12 Απριλίου 2015

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Λετονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάθε έξι μήνες, η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η Λετονία θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της Λετονικής Προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Το παρόν τρίο Προεδριών (Ιταλία-Λετονία-Λουξεμβούργο) έχει κοινή θεματική προτεραιότητα για τους 18 μήνες της διάρκειάς του: την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή τη θεματική θα βασιστούν οι προτεραιότητες και οι εργασίες το διάστημα Ιούλιος 2014-Δεκέμβριος 2015. Η θεματική θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματά τους, καθώς και τη σημασία της πολιτικής ενασχόλησης των νέων στην Ευρώπη!

Η Λετονική Προεδρία επιδιώκει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη στενότερης σύνδεσης των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Έχει επίσης δεσμευθεί να ενισχύσει την κοινωνική ευημερία και την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών, διασφαλίζοντας την πλήρη αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ακόμα, σκοπεύει να εστιάσει στην ενίσχυση των κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο για την ενδυνάμωση των νέων. Όλα αυτά θα βασιστούν στην εφαρμογή του “Σχεδίου Εργασίας για τη Νεολαία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο τον Μάιο του 2014.

Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος της Λετονικής Προεδρίας ξεκίνησε περίπου πέντε μήνες πριν με διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 νέοι.

Το διάστημα 23-26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας με τίτλο “Ενδυνάμωση των νέων για πολιτική συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης”. Η Διάσκεψη αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση για τη νεολαία στα πλαίσια της Προεδρίας και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 210 άτομα, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κυβερνητικοί παράγοντες προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, ενώ συμμετείχαν επίσης αρκετοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων αρμόδιων φορέων. Βασικό αντικείμενο των εργασιών ήταν η αντιμετώπιση της χαμηλής πολιτικής συμμετοχής της νεολαίας έχοντας ως εργαλείο τα αποτελέσματα του Δομημένου Διαλόγου.

Ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταρτίστηκαν συνολικά 14 συστάσεις στους παρακάτω 7 θεματικούς άξονες προς τα κράτη μέλη:
  • Δημιουργία κουλτούρας της συμμετοχής στο σχολείο
  • Συμμετοχή των νέων στην πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Ενίσχυση της εμπλοκής και δέσμευσης των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής με τους νέους
  • Ενίσχυση του ρόλου του youth work για την πολιτική ενδυνάμωση όλων των νέων
  • Ανάπτυξη εργαλείων φιλικά προς τη νεολαία για πολιτική συμμετοχή
  • Ανάπτυξη της τοπικής και άμεσης δημοκρατίας
  • Αύξηση των συνεργειών και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων παραγόντων


Όλα τα παραπάνω εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Οι 14 συστάσεις θα υποβληθούν και στη συζήτηση των Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18-19 Μαΐου.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για τους νέους, όσο και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λετονική Προεδρία φιλοδοξεί να κάνει τους νέους περισσότερο ενεργούς και δραστήριους. Άλλωστε, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές μόλις το 28% των νέων κάτω των 25 ετών ψήφισε καταδεικνύοντας το χαμηλό ενδιαφέρον ενεργού συμμετοχής και ενασχόλησης των νέων στα κοινά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες! Η ενίσχυση της νεολαίας στην πράξη θα της δώσει την απαραίτητη ώθηση για μεγαλύτερη ανάμιξη στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτό μόνο με συντονισμένες και μεθοδικές προσπάθειες μπορούμε να αισιοδοξούμε πως θα το πετύχουμε!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP