3 Φεβρουαρίου 2015

Alea jacta est!

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν! Έχουμε νέα κυβέρνηση που δηλώνει μεν για πρώτη φορά αριστερή, έχει δε πολλά στελέχη από το δεξιό χώρο. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τα εμπόδια τής προεκλογικής περιόδου, τελικά η ελπίδα του λαού κατάφερε να νικήσει το φόβο που του έσπερναν εδώ και μήνες οι πρώην κυβερνώντες. Οι “αχρείαστες” εκλογές έγιναν και ούτε πιστωτικό γεγονός είχαμε, ούτε ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη, ούτε τα supermarkets ξέμειναν από χαρτί υγείας στις 26 Ιανουαρίου...

Και τι δεν είδαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Τηλεοπτικά τρομολαγνικά σποτάκια να σπέρνουν πανικό και φόβο για το “αύριο”, εξωθεσμικές προεκλογικές παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, μέχρι και ξεχωριστό exit poll της Νέας Δημοκρατίας... Ευτυχώς παρά το πολωμένο κλίμα πριν τις εκλογές, δεν είχαμε κάποιο έκτροπο τις επόμενες μέρες. Η συμπεριφορά του Σαμαρά δεν αξίζει καν σχολιασμού. Όταν η πλειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας καλεί σε απολογισμό του αποτελέσματος και καταλογισμό ευθυνών, αυτός μετράει ακόμα κάτι δεκάδες κερδισμένες ψήφους σε χωριά και πόλεις σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2014!   

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών πριν ακόμα εκλεγεί, πριν καν κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί πολίτες δηλώνουν εκ προοιμίου ευχαριστημένοι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει ένα μικρό ποσοστό μόνο των προεκλογικών της δεσμεύσεων και εξαγγελιών! Σαφέστατα κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται μια περίοδο προσαρμογής (ή “χάριτος” όπως συχνά αποκαλείται) προκειμένου να οργανωθεί και να ξεκινήσει να παράγει έργο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση πως οι πολίτες πρέπει να διαγράψουν τις προεκλογικές υποσχέσεις και να μην διεκδικούν τα αυτονόητα. Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως θα πρωτοτυπήσει και θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα κάνει πράξη το προεκλογικό του πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις.

Όλοι έχουμε δει πως από τη στιγμή της ορκωμοσίας της η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα μανίκια και ξεκίνησε τη δουλειά, ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Ο Τσίπρας, με το Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο, έχουν γυρίσει την Ευρώπη μέσα σε μερικές ημέρες για να αντιστρέψουν τη δυσχερή κατάσταση, να βρουν συμπαραστάτες και να δημιουργήσουν συμμαχίες για τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Έλληνες πως μετά από τόσα χρόνια βρέθηκε επιτέλους ένας υπουργός Οικονομικών που διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα. Ένας υπουργός που δεν λέει “ναι σε όλα”, που δεν παραδίδεται άνευ όρων και διεκδικεί στο όνομα του ελληνικού λαού. Ο Βαρουφάκης έχει ήδη καταφέρει να τραβήξει πάνω του την προσοχή της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των αγορών μέσα σε μόλις λίγες ημέρες!

Το υπάρχον οικονομικό και δημοσιονομικό μοντέλο αργοπεθαίνει εδώ και καιρό. Αν δεν υπάρξουν επαρκείς διαρθρωτικές αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα καταφέρουμε παρά ελάχιστα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει  πρωτοπόρος στην Ευρώπη για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική και για την εδραίωση του κοινωνικού κράτους σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ο κοινωνικός χαρακτήρας των κρατών έχει γίνει βορά στις ορέξεις των παγκόσμιων αγορών για την εξυπηρέτηση των χρεών και έχουμε φτάσει σε σημείο να μην θεωρείται αυτονόητη η υγεία, η παιδεία, η εργασία και η ίδια η δημοκρατία.

Όμως, δεν είναι μόνο η οικονομία που μας απασχολεί. Η Βουλή με τη νέα σύνθεσή της δεν έχει ανοίξει ακόμα μετά τις εκλογές για να δούμε και το τι θα νομοθετείται και πως θα επωφεληθεί ο λαός από την  αλλαγή της εξουσίας. Οι εξαγγελίες υπουργών και υφυπουργών είναι ελπιδοφόρες, αλλά όσο δεν έχουν νομοθετηθεί παραμένουν εξαγγελίες.

Σημαντικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις, η ανεργία, η υγεία, οι συντάξεις, η ασφάλεια, η παιδεία και πολλά άλλα θέματα. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού του προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως δρομολογεί τη σταδιακή οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με πυλώνες τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, το ενιαίο σύστημα υγείας, το ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σε μια χώρα με περίπου 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 2 εκατομμύρια στα όρια της φτώχειας, χιλιάδες αστέγους και 240.000 NEETs (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης), το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να εδραιωθεί ένα κοινωνικό κράτος που θα παρέχει ευκαιρίες εργασίας στους πολίτες του, δεν θα διώχνει τους νέους στο εξωτερικό και θα συνδράμει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε δηλώσεις μου στο Guardian σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερα πως θα πρέπει να χτιστεί ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται και θα προστατεύει τα δικαιώματά των πολιτών του που τόσο καταπατώνται τα τελευταία χρόνια!

Κανένας Έλληνας δεν περιμένει σαφώς να αλλάξει η ζωή του μέσα σε μια εβδομάδα. Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθει το βιοτικό μας επίπεδο στα προ κρίσης επίπεδα. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι συνεχώς κριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση. Να κατακρίνουν τα λάθη της και να επαινούν τα σωστά της. Κανείς δεν γεννήθηκε αλάνθαστος άλλωστε, λάθη κάνουμε όλοι μας και από αυτά μαθαίνουμε. Αρκεί τα λάθη αυτά να μην είναι συνειδητά εις βάρος της χώρας και του λαού! Ο Τσίπρας έχει την ιστορική ευθύνη να εδραιώσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του είναι θετικά και αισιόδοξα. Η πορεία της θα κριθεί μέσα στο χρόνο από το λαό! Άλλωστε, αρχή άνδρα δείκνυσι!

ΥΓ: Τα ενδυματολογικά των νέων κυβερνητικών στελεχών αφορούν μόνο τους ίδιους και τους στυλίστες! Εξάλλου τα ράσα δεν κάνουν τον παπά...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP