17 Μαΐου 2011

Φοιτητικές εκλογές 2011


Αύριο θα διεξαχθούν οι ετήσιες εκλογές των φοιτητικών συλλόγων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Ελλάδας. Οι εξελίξεις τόσο στη χώρα όσο και στην παιδεία είναι δραματικές και σίγουρα το κλίμα των εκλογών θα είναι εντελώς διαφορετικό από των προηγούμενων χρόνων.

Η πρόταση της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α.Διαμαντοπούλου για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις και κυρίως στις δύο μεγαλύτερες ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η ΠΑΣΠ παραμένει πιστή στις θέσεις που έχει εδώ και χρόνια για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την παιδεία. Υποστηρίζει την συμμετοχή φοιτητών σε ποσοστό 100% στα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου και όχι στη μείωσή του που θα οδηγήσει εν τέλει σε κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και είναι κάθετα αντίθετη στην όποια ύπαρξη ιδιωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, έχει παγιωμένες θέσεις για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση όλων των φοιτητών, αλλά και για χρηματοδότηση της παιδείας και της έρευνας στο 7% του ΑΕΠ!

Διαφωνεί με το “σπάσιμο” των σπουδών σε κύκλους και με την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων. Προτείνει αξιολόγηση από τους ίδιους τους φοιτητές και απεμπλοκή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από επιχειρηματικά κριτήρια που θα οδηγήσουν σε εμπορευματοποίηση της παιδείας. Τέλος, θεωρεί την ανασύσταση της ΕΦΕΕ όφελος για το φοιτητικό κίνημα, αφού θα ισχυροποιήσει την φωνή του στην κοινωνία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε τις προτάσεις της για την παιδεία που ουσιαστικά αποτελούν αντιγραφή των θέσεων της Διαμαντοπούλου, αν όχι όλες η συντριπτική τους πλειοψηφία! Προτείνει, λοιπόν, άμεση ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατάργηση του ασύλου! Υποστηρίζει τη διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις με ταυτόχρονη προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, προτείνει τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από ιδιώτες και εταιρίες, χορηγία εδρών και δημιουργία τμήματος παροχής υπηρεσιών σε κάθε ίδρυμα, το οποίο θα συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες. Επίσης, είναι θετική στη χορήγηση κινήτρων σε ιδιώτες προκειμένου να κατασκευάσουν ιδιωτικές εστίες συμβεβλημένες με το κράτος στις οποίες ο φοιτητής θα πληρώνει μίσθωμα!

Χρησιμοποιεί την έρευνα ως μέσο προσέλκυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης μέσω κοινών έργων έρευνας ή κατ’ ανάθεση έρευνα σε συνεργασία με εταιρίες. Προτείνει με βάση την κατάταξη των ιδρυμάτων να λαμβάνουν και την ανάλογη bonus χρηματοδότηση (sic) και εφαρμογή του συστήματος ECTS (πιστωτικές μονάδες). Για το φοιτητικό κίνημα, η ΔΑΠ υποστηρίζει τη μείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης και του φοιτητικού συνδικαλισμού και προτείνει διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών ανά διετία.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από όλα τα παραπάνω, οι δύο κυριότερες φοιτητικές παρατάξεις έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την παιδεία γενικότερα. Από την μια η ΠΑΣΠ που υποστηρίζει τη δημοκρατική αριστερά και από την άλλη η ΔΑΠ του νεοφιλελευθερισμού. Σε μια εποχή που η δημόσια και δωρεάν παιδεία βάλλεται από παντού, η ΔΑΠ συμβάλλει στην εκ των έσω εκμηδένιση των ιδρυμάτων μας.

Σίγουρα οι εκλογές είναι αρκετά σημαντικές για το φοιτητικό κίνημα, αλλά δεν κρίνουν τα πάντα. Πολλά θα αλλάξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα όσων αφορά τη διοίκηση, την οικονομική λειτουργία και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, καθώς και για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φοιτητές οφείλουν να κάνουν την καλύτερη επιλογή για τη σχολή τους, το μέλλον των ιδρυμάτων τους και το δικό τους μέλλον. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουν εκεί. Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και αγώνα για την κατοχύρωση των κεκτημένων και την διεκδίκηση ακόμα περισσότερων αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος! Ο αγώνας αύριο αρχίζει…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP