20 Αυγούστου 2008

12 Αυγούστου : Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας


Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου 1999 με το ψήφισμα 54/120, ενέκρινε την σύσταση της Παγκόσμιας Διάσκεψης των αρμόδιων υπουργών για τη Νεολαία και ανακήρυξε τη 12η Αυγούστου ως Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας.
Οι νέοι άνθρωποι, σε κάθε κοινωνία, είναι η δύναμη της αμφισβήτησης και της ανατροπής, αλλά και η δύναμη της προόδου και της δημιουργίας. Οι νέοι είναι διαχρονικά φορείς αλλαγών. Είναι οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος, είναι αυτοί που με τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των ιδεών τους, ελεύθεροι ακόμη από δεσμά και δεσμεύσεις, μιλούν και αγωνίζονται με πάθος για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα.
Οι σημαντικότερες πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές των τελευταίων δεκαετιών, στην Ελλάδα και τον κόσμο, συνδέθηκαν με το κίνημα της νεολαίας. Από το Μάη του ’68 μέχρι το ειρηνιστικό κίνημα του ’70, από την Εθνική Αντίσταση μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τη γενιά του 114 μέχρι τα κινήματα του σήμερα για την ειρήνη και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου στον κόσμο, η νεολαία είναι παρούσα.
Ταυτόχρονα όμως, οι νέοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν και σε εντονότερο βαθμό τα προβλήματα της εποχής μας. Είναι οι νέοι, που μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια περισσότερο απ' όλους τους συνανθρώπους μας. Είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από την υποβάθμιση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αυτοί τα πρώτα, τα μεγάλα θύματα των πολέμων, των επιδημιών, των κάθε είδους αδικιών.
Για το λόγο αυτό οι νέοι πρώτοι από όλους συνειδητοποιούσαν, όπως συνειδητοποίησαν πολύ περισσότερο και στην εποχή μας, τη σημασία της συναδέλφωσης, της συμμετοχής και των κοινωνικών κινημάτων, και ανέδειξαν τις αξίες αυτές με την ενεργό παρουσία τους στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.
Αυτή η νέα γενιά ενδιαφέρεται για την πολιτική, συμμετέχει και διεκδικεί αλλά με το δικό της τρόπο, πέρα και πάνω από τις όποιες παραδοσιακές και κλειστές δομές οργάνωσης. Αναζητεί νέες μορφές δράσης, και δεν διστάζει να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Απαντά στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς και του κεφαλαίου με την παγκοσμιοποίηση των ιδεών και των κινημάτων της. Αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και στον πόλεμο, είτε βγαίνοντας ταυτοχρόνως στους δρόμους και στις πλατείες όλων των ευρωπαϊκών πόλεων, είτε μπαίνοντας κάθε μέρα την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο, που αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους.
Πιστεύει στα ατομικά δικαιώματα, όμως, διεκδικεί ταυτοχρόνως τα οικουμενικά, τα πανανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια γενιά με πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι η γενιά που ενέπνευσε τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταστρώσουν τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, πριν από οχτώ χρόνια, και να δεσμευτούν για την υλοποίησή τους.
Αλλά και κάθε νέος πρέπει να αγωνιστεί για να κατακτήσει τη δική του θέση στην κοινωνία. Σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και πολλές φορές ανελέητο, μπροστά στην κλειστή πόρτα της πολιτικής ζωής ή στον προθάλαμο του πιθανού εργοδότη, ο νέος αντιλαμβάνεται με ποιό τρόπο η νεότητα, από πλεονέκτημα της φύσης γίνεται μειονέκτημα και βάρος σε μια κοινωνία που έχει προδιαγραφές μόνο για «μεγάλους», πετυχημένους ή βολεμένους.
Αναμφισβήτητα η Παγκόσμια ημέρα Νεολαίας αποτελεί ευκαιρία για όλους εμάς τους νέους να αναδείξουμε τους στόχους μας και να προβάλλουμε τις θέσεις μας στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μας.
Οι νέοι άνθρωποι είναι εκείνοι που θέλουν να ξέρουν το γιατί και το πώς, που θέλουν να μπορούν να διαλέξουν το μέλλον τους, που απαιτούν να τους ρωτάνε για ό,τι τους αφορά. Και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούνε για αυτό.Δε θέλουμε τη γενιά μας ούτε περιθωριακή, ούτε συνθηκολογημένη, αλλά συμμετοχική. Διεκδικούμε και εκπληρώνουμε δημιουργικά τον ανανεωτικό μας ρόλο, επιδιώκοντας να θέσουμε άμεσα και καθοριστικά τη σφραγίδα της γενιάς μας στον κόσμο και την εποχή μας.

1 σχόλια:

Dimitris Makrystathis 20 Αυγούστου 2008 στις 5:31 μ.μ.  

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες των Μεγάρων "Ενημέρωση", "Μεγαρικός Τύπος", "Αιχμή", "Νέα Πνοή" και "Νέα Πρόοδος" στις 9 Αυγούστου 2008.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP