7 Ιανουαρίου 2011

Σκέψεις για το 2011

Άλλη μια χρονιά πέρασε και εισήλθαμε αισίως στο 2011. Πολλά συνέβησαν το 2010 και πολλά περισσότερα αναμένεται να συμβούν φέτος! Φαίνεται πως το 2010 είναι μια χρονιά που θα στιγματίσει την Ελλάδα και θα μείνει στην ιστορία της για όσα διαδραματίστηκαν εντός και εκτός συνόρων. Το 2011, όμως, θα είναι το έτος στο οποίο θα τροχοδρομηθούν και θα υλοποιηθούν πολλές αποφάσεις που πάρθηκαν ή συζητήθηκαν το 2010.

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια λέξη που να περιγράφει και να χαρακτηρίζει το 2010 αυτή θα ήταν: τρόικα. Η τρόικα είναι ρώσικη λέξη (тройка) που σημαίνει τριάδα. Εισέβαλλε στο λεξιλόγιο μας “βίαια” και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από την Αθήνα μέχρι το πιο απόμακρο ορεινό χωριό δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην έχει μάθει αυτή τη λέξη! Και πως θα μπορούσε άλλωστε; Όλοι έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και τις αυξήσεις σε βασικά είδη με την αύξηση του ΦΠΑ… Το μνημόνιο και τα επακόλουθά του θα μας ταλαιπωρούν και το 2011!

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας δεν φαίνεται να είναι και η πιο εύρυθμη. Η κοινωνία “βράζει” ήδη και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί! Το ηφαίστειο Eyjafjallajökull εξερράγη τον προηγούμενο Απρίλιο, αλλά μια ενδεχόμενη έκρηξη της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά των οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων, θα έχει πολύ πιο ηχηρές συνέπειες που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν εν τέλει… Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει τους 3 νεκρούς (μια εξ αυτών έγκυος) στην τράπεζα Marfin στις αρχές του Μαΐου 2010; Ήταν ουσιαστικά οι “παράπλευρες απώλειες” ενός ακήρυχτου πολέμου στους δρόμους της Αθήνας σε στιγμές που ακροβατούν ανάμεσα στο θρίαμβο και την ταπείνωση: θρίαμβο για τη νίκη του λαού που απεργούσε κι έδειξε την αντίθεσή του στην κυβέρνηση, ταπείνωση για το θάνατο αθώων συμπολιτών μας χωρίς λόγο!

Βέβαια, η πολιτική είχε μερικές ευχάριστες στιγμές το 2010, αφού επιτέλους μετά από δεκαετίες αναλαμβάνουν τις δημαρχιακές θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκοι προοδευτικοί άνθρωποι! Ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε κι όλοι αναμένουμε να δούμε τα θετικά που έχει να προσφέρει στον τόπο μέσω της πιο ορθολογικής διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ας ξεφύγουμε, όμως, λίγο από την πολιτική. Το 2010 έδωσε και κάποια θετικά γεγονότα στην Ελλάδα. Τον όρο “θετικά” αρκετοί μπορεί να τον αναφέρουν “κατ’ ευφημισμόν θετικά”, αφού η θλιβερή πραγματικότητα σαφώς και προέχει σε σημαντικότητα από όλα τα δευτερευούσης σημασίας θεάματα… Το καλοκαίρι που μας πέρασε, λοιπόν, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε να πραγματοποιήσει μια αρκετά αξιόλογη πορεία στο Μουντιάλ και να πάρει την πρώτη νίκη της ιστορίας της!

Άλλο αξιόλογο γεγονός-παρακαταθήκη για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού ήταν ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 δρομείς! Η αφορμή του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα έδωσε ξανά αίγλη σε αυτόν τον αγώνα-θεσμό και εξασφάλισε την επιτυχία του και για τα επόμενα χρόνια…

Αυτά ήταν λίγα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε και θα καθορίσουν την πορεία μας στη χρονιά που υποδεχτήκαμε! Τα πράγματα στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα δεν δείχνουν αρκετά ευοίωνα, το αντίθετο μάλιστα. Το ζήτημα είναι μέσα στο νέο έτος ο καθένας από εμάς να κάνει κάτι που θα είναι θετική συμβολή για τον τόπο. Σίγουρα έτσι κάτι αλλάξει προς το καλύτερο! Άλλωστε, όπως έλεγε ο μεγάλος Πορτογάλος συγγραφέας José Saramago: “Ως πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε και να συμμετέχουμε – είναι ο πολίτης αυτός που αλλάζει τα πράγματα”. Ας ελπίσουμε τελειώνοντας το 2011 να μας αφήσει μια άλλη ρώσικη λέξη, την περεστρόικα. Έχει συνθετικό την τρόικα, αλλά σημαίνει ανασυγκρότηση! Οψόμεθα…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP