8 Οκτωβρίου 2014

EU Integration Forum 2014

Το Φόρουμ για την Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Robert Bosch με σκοπό να συγκεντρώσει περίπου 100 νέους ηγέτες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο νέων ηγετών και στοχαστών ταγμένων στο να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φόρουμ έχει ήδη αποδείξει την αξία του ως μια άκρως διαδραστική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, καθώς και στο μέλλον όταν η Ευρώπη θα πρέπει να ψάξει μέσα στη νέα γενιά για ηγέτες που να παρέχουν το όραμα που απαιτείται για να ανταποκριθεί στις πολλές σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η μοναδική προσέγγιση του Φόρουμ συγκεντρώνει τους νέους ηγέτες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα think tanks από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έως το εθνικό και το ευρωπαϊκό.

Στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του (το Σεπτέμβριο του 2011 στο Έσσεν της Γερμανίας, τον Νοέμβριο του 2012 στην Ρώμη της Ιταλίας και το Νοέμβριο του 2013 στην Πράγα της Τσεχίας), το Φόρουμ απέδειξε τη μοναδική αξία του ως μια πλατφόρμα για ζωντανό, διαδραστικό διάλογο μεταξύ των σημερινών ηγετών και των ηγετών του αύριο. Το Φόρουμ μετακινείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της αποστολής του για την προώθηση του πραγματικού διακρατικού διαλόγου. Η πρώτη συγκέντρωση αυτών των ανερχόμενων ηγετών στο πολιτικό στερέωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε το 2011, όταν οι συμμετέχοντες συζήτησαν κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για ένα νέο “σύμφωνο” για την επανασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους πολίτες της. Το Φόρουμ του 2012 επικεντρώθηκε στο αν η δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων ήταν αναπόφευκτη στον απόηχο της κρίσης της ευρωζώνης και ποιες συνέπειες θα μπορούσε αυτό να έχει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2013, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη θέση της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και πως μπορεί να διασφαλιστεί η σημασία και το κύρος της στη διεθνή σκηνή.

Φέτος (Βαρκελώνη - Σεπτέμβριος 2014), το Φόρουμ επικεντρώθηκε στο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ανεργία των νέων, εν μέσω φόβων για μια “χαμένη γενιά”, με δυνητικά καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως τροφοδοτώντας μια δραματική πτώση στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν οι νέοι θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν workshops για την ανάδειξη καλών πρακτικών (σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο) και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με το τι λειτουργεί καλύτερα, ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν για την ανάπτυξη και υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, καθώς και πως μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών. Διοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν το Καταλανικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ περιλάμβανε ένα debate με τίτλο “Πως θα καταπολεμήσουμε τη μάστιγας της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη;” στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί, εκπρόσωποι των οργανώσεων νεολαίας και ερευνητές. Στις πιο σημαντικές συνόδους “Ο ρόλος των φορέων χάραξης πολιτικής στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: ποιος πρέπει να κάνει τι;” και “Ποια συγκεκριμένα μέτρα απαιτούνται για να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;” συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, υπουργοί, πρώην Επίτροποι, καθηγητές, ερευνητές και νέοι ηγέτες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας τη δική τους οπτική στο ζήτημα.

Το Φόρουμ αυτό αποτέλεσε μια ακόμα σημαντική εκδήλωση στο καλεντάρι των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη. Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ήταν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει πορεία και να στραφεί σε εναλλακτικές πολιτικές αντί να στηρίζει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν φέρει λαούς ολόκληρους σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο! Τόνισαν, τέλος, την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “επενδύσει” στη νέα γενιά και να μην την αφήσει να χαθεί στο βωμό της οικονομικής κρίσης...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP