμή έμπνευσης και καινοτομίας. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχουν την πολυτέλεια να “χάσουν” μια γενιά!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής".

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP