19 Ιανουαρίου 2011

RateYourProfessor.gr – Online αξιολόγηση καθηγητών

Εδώ και αρκετά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές αναζητούν την ιδανική φόρμουλα για την εφαρμογή της αξιολόγησης στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολλές μελέτες έχουν γραφτεί, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει, αλλά καμία οριστική απόφαση δεν έχει παρθεί. Ώσπου ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2010 δημιουργείται η ιστοσελίδα RateYourProfessor.gr (=αξιολόγησε τον καθηγητή σου).

Το RateYourProfessor.gr αποτελεί μια καινοτομία για την ελληνική εκπαίδευση. Αποτελεί στην ουσία την ελληνική εκδοχή της ιστοσελίδας RateMyProfessors.com (αμερικάνικη ιστοσελίδα αξιολόγησης καθηγητών) και έχει γνωρίσει ευρύτατη αποδοχή από τους Έλληνες φοιτητές! Τι το κάνει ιδιαίτερο; Η απλότητά του! Η ιστοσελίδα αυτή υλοποιεί αυτό που τόσες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν μέχρι σήμερα: αξιολόγηση των καθηγητών από τους φοιτητές με ακαδημαϊκά κριτήρια. Φυσικά, ο σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Οι φοιτητές μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μπορούν να αξιολογήσουν τη σχολή ή το τμήμα τους. Τα κριτήρια είναι: η ποιότητα σπουδών, η τοποθεσία, η καρίερα που προσφέρει, η βιβλιοθήκη, το ίντερνετ, το φαγητό, διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και τέλος η διασκέδαση. Η βαθμολόγηση γίνεται σε κλίμακα από 1 έως 10. Για κάθε σχολή εξάγονται δύο γενικότεροι δείκτες: η γενική βαθμολογία και η ικανοποίηση των φοιτητών!

Στη συνέχεια, ο κάθε φοιτητής μπορεί να αξιολογήσει όποιον καθηγητή επιθυμεί είτε θετικά, είτε αρνητικά. Η βαθμολόγηση κυμαίνεται κι εδώ από 1 έως 10 και οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις: ευκολία στο να περάσεις τα μαθήματά του, κατανόηση των μαθημάτων που παραδίδει και πόσο προθυμος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να μάθουν. Από αυτά εξάγονται οι τέσσερις δείκτες: κατανόηση, βοήθεια, ευκολία και γενική απόδοση. Εκτός από τη βαθμολόγηση, ο φοιτητής μπορεί να κάνει και κάποιο σχόλιο για τον καθηγητή και τη διδασκαλία του…

Η όλη διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται ανώνυμα για να διασφαλιστεί πως οι φοιτητές εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς τον κίνδυνο να στοχοποιηθούν από τους καθηγητές τους. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν την ανωνυμία, κυρίως καθηγητές. Έτσι, αμφισβητείται αν οι αξιολογήσεις είναι αμερόληπτες ή αν αποτελούν προϊόν αντικειμενικής κρίσης των φοιτητών κι όχι ρεβανσισμό προς τους καθηγητές. Σίγουρα μέσα στις τόσες χιλιάδες αξιολογήσεις υπάρχουν αρκετές κακόβουλες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ρόλο της ιστοσελίδας και δεν υποβιβάζει το επίπεδο αρτιότητάς της. Η διαχειριστική ομάδα για να αποφύγει τέτοιου είδους “προβλήματα” καταγράφει τις IPs των φοιτητών που αξιολογούν τους καθηγητές και διαγράφει κακόβουλα ή προσβλητικά σχόλια.

Ως τώρα αναφέρουμε διαρκώς τις δυνατότητες των φοιτητών. Το RateYourProfessor.gr όμως προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και στους καθηγητές. Ο κάθε καθηγητής μπορεί να “πιστοποιήσει” το προφίλ του, δηλαδή να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του, φωτογραφία του κτλ. Έτσι, του δίνεται η δυνατότητα να απαντά στα σχόλια των φοιτητών του αυτοπροσώπως και να αποδέχεται ή να απορρίπτει την κριτική. Ο συνολικός αριθμός των “πιστοποιημένων” καθηγητών είναι σχεδόν 130! Ανεξάρτητα πάντως από το αν οι καθηγητές έχουν πιστοποιημένο προφίλ ή όχι, είναι χρήσιμο για αυτούς και την εν γένει αναβάθμιση της ποιότητας του μαθήματος, να διαβάζουν προσεκτικά τα σχόλια των φοιτητών τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, και να προσπαθούν να κάνουν το μάθημα πιο ποιοτικό και κατανοητό…

Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των αξιολογήσεων είναι μεγαλύτερος από 32 χιλιάδες, ενώ οι καταχωρημένοι καθηγητές ξεπερνούν τους 3400 για όλα τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας! Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά, καθώς η ιστοσελίδα γίνεται ευρύτερα γνωστή στους φοιτητές και τους καθηγητές. Αυτό που εγώ εύχομαι είναι οι καθηγητές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα σχόλια αυτά και να προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν το μάθημά τους Τέλος, ελπίζω το Υπουργείο Παιδείας να θεσπίσει την αξιολόγηση με ακαδημαϊκά κριτήρια από τους φοιτητές προς όφελος των φοιτητών και των πανεπιστημίων!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP