21 Αυγούστου 2008

Τουρίστες στα Μέγαρα: ανέκδοτο ή εφικτός στόχος;




Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη των Μεγάρων. Μάλιστα σε αντίστοιχο ερώτημα της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Μεγαρέων περίπου το 40% των επισκεπτών πιστεύουν πως τα Μέγαρα πρέπει να αναπτυχθούν τουριστικά. Είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο ίσως ακούγεται περίεργο έως εξωπραγματικό σε πολλούς, κυρίως Μεγαρείς, αλλά είναι πέρα για πέρα εφικτό αν φυσικά γίνουν οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα Μέγαρα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης έχουν εξ αρχής πολλά πλεονεκτήματα. Περικλείονται από βουνά, έχουν όμως και πρόσβαση στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, με την μακραίωνη ιστορία τους έχουν αφήσει αρκετά αξιοσημείωτα μνημεία. Όμως, δεν στεκόμαστε μόνο εκεί. Τα Μέγαρα είναι μια σύγχρονη δραστήρια πόλη που μπορεί να επιδείξει στον επισκέπτη τα επιτεύγματά της, π.χ. αυτοκινητοδρόμιο. Από όλα τα παραπάνω εύκολα εξάγουμε το συμπέρασμα πως υπάρχει ευκαιρία ανάπτυξης πολλών τουριστικών τομέων. Αναλυτικά:

· Τουρισμός θερινής αναψυχής : Ποιος δεν έχει επισκεφθεί τις παραλίες του Αλεποχωρίου και της Κινέττας; Οι δύο αυτές πανέμορφες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λειτουργία ενός δημοτικού αναψυκτηρίου σε αυτές τις παραλίες θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη στο Δήμο. Πρέπει, όμως, να γίνουν ταυτόχρονα και κινήσεις οργάνωσης αυτών των παραλιών με ναυαγοσώστες, πρέπει να υπάρχει περισσότερη καθαριότητα με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων. Ακόμα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες κατά μήκος των παραλιών. Εκτός από τις παραλίες, σημαντικό ρόλο στον τουρισμό της περιοχής καλείται να διαδραματίσει και η Πάχη, η οποία ούτως ή άλλως προσελκύει πολύ κόσμο και θεωρείται από τις πλέον επισκέψιμες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Όσον αφορά τη Βαρέα, οι διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές. Καταρχάς, η εικόνα της γέφυρας στην μια είσοδό της είναι άθλια. Τα οπαδικά συνθήματα κυριαρχούν και μόνο καλαίσθητα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Από τη δεύτερη είσοδό της (από το στρατόπεδο) παρατηρείται έντονο πρόβλημα δυσωδίας σε συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθούν νέα παγκάκια αντικαθιστώντας τα παλιά κατεστραμμένα, όπως και επιδιορθώσεις στο πεζοδρόμιο και τον ηλεκτροφωτισμό.
· Μαθητικός τουρισμός : Τα Μέγαρα είναι από τις περιοχές της Αττικής που δεν προσελκύουν σχολεία για την πραγματοποίηση ημερήσιων περιπάτων, σε αντίθεση με τη Νέα Πέραμο και την Ελευσίνα. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με σχολεία της Δυτικής Αττικής με σκοπό την προσέλκυσή τους. Ο περίπατός τους θα μπορούσε να συνδυαστεί με επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και την Κρήνη του Θεαγένους και έπειτα βόλτα στα μαγαζιά και τις καφετέριες των Μεγάρων ή της Πάχης. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε η έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για την πόλη και την ιστορία της που θα μοιραζόταν στους μαθητές κατά την περιήγησή τους και θα στόχευε στην εκ νέου επίσκεψή τους ,αυτή τη φορά εκτός σχολικού πλαισίου, με την οικογένειά τους ή την παρέα τους.
· Αθλητικός τουρισμός : Σε μεγάλο ποσοστό μπορούμε να πούμε πως είμαστε στο σωστό δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Οι αγώνες και οι επιδείξεις που γίνονται στο αυτοκινητοδρόμιο, καθώς και η διοργάνωση από το Δήμο αθλητικών γεγονότων πανελλήνιας εμβέλειας (Πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην στην παραλία της Βαρέας, Ημιμαραθώνιος «Στα χνάρια του Παυσανία»), αλλά και μικρότερης (Ορσίππεια, Αγώνες Ιππικής δεξιοτεχνίας, τουρνουά μπάσκετ) προσελκύουν εκατοντάδες, μερικές φορές ίσως και χιλιάδες, άτομα στην παρακολούθησή τους. Η διοργάνωση τέτοιων γεγονότων θα πρέπει να στηριχθεί και να προωθηθεί με διαφημιστικό υλικό σε ανάλογα έντυπα και ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου. Ειδικά δε, όσον αφορά την πίστα θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της (από τον ιδιοκτήτη) για να καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση αγώνων με μεγαλύτερη απήχηση. Βέβαια τα σχέδια για επέκταση του αυτοκινητοδρομίου και διοργάνωση αγώνων Formula 1 κρίνονται μεγαλόπνοα και υπεραισιόδοξα, αφού κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας.
· Θρησκευτικός τουρισμός : Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η επισκεψιμότητα των τριών μοναστηριών (Άγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Άγ. Ιερόθεος, Αγ. Παρασκευή Μαζίου) της περιοχής μας περνά ανεκμετάλλευτη. Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες των μονών αυτών που συνδυάζουν την επίσκεψή τους αυτή με πέρασμα από τα Μέγαρα. Ενδεικτικό παράδειγμα εκμετάλλευσης του εκκλησιαστικού τουρισμού στην Αττική αποτελεί η Νέα Μάκρη. Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της μονής του Οσίου Εφραίμ που αμέσως μετά επισκέπτονται και τη Νέα Μάκρη συμβάλλοντας έτσι στην άνθηση της οικονομίας της. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να επιχειρηθεί και στα Μέγαρα. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και το πανηγύρι που γίνεται την Τρίτη του Πάσχα στον Άη-Γιάννη το Χορευταρά που επίσης αποτελεί πόλο έλξης για την πόλη, ενώ σχεδόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της περιοχής παρευρίσκεται για να τιμήσει το έθιμο αυτό. Μάλιστα, έχει προβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από την τηλεόραση της ΕΡΤ και απέσπασε κολακευτικά σχόλια.
· Συνεδριακός τουρισμός : Ένας ακόμα υπανάπτυκτος τουριστικός τομέας. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή (Κτήμα Εύχαρις και χώροι εστιάσεων στη Βαρέα) μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επιστημονικών και όχι μόνο εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ομιλίες, ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια κτλ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ομιλίας της κας Ελένης Γλυκάτζη-Αρβελέρ σε αίθουσα εκδηλώσεων στη Βαρέα, όπου φυσικά ήταν κατάμεστη από χιλιάδες κόσμο. Όπως είναι γνωστό τα διάφορα συνέδρια έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο ημερών, άρα η παρουσία των συνέδρων στην περιοχή για αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να αποφέρει κέρδη.

Σίγουρα η παραπάνω ανάλυση δεν είναι και η διεισδυτικότερη. Σε κάθε τομέα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζονται πολλά και πολυδιάστατα κριτήρια και προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γίνεται αισθητή η παρουσία της περιοχής μας σε εκθέσεις και εκδηλώσεις ανάλογου τουριστικού περιεχομένου. Τα δείγματα που μας έχει δείξει μέχρι τώρα η δημοτική και η νομαρχιακή αρχή είναι ενθαρρυντικά, καθώς εύκολα διακρίνεται η διάθεσή τους για προβολή και τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Ποιός άλλωστε θα την αρνούνταν; Από εκεί και πέρα επαφίεται στον καθένα μας προσωπικά να συμβάλλουμε κι εμείς στην προβολή του τόπου. Είτε επαινώντας τις ομορφιές του και καλώντας φίλους από άλλα μέρη να τις επισκεφθούν, είτε με την ενεργό ανάμειξή μας στον τουρισμό, είτε διατυπώνοντας προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο και τρόπο μπορεί ο καθένας να σκεφθεί. Η φαντασία, άλλωστε, είναι ανεξάντλητη!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP