1 Οκτωβρίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά”

Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά” ιδρύθηκε το 1983 από γονείς και το 1986 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη στην Παλλήνη. Το 2005 εγκαινιάστηκε. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο έχουν πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης. Σε απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε κάθε οικογένεια ξεχωριστά, εφόσον τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε η κατάρτιση αλλά ούτε και τα απαιτούμενα εφόδια μέσα στις οικογένειες, “Η Χαρά” προσφέρει στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα στους οικότροφους αυτούς εφ’ όρου ζωής, ενώ οι γονείς υποστηριζόμενοι μπορούν να προσφέρουν πιο άνετα τη φροντίδα τους, ανακουφισμένοι πια από τις τεράστιες δυσκολίες που θα προέκυπταν μέσα από την καθημερινότητα.

Κάθε άτομο -είτε με ειδικές ανάγκες, είτε όχι- έχει δικές του ανάγκες και άρα αποτελεί μοναδική περίπτωση. Μέσα στο “Χαρά” το κάθε παιδί αξιολογείται ως άτομο με ξεχωριστό χαρακτήρα, ιδιαίτερες ανάγκες και ειδικές δεξιότητες. Για τον κάθε ένα υπάρχει ένα σχέδιο δράσης. Όσοι είναι υπεύθυνοι για το άτομο συνεργάζονται με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του και ακολουθούν κοινή πορεία. Οι γονείς, οι εκπαιδευτές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καθημερινή φροντίδα των παιδιών βρίσκονται σε στενή συνεργασία και ανανεώνουν τους στόχους αξιολογώντας κάθε φορά την πορεία του ατομικού σχεδίου δράσης. Ο κάθε ένοικος έχει μια απεριόριστη δυνατότητα να γίνει όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα του με το δικό του τρόπο και το δικό του ρυθμό.

Το ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Κοινωνικός Λειτουργός, Γυμνάστρια ειδικής αγωγής, Φυσικοθεραπευτής, Μουσικός, Χοροθεραπεύτρια) μετά από παρατήρηση και εφαρμογή ψυχολογικών γνωστικών και κινητικών αξιολογήσεων των ενοίκων τοποθετούν στόχους για διατήρηση και βελτίωση των δυνατοτήτων τους. Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα επιλέγει προσαρμοσμένες δραστηριότητες και κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο χώρο του οικοτροφείου αφορούν:
  • Γνωστικές δεξιότητες
  • Δημιουργική απασχόληση
  • Αυτοεξυπηρέτηση/Αυτονομία
  • Εορταστικές δραστηριότητες
  • Προγράμματα φυσικής αγωγής
  • Ψυχοκινητικές δραστηριότητες
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • Μουσική προσέγγιση
  • Χοροθεραπεία


Επίσης, πραγματοποιούνται και προγράμματα εξωτερικών δραστηριοτήτων. Η λειτουργία του Οικοτροφείου και η διεξαγωγή των προγραμμάτων απασχόλησης διευκολύνεται από τη βοήθεια εθελοντών καθώς και φοιτητών που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο Οικοτροφείο.

Στο “Χαρά” έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για ένα άρτιο πλαίσιο διαχείρισης της εθελοντικής προσφοράς που πραγματώνεται μέσα από οργανωμένες πρωτοβουλίες. Οι δύο κύριοι άξονες των προσδιοριζόμενων αναγκών για εθελοντική προσφορά και δράση στο “Χαρά”, βάσει των οποίων αναπτύσσεται το πρόγραμμα εθελοντισμού είναι:
  • Η εξασφάλιση της συνέχισης της φροντίδας και του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού έργου, καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας για τα άτομα τα οποία φιλοξενούνται.
  • Η εν γένει υποστήριξη των λοιπών δράσεων τις οποίες αναπτύσσουν, πέραν των ημερήσιων θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.


Βάσει των παραπάνω, ο κύριος όγκος της εθελοντικής προσφοράς εστιάζεται σε:
  • Βοήθεια στην εκπαίδευση ή στη γενικότερη φροντίδα των ενοίκων (όπου οι εθελοντές, παρέχουν σύμφωνα με τις γνώσεις, την εμπειρία και το ενδιαφέρον τους, υπηρεσίες ως βοηθοί του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού).
  • Επιστημονική ή ακόμη και τεχνική υποστήριξη για δράσεις που αφορούν σε διάφορα προγράμματα τα οποία αναπτύσσονται.
  • Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικοποίησης των ενοίκων (λ.χ. συνοδεία σε καθημερινές ή περιστασιακές δραστηριότητες στην κοινότητα).
  • Συμμετοχή και υποστήριξη που αφορά τη δημιουργική απασχόληση ή την εστιασμένη σε συγκεκριμένες δεξιότητες, εκπαίδευση των ενοίκων.
  • Συμμετοχή στα προγράμματα αυτοϋπηρέτησης.



Περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά”
Λεωφόρος Μαραθώνος 90, 15351 Παλλήνη
Τηλ.:  2106666702, 2106030619
Fax:  2106030619
e-mail: info@kea-hara.gr
www.kea-hara.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP