24 Οκτωβρίου 2014

A lesson learnt from Scottish independence referendum

A few days ago a very important independence referendum took place in Scotland. Of course we are not going to talk about the political consequences of this referendum to the Scottish people or the country. But this referendum gave us a great lesson regarding the participation of young people in elections. For the referendum the normal voting age was reduced from 18 to 16 for the first time in Great Britain!

The vast majority of young people aged 16 and over participated in the voting procedure without any dissonances! Most of the youngsters were also actively involved in the two electoral campaigns (“Yes Scotland” and “Better Together”). All this happened without any major problems or difficulties for them.

This fact fostered again the discussions on the voting age across Europe. Vote at 16 is not a new issue and has been considered by many governments, policy makers and stakeholders since the mid-1990s! Austria is the first European Union member state that adopted the right to vote at 16 years in 2007. In addition, young people aged 16 to 18 years old can vote in some other European countries (like Bosnia-Herzegovina) only if they are employed or under other special conditions. In Germany and Switzerland the right to vote in local elections is set at 16 years in several states and cantons, too.

Many international initiatives have been taken so far to support lowering the voting age to 16. The most known were presented in the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (May 2009) and in the European Parliament (September 2012). Most of youth organisations and associations (including the European Youth Forum) support such campaigns and advocate for them.

Why is voting at 16 so important after all? The percentage of young population decreases every year. There is a real risk that young people become marginalized in the political processes, both because of the numerical shortfall, but also because the political agenda will be dominated by issues relating primarily to the elderly people. This can lead to demographic imbalance between young and older people in democratic institutions procedures!

Young people should have the right to decide for their own future! Voting at 16 is going to enhance the role of youth in civic society and democratic participation. During a period of political instability in many European countries, we need to strengthen effectively the participation of youth into political institutions. This could be a vital counterweight to the continuous depreciation of the democratic processes that have occurred.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα European Youth Voice

Bookmark and Share
Read more...

15 Οκτωβρίου 2014

Νεανική ανεργία και μετάβαση στην αυτονομία

Οι νέοι είναι μία από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρωτοφανή για την Ευρώπη επίπεδα. Σύμφωνα με μια μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει διπλασιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της κρίσης, με τα πιο πρόσφατα στατιστικά να αποτιμούν τη νεανική ανεργία σε 51,5% (Ιούνιος 2014) στην Ελλάδα!

Όμως, η κρίση αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή οικονομική ανωμαλία που επιβαρύνει την ανεργία και την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί, δυστυχώς, μια κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στο να έχουν πρόσβαση και να ασκούν επαρκώς τα κοινωνικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Χρειάζονται, λοιπόν, άμεσες κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές πολιτικές που να στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας των νέων.

Μεγάλη μερίδα της νεολαίας στην Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού! Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος των “φτωχών εργαζομένων” (δηλαδή εργαζομένων που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας) είναι υψηλότερος στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αν σε αυτό προστεθεί και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των NEETs (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης), τότε καταλαβαίνουμε πως δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για τη βιωσιμότητα και την ισορροπία της κοινωνίας!

Μια σημαντική παράμετρος που έχει επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι η αυτονομία των νέων. Οι νέοι σε όλη την Ευρώπη, μην έχοντας εργασιακές διεξόδους και επαρκή εισοδήματα, αναγκάζονται να ζουν με την οικογένειά τους για πολλά χρόνια με αρνητικές συνέπειες για την (προσωπική και οικονομική) αυτονομία τους. Επηρεάζεται, επίσης, άμεσα το επίπεδο ζωής τους και η ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Οι δυσμενείς συνέπειες από την καθυστερημένη μετάβαση στην αυτονομία και την ένταξη στην αγορά εργασίας, για τη σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων, θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές μακροπρόθεσμα αν δεν ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα άμεσα. Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν επισημανθεί σε πολλές μελέτες και αφορούν κυρίως την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, την επαγγελματική ανάπτυξη και την αυτοεκτίμηση των νέων. Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για το δικαίωμα στην εργασία, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των νέων και την επένδυση στις εκπαιδευτικές και μαθησιακές ευκαιρίες για αυτούς.

Ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στη χάραξη στοχευμένων πολιτικών με σκοπό να προληφθούν οι παραπάνω κίνδυνοι. Η μείωση της νεανικής ανεργίας και του ποσοστού εγκατάλειψης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί κεντρικό στόχο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Επίσης, η πύλη EURES (European Employment Services) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, το 2013 εγκαινιάστηκε η “Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας” ώστε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων με τη βελτίωση της ποιότητας και της προσφοράς θέσεων μαθητείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το πιο φιλόδοξο πλάνο της για τους νέους τα τελευταία χρόνια, την “Εγγύηση για τη Νεολαία”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών λαμβάνουν προσφορά καλής ποιότητας εργασίας ή κατάρτισης εντός τεσσάρων µηνών από τη στιγµή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την εκπαίδευση. Δυστυχώς, όμως, η υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω, αφού η μη αγαστή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων οδήγησε στην υποβάθμιση του με αποτέλεσμα οι θιγόμενοι νέοι να μην έχουν επαρκή πληροφόρηση και να μην επωφελούνται των ευκαιριών που τους αφορούν!

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα πενταετές σχέδιο δράσης με στόχο να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν καινοτόμες πολιτικές για να υποστηρίξουν την ομαλή μετάβαση των νέων στην αυτονομία και την αγορά εργασίας. Το σχέδιο αυτό έχει μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές και διατομεακή συνεργασία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς.

Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι πως είναι επαρκή για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την εξασφάλιση της αυτονομίας των νέων. Οι νέοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα πρέπει να προστατευτούν αυτή την περίοδο και να μην “θυσιαστούν” στο βωμό της εφαρμοζόμενης και επιβαλλόμενης λιτότητας με δυνητικά καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία εν τέλει!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Άποψη Μεγαρίδος-Δυτ.Αττικής".

Bookmark and Share
Read more...

8 Οκτωβρίου 2014

EU Integration Forum 2014

Το Φόρουμ για την Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Robert Bosch με σκοπό να συγκεντρώσει περίπου 100 νέους ηγέτες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο νέων ηγετών και στοχαστών ταγμένων στο να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φόρουμ έχει ήδη αποδείξει την αξία του ως μια άκρως διαδραστική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, καθώς και στο μέλλον όταν η Ευρώπη θα πρέπει να ψάξει μέσα στη νέα γενιά για ηγέτες που να παρέχουν το όραμα που απαιτείται για να ανταποκριθεί στις πολλές σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η μοναδική προσέγγιση του Φόρουμ συγκεντρώνει τους νέους ηγέτες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα think tanks από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έως το εθνικό και το ευρωπαϊκό.

Στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του (το Σεπτέμβριο του 2011 στο Έσσεν της Γερμανίας, τον Νοέμβριο του 2012 στην Ρώμη της Ιταλίας και το Νοέμβριο του 2013 στην Πράγα της Τσεχίας), το Φόρουμ απέδειξε τη μοναδική αξία του ως μια πλατφόρμα για ζωντανό, διαδραστικό διάλογο μεταξύ των σημερινών ηγετών και των ηγετών του αύριο. Το Φόρουμ μετακινείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της αποστολής του για την προώθηση του πραγματικού διακρατικού διαλόγου. Η πρώτη συγκέντρωση αυτών των ανερχόμενων ηγετών στο πολιτικό στερέωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν οι συμμετέχοντες συζήτησαν κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για ένα νέο “σύμφωνο” για την επανασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πολίτες της. Το Φόρουμ του 2012 επικεντρώθηκε στο αν η δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων ήταν αναπόφευκτη στον απόηχο της κρίσης της ευρωζώνης και ποιες συνέπειες θα μπορούσε αυτό να έχει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2013, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη θέση της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και πως μπορεί να διασφαλιστεί η σημασία και το κύρος της στη διεθνή σκηνή.

Φέτος (Βαρκελώνη - Σεπτέμβριος 2014), το Φόρουμ επικεντρώθηκε στο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία των νέων, εν μέσω φόβων για μια “χαμένη γενιά”, με δυνητικά καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως τροφοδοτώντας μια δραματική πτώση στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν οι νέοι θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν workshops για την ανάδειξη καλών πρακτικών (σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο) και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα, ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν για την ανάπτυξη και υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, καθώς και πως μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών. Διοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν το Καταλανικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ περιλάμβανε ένα debate με τίτλο “Πως θα καταπολεμήσουμε τη μάστιγας της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη;” στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί, εκπρόσωποι των οργανώσεων νεολαίας και ερευνητές. Στις πιο σημαντικές συνόδους “Ο ρόλος των φορέων χάραξης πολιτικής στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: ποιος πρέπει να κάνει τι;” και “Ποια συγκεκριμένα μέτρα απαιτούνται για να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;” συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, υπουργοί, πρώην Επίτροποι, καθηγητές, ερευνητές και νέοι ηγέτες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας τη δική τους οπτική στο ζήτημα.

Το Φόρουμ αυτό αποτέλεσε μια ακόμα σημαντική εκδήλωση στο καλεντάρι των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη. Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ήταν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει πορεία και να στραφεί σε εναλλακτικές πολιτικές αντί να στηρίζει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν φέρει λαούς ολόκληρους σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο! Τόνισαν, τέλος, την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “επενδύσει” στη νέα γενιά και να μην την αφήσει να χαθεί στο βωμό της οικονομικής κρίσης...

Bookmark and Share
Read more...

1 Οκτωβρίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά”

Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά” ιδρύθηκε το 1983 από γονείς και το 1986 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη στην Παλλήνη. Το 2005 εγκαινιάστηκε. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο έχουν πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης. Σε απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε κάθε οικογένεια ξεχωριστά, εφόσον τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε η κατάρτιση αλλά ούτε και τα απαιτούμενα εφόδια μέσα στις οικογένειες, “Η Χαρά” προσφέρει στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα στους οικότροφους αυτούς εφ’ όρου ζωής, ενώ οι γονείς υποστηριζόμενοι μπορούν να προσφέρουν πιο άνετα τη φροντίδα τους, ανακουφισμένοι πια από τις τεράστιες δυσκολίες που θα προέκυπταν μέσα από την καθημερινότητα.

Κάθε άτομο -είτε με ειδικές ανάγκες, είτε όχι- έχει δικές του ανάγκες και άρα αποτελεί μοναδική περίπτωση. Μέσα στο “Χαρά” το κάθε παιδί αξιολογείται ως άτομο με ξεχωριστό χαρακτήρα, ιδιαίτερες ανάγκες και ειδικές δεξιότητες. Για τον κάθε ένα υπάρχει ένα σχέδιο δράσης. Όσοι είναι υπεύθυνοι για το άτομο συνεργάζονται με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του και ακολουθούν κοινή πορεία. Οι γονείς, οι εκπαιδευτές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καθημερινή φροντίδα των παιδιών βρίσκονται σε στενή συνεργασία και ανανεώνουν τους στόχους αξιολογώντας κάθε φορά την πορεία του ατομικού σχεδίου δράσης. Ο κάθε ένοικος έχει μια απεριόριστη δυνατότητα να γίνει όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα του με το δικό του τρόπο και το δικό του ρυθμό.

Το ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Κοινωνικός Λειτουργός, Γυμνάστρια ειδικής αγωγής, Φυσικοθεραπευτής, Μουσικός, Χοροθεραπεύτρια) μετά από παρατήρηση και εφαρμογή ψυχολογικών γνωστικών και κινητικών αξιολογήσεων των ενοίκων τοποθετούν στόχους για διατήρηση και βελτίωση των δυνατοτήτων τους. Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα επιλέγει προσαρμοσμένες δραστηριότητες και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο χώρο του οικοτροφείου αφορούν:
  • Γνωστικές δεξιότητες
  • Δημιουργική απασχόληση
  • Αυτοεξυπηρέτηση/Αυτονομία
  • Εορταστικές δραστηριότητες
  • Προγράμματα φυσικής αγωγής
  • Ψυχοκινητικές δραστηριότητες
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • Μουσική προσέγγιση
  • Χοροθεραπεία


Επίσης, πραγματοποιούνται και προγράμματα εξωτερικών δραστηριοτήτων. Η λειτουργία του Οικοτροφείου και η διεξαγωγή των προγραμμάτων απασχόλησης διευκολύνεται από τη βοήθεια εθελοντών καθώς και φοιτητών που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο Οικοτροφείο.

Στο “Χαρά” έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα άρτιο πλαίσιο διαχείρισης της εθελοντικής προσφοράς που πραγματώνεται μέσα από οργανωμένες πρωτοβουλίες. Οι δύο κύριοι άξονες των προσδιοριζόμενων αναγκών για εθελοντική προσφορά και δράση στο “Χαρά”, βάσει των οποίων αναπτύσσεται το πρόγραμμα εθελοντισμού είναι:
  • Η εξασφάλιση της συνέχισης της φροντίδας και του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού έργου, καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας για τα άτομα τα οποία φιλοξενούνται.
  • Η εν γένει υποστήριξη των λοιπών δράσεων τις οποίες αναπτύσσουν, πέραν των ημερήσιων θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.


Βάσει των παραπάνω, ο κύριος όγκος της εθελοντικής προσφοράς εστιάζεται σε:
  • Βοήθεια στην εκπαίδευση ή στη γενικότερη φροντίδα των ενοίκων (όπου οι εθελοντές, παρέχουν σύμφωνα με τις γνώσεις, την εμπειρία και το ενδιαφέρον τους, υπηρεσίες ως βοηθοί του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού).
  • Επιστημονική ή ακόμη και τεχνική υποστήριξη για δράσεις που αφορούν σε διάφορα προγράμματα τα οποία αναπτύσσονται.
  • Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικοποίησης των ενοίκων (λ.χ. συνοδεία σε καθημερινές ή περιστασιακές δραστηριότητες στην κοινότητα).
  • Συμμετοχή και υποστήριξη που αφορά τη δημιουργική απασχόληση ή την εστιασμένη σε συγκεκριμένες δεξιότητες, εκπαίδευση των ενοίκων.
  • Συμμετοχή στα προγράμματα αυτοϋπηρέτησης.



Περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά”
Λεωφόρος Μαραθώνος 90, 15351 Παλλήνη
Τηλ.:  2106666702, 2106030619
Fax:  2106030619
e-mail: info@kea-hara.gr
www.kea-hara.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP