21 Ιανουαρίου 2017

Πολιτικές για τη νεολαία κατά τη Μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τον ερχομό του 2017, η Μάλτα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αυτής περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε κάθε επίπεδο του Συμβουλίου, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Μαλτέζικης Προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου. Αξίζει να τονιστεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Μάλτα αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ακόμα ένα τρίο Προεδριών (Ολλανδία-Σλοβακία-Μάλτα).

Η Μαλτέζικη Προεδρία προωθεί μια θετική ατζέντα και επιδιώκει να προωθήσει βιώσιμες λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν έξι τομείς προτεραιότητας:
  • Μετανάστευση
  • Ενιαία αγορά
  • Ασφάλεια
  • Κοινωνική ένταξη
  • Ευρωπαϊκή γειτονία
  • Ναυτιλία

Στον τομέα της νεολαίας, η Μαλτέζικη Προεδρία θα επικεντρωθεί στο ρόλο του youth work στην υποστήριξη της ανάπτυξης των βασικών δεξιοτήτων των νέων, διευκολύνοντας την επιτυχή μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, την ιθαγένεια και την επαγγελματική ζωή, περιλαμβανομένων και εκείνων που κινδυνεύουν από περιθωριοποίηση, προκειμένου να εκπονήσει τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Επιπλέον, η Μαλτέζικη Προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει τον πέμπτο κύκλο του τρίο Δομημένου Διαλόγου στην ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων να συμμετάσχουν σε μια ποικιλόμορφη, συνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, καθώς και να εργαστούν προς την κατεύθυνση του καθορισμού των προτεραιοτήτων για το επερχόμενο τρίο Προεδριών.

Η Μαλτέζικη Προεδρία χαιρετίζει, επίσης, την ενδιάμεση αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τη “Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία (EU Youth Strategy)” και έχει ως στόχο να ανταποκριθεί σε αυτό με τη βοήθεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Χαιρετίζει επίσης την πρώτη φάση της νέας “Πρωτοβουλίας για τη Νεολαία (Youth Initiative)” της Επιτροπής και προτίθεται να υιοθετίσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.

Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος εφαρμόζεται σε 18-μηνους κύκλους και περιλαμβάνει διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στη βάση της γενικής προτεραιότητας που θέτει το κάθε τρίο προεδρίας. Με τη Μαλτέζικη Προεδρία ολοκληρώναι ο 5ος κύκλος του Δομημένου Διαλόγου. Τα συμπεράσματα της διαδικασίας του Δομημένου Διαλόγου θα διαμορφώσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κυβερνητικοί παράγοντες προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων αρμόδιων φορέων.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο και λαμβάνει υπόψη του τις συστάσεις που θα του υποβληθούν στα σχετικά ζητήματα.

Η Μαλτέζικη Προεδρία έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και κομβική περίοδο για όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της γειτονίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Η τρομοκρατία συνεχίζει να υπάρχει και να σπέρνει το φόβο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η ανεργία συνεχίζει να απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή, ιδίως στο νότο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις προκλήσεις και να δράσουν αποφασιστικά υποστηρίζοντας τη νεολαία της ηπείρου. Ειδάλλως, οι εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι δυσάρεστες και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP