27 Αυγούστου 2014

Στρατηγική του UNDP για τη Νεολαία 2014-2017

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) ιδρύθηκε το 1966 και αποτελεί το παγκόσμιο αναπτυξιακό δίκτυο του ΟΗΕ. Συνδέει και συντονίζει τις διεθνείς και τοπικές προσπάθειες για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (MDGs), ενώ στοχεύει στην ανάπτυξη, μέσω της σύνδεσης των χωρών με τη γνώση, την εμπειρία και τις πηγές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους των χωρών αυτών να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 177 χώρες συνεργαζόμενο με τα κράτη αυτά, ώστε να βρεθούν λύσεις στις εθνικές και παγκόσμιες αναπτυξιακές προκλήσεις.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια του ανθρώπινου πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών και οι νέοι αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, καθώς και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Όπως είναι λογικό, οι νέοι (κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες) καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μη ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι, να καινοτομούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των κοινωνιών τους.

Με κεντρικό σύνθημα “Ισχυρή Νεολαία, Βιώσιμο Μέλλον”, το UNDP παρουσίασε τη στρατηγική του για τη νεολαία για την περίοδο 2014-2017 κατά τη διάρκεια του “Φόρουμ για τη Νεολαία και την Ανάπτυξη” που έλαβε χώρα στην Τύνιδα της Τυνησίας το διάστημα 31 Μαρτίου-2 Απριλίου. Στο φόρουμ συμμετείχαν στελέχη του UNDP και του ΟΗΕ, ειδικοί σε θέματα νεολαίας, οργανώσεις νέων, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του ιδιωτικού και φιλανθρωπικού τομέα. Η προετοιμασία για αυτή τη στρατηγική ξεκίνησε ήδη από το 2012 και περιλάμβανε διαβουλεύσεις σε παγκόσμια κλίμακα σε τοπικό, περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των νεανικών πρωτοβουλιών που εμπλέκουν τα Εθνικά Γραφεία, τα Περιφερειακά Κέντρα Εξυπηρέτησης και το Αρχηγείο του UNDP.

Η “Στρατηγική του UNDP για τη Νεολαία” προσφέρει εισαγωγικά σημεία-κλειδιά για συστηματική και συντονισμένη δράση για την υποστήριξη των νέων μέσα σε ένα όλο και πιο περίπλοκο πλαίσιο ανάπτυξης για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξή τους. Η Στρατηγική καθορίζεται με βάση τρεις περιοχές αποτελεσμάτων:
  1. Ενισχυμένες δίοδοι βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής χειραφέτησης των νέων. Προσαρμογή των διόδων βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, καθώς και τη μείωση της κοινωνικο-οικονομικής ανισότητας και του αποκλεισμού μέσα από την οικοδόμηση παραγωγικών ικανοτήτων της νεολαίας και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυξημένη απασχόληση των νέων, απασχολησιμότητα και επιχειρηματικότητα.
  2. Ενισχυμένη εμπλοκή των νέων στην κοινωνία και συμμετοχή στην πολιτική και τους δημόσιους θεσμούς. Προώθηση της περιεκτικής και αποτελεσματικής εμπλοκής και συμμετοχής των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, καθώς και σε πλατφόρμες που υποστηρίζουν λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης στα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας και του αποκλεισμού σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
  3. Ενισχυμένη ικανότητα προσαρμοστικότητας. Ενισχυμένη εμπλοκή των νέων στην ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών, αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και ικανότητα προσαρμοστικότητας σε πλαίσια κρίσης ή/και σύγκρουσης.


Τέσσερις είναι οι προσεγγίσεις που ξεχωρίζουν ως αποτελεσματικοί τρόποι για να στηρίξουν τις χώρες στην επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων. Οι τέσσερις άξονες της προσέγγισης περιλαμβάνουν:
  • Στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων των νέων και των οργανώσεων νεολαίας.
  • Εμπλοκή μέσω προβολής, προάσπισης και ενσωμάτωσης των θεμάτων της νεολαίας σε όλους τους τομείς του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
  • Ανάπτυξη και άσκηση σφαιρών επιρροής μέσω της ηγεσίας και της ενδυνάμωσης των νέων.
  • Διατήρηση της προόδου μέσω της στήριξης της ανάπτυξης και εφαρμογής εθνικών πολιτικών για τη νεολαία.


Η επιτυχία της Στρατηγικής επαφίεται τόσο στο UNDP, όσο και στους οργανισμούς που συνεργάζονται με αυτό. Το UNDP στοχεύει στην ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών με την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις νεολαίας, τα δίκτυα και κινήματα πολιτών, καθώς και τις κυβερνήσεις για την επίτευξη των στόχων του. Η Στρατηγική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σε κρίσιμους τομείς όπως η κοινωνική ένταξη, η συμμετοχή στα κοινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απασχόληση και η υγεία!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP