28 Οκτωβρίου 2011

Από την εθνική υπερηφάνεια στην εθνική απαξίωση


Έχουν περάσει 71 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στις δυνάμεις του άξονα Ιταλία και εν συνεχεία μερικούς μήνες αργότερα στη Γερμανία. Οι Έλληνες αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους αντιστεκόμενους στο ναζισμό και φασισμό λαούς! Όλοι εξήραν τη μαχητικότητα και  την αυταπάρνησή τους. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, η Ελλάδα που δεν κατάφερε να υποδουλωθεί με τον πόλεμο για περισσότερα από τριάμισι χρόνια (4/1941 - 10/1944), είναι σήμερα οικονομικά υποδουλωμένη και θα συνεχίσει να είναι για αρκετά χρόνια ακόμα…

Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί τότε το έχουν καταφέρει σήμερα. Η οικονομική υποτέλεια των Ελλήνων είναι γνωστή, ενώ η ομάδα δράσης υπό τον Horst Reichenbach αναμένεται να αναλάβει πιο “ενεργό” ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας με ταυτόχρονη απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας έχουν πάψει πια να ελπίζουν πως θα βγούμε από την κρίση και θα ορθοποδήσουμε. Αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα: η έλλειψη ελπίδας!

Πολλοί περίμεναν τη σημερινή ημέρα για να γιορτάσουν και να θυμηθούν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Ειδικά πολιτικοί που θα έκαναν διθυραμβικές τηλεοπτικές δηλώσεις περί “εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης”, “ένδοξου γένους” και “ιστορικής παρακαταθήκης”. Δυστυχώς, όλα αυτά ανήκουν, όμως, στο παρελθόν. Ο σύγχρονος Έλληνας δεν νιώθει “ένδοξος” όταν απολύεται από τη δουλειά του στα 55. Ο σύγχρονος Έλληνας δεν μπορεί να επιδείξει ομοψυχία όταν δεν έχει φαγητό να ταΐσει την οικογένειά του. Ο σύγχρονος Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για ιστορικές παρακαταθήκες όταν δεν έχει επαρκείς κοινωνικές παροχές, όπως ιατρική κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας.

Που οδηγεί όλο αυτό; Στα σημερινά γεγονότα! Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται πλέον για τις παρελάσεις και τις διαλύουν. Ο τρόπος και οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό σαφώς και προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Είναι δυνατόν να διαδηλώνουν οπαδοί του Ηρακλή και του Ολυμπιακού Βόλου μια τέτοια μέρα με αστεία οπαδικά αιτήματα; Πως γίνεται οι ακροδεξιοί που ήταν λάβροι εναντίον του εθνοπροδότη (όπως έλεγαν) Παπανδρέου, όταν αποφάσισε περικοπές στις παρελάσεις τώρα να σταματούν την παρέλαση; Όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί δεν στοχοποιούν πολιτικούς όταν δεν παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις εθνικών εορτών; Όλο αυτό το ετερόκλητο μείγμα ανάγκασε σε ματαίωση τις σημερινές παρελάσεις. Φυσικά και πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι ή άνεργοι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για περικοπές, απολύσεις και κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων, αλλά χάθηκαν στο πλήθος… Άλλωστε αυτοί είναι συνεπείς στις απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δεν περίμεναν τη σημερινή ημέρα για να δηλώσουν τα δίκαια αιτήματά τους!

Τι ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη; Φράσεις όπως “να φύγουν οι μασόνοι από την εξουσία” και “να φύγει ο Μπουτάρης που θέλει τζαμί” δείχνουν το επίπεδο και τα ακράδαντα επιχειρήματα αρκετών διαμαρτυρόμενων εκ Θεσσαλονίκης! Πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που εκλέγουν θριαμβευτικά τον (καταδικασμένο) Ψωμιάδη (γνωστό και ως Ζορό), είναι οι ίδιοι που κάνουν σημαία τα λόγια του Άνθιμου, αυτοί που κάνουν συλλαλητήρια για τις ταυτότητες και τη Μακεδονία και αυτοί που μετά τις παρελάσεις θα γέμιζαν τις καφετέριες και τα ουζερί… Προφανώς δεν είναι η πλειοψηφία γιατί αν όντως ήταν τότε θα είχε καταλυθεί κάθε έννοια λογικής, δημοκρατίας και συλλογικότητας στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Όλα τα σημερινά γεγονότα είχαν και θετικά αποτελέσματα. Αρκετοί για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν πως πατριωτισμός δεν είναι οι παρελάσεις και οι δηλώσεις εθνικοφροσύνης, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον για την πατρίδα. Αρκετοί κατάλαβαν πως το έθνος συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς παρελάσεις. Αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια από τους “προοδευτικούς” του τόπου, έγινε από τους διαμαρτυρόμενους. Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι παρελάσεις και κυρίως οι μαθητικές αποτελούν αναχρονιστικά μιλιταριστικά κατάλοιπα δικτατορικών καθεστώτων. Μαθητές-στρατιωτάκια που παρελαύνουν μπροστά στην “εξουσία” του τόπου, είτε πρόκειται για πολιτική, θρησκευτική κ.ά. Τα μαύρα περιβραχιόνια ή μαντήλια και η στρέψη του κεφαλιού στα αριστερά δεν αποτελούν ανυπακοή ή απειθαρχία. Η συμμετοχή και μόνο στην παρέλαση και ο στρατιωτικός βηματισμός αποτελεί δείγμα υπακοής και πειθαρχίας. Η μόνη μορφή απειθαρχίας και ανυπακοής είναι η μη συμμετοχή στις παρελάσεις! Είναι εξοργιστικό μαθητές να παρελαύνουν από συνήθεια, αλλά να μην γνωρίζουν το λόγο και να μην έχουν διδαχθεί από την ιστορία μας…

Όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος των παρελάσεων είναι υποκριτικό να υποστηρίζεται πως οι Έλληνες νιώθουν υπερήφανοι για τη χώρα τους επειδή βλέπουν τα τανκς στο δρόμο! Άρματα μάχης υπερκοστολογημένα, πυραυλικά συστήματα που έχουν πληρωθεί αλλά δεν έχουμε παραλάβει, “τυφλά” αεροπλάνα, ελικόπτερα χωρίς συντήρηση και υποβρύχια που “γέρνουν” δεν τονώνουν το εθνικό μας φρόνημα! Είναι προτιμότερο ο στρατός να λειτουργεί ομαλά κι ας μην επιδεικνύει τα όπλα του παρά να κάνει επιδείξεις και να είναι ανοργάνωτος. Μην ξεχνάμε επίσης τις μίζες και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι γύρω από όλα αυτά. Τα εθνικιστικά συνθήματα των στρατευμένων αποτελούν απλά το κερασάκι στην τούρτα…

Κλείνοντας πρέπει να τονίσω πως την 28η Οκτωβρίου δεν την γιορτάζουμε για να βλέπουμε ταινίες με τον Πρέκα, να αποστηθίζουμε ιστορικά γεγονότα και να βλέπουμε τα παιδιά μας στις παρελάσεις. Το ΟΧΙ έχει βαθύτερο νόημα. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία και να λέμε ΟΧΙ στην καθημερινή μας ζωή σε πράγματα που είναι ενάντια στην ηθική και τα πιστεύω μας. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για όλους μας. Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες και στο μέλλον ίσως γίνουν χειρότερες. Ας αγωνιζόμαστε συστηματικά για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας! Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα αυτονόητα για εμάς σήμερα. Καλό αγώνα…

Bookmark and Share
Read more...

21 Οκτωβρίου 2011

Η δράση της νεολαίας στην Ελλάδα


Πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε η Ετήσια Αναφορά 2010 του Youthnet Hellas για τον τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αναφορά που σκοπό έχει την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της νεολαίας από χρόνο σε χρόνο και αποτελεί καινοτομία για τις ΜΚΟ νέων στην Ελλάδα και όχι μόνο! Είχα την τύχη να είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας, μιας ομάδας 24 νέων από όλη την Ελλάδα που συνεργάστηκαν επιτυχώς και έφεραν σε πέρας αυτή την ομολογουμένως δύσκολη αποστολή. Παρακάτω θα παρουσιάσω ορισμένα συμπεράσματα από όλη αυτή την έρευνα για τη συνολική δράση της νεολαίας στην Ελλάδα.

Η φετινή αναφορά εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες. Από τη μια, καταγράφει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για τον τομέα της Νεολαίας στην Ελλάδα, τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ΜΚΟ και των άτυπων ομάδων Νέων μέσω Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Προγραμμάτων, τις βασικές κρατικές υποστηρικτικές δομές για τους Νέους και τις δομές και δυνατότητες εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησής τους. Από την άλλη, περιγράφει τους θεσμούς εκπροσώπησης των Νέων, όπως τα Μαθητικά Συμβούλια, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πολιτικές νεολαίες και παρουσιάζει τη δράση των πιο γνωστών ΜΚΟ και άτυπων ομάδων νέων, αλλά και των διαδικτυακών οργανώσεων!

Το 2010 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια χρονιά ύφεσης από πλευράς θεσμικών φορέων στον τομέα της νεολαίας. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία νομοθετική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό δείχνοντας παντελή αδιαφορία για τους νέους του τόπου και τις δράσεις τους. Έτσι, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας συνεχίζει την τυπική ύπαρξή του δρώντας ουσιαστικά ως φορέας πολιτικής καπήλευσης από πολιτικά ανερχόμενους νέους που το απαρτίζουν. Μηδενικές δράσεις, ελάχιστη προσφορά και τεράστια οικονομικά σκάνδαλα είναι όλα όσα έχει να επιδείξει το ΕΣΥΝ. Η Βουλή των Εφήβων, το δημιούργημα του Αντώνη Σαμαράκη, συνεχίζει με ελάχιστη προβολή την σημαντική δράση της, χωρίς όμως κάποια ανανέωση ή εκσυγχρονισμό… Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων συνεχίζουν (τυπικά) να υφίστανται, αλλά ουσιαστικά έχουν απαξιωθεί από τους νέους και σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η μη ύπαρξη ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που θα τα αναβαθμίζει και θα τα εδραιώνει ανάμεσα στην κοινωνία και τους νέους μετά τις εξελίξεις με τον Καλλικράτη και την οικονομική κρίση. Προτάσεις υπάρχουν κι έχουν διατυπωθεί από εμένα σε άρθρο μου, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να υπάρξει διάθεση από τους αρμόδιους φορείς για ριζικές και καινοτόμες αλλαγές!

Συνήθως λένε πως οι ΜΚΟ αναπληρώνουν τα κενά της Πολιτείας. Από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ΜΚΟ φαίνεται πως το κράτος μας έχει πολλά κενά και δυσλειτουργίες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό πως η “κοινωνία των πολιτών” εξαπλώνεται και προσπαθεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο σε εθελοντική βάση. Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από ελάχιστα χρόνια και έχει πλέον “γιγαντωθεί” είναι οι άτυπες ομάδες νέων! Πρόκειται για ομάδες νέων με μικρό πυρήνα χωρίς νομική υπόσταση που δρουν σχεδόν σαν ΜΚΟ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι οι πρωτοβουλίες πολιτών –istas, με κυριότερους εκπροσώπους τους Atenistas (στην Αθήνα) και δράση που εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Τέλος, νέες διαδικτυακές οργανώσεις έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο και ενημερώνουν το ευρύ κοινό για θέματα τεχνολογίας, ψηφιακών δικαιωμάτων, ελεύθερου λογισμικού κτλ.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είναι ουσιαστικά ο επίσημος κρατικός φορέας που φέρει το βάρος για τις δράσεις της νεολαίας στη χώρα μας. Αρκετές δράσεις υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και την επιχορήγησή της στους τομείς του πολιτισμού, του ελεύθερου χρόνου, της εκπαίδευσης, του εθελοντισμού, της απασχόλησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος. Το κύριο βάρος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα έπεσε στο πρόγραμμα “Νέα Γενιά σε Δράση”. Οι 119 εγκεκριμένες από τη ΓΓΝΓ αιτήσεις για ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 2.022.910,47 €, ενώ άλλες 191 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Παρ’ όλα αυτά η “Νέα Γενιά σε Δράση” χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή και προώθηση στην Ελλάδα, αφού ελάχιστοι (μη εμπλεκόμενοι σε φορείς) νέοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για αυτή. Πρέπει να τονισθεί πάντως πως η ΓΓΝΓ δεν ανέλαβε κάποια σημαντική νομοθετική ή θεσμική πρωτοβουλία για τα προγράμματά της, όπως τα ΤΟΣΥΝ, η Κάρτα Νέων, οι Θυρίδες Επιχειρηματικότητας και τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων!

Η μη τυπική και η άτυπη μάθηση κερδίζουν τελευταία και στην Ελλάδα αναγνώριση και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται. Σημαντική είναι και η συμβολή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας προς όφελος της μάθησης και της γνώσης, κυρίως από τους νέους. Άλλωστε η πληροφόρηση των νέων γίνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο σε ανάλογες ιστοσελίδες.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η Πολιτεία έχει θέσει στο περιθώριο τον τομέα της νεολαίας, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι αποζητούν την ενασχόλησή τους με ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν άμεσα. Έτσι, δεν μένουν αμέτοχοι και αναλαμβάνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αναγκών τους! Δείχνουν ξεκάθαρη αποστροφή προς τις κομματικές και πολιτικές οργανώσεις, αφού νιώθουν πως το πολιτικό σύστημα τους έχει “προδώσει” και δίνουν όλη τους την ενέργεια σε εθελοντικές ΜΚΟ. Ένα πράγμα είναι εν τέλει ξεκάθαρο: οι νέοι αγωνιούν, ενδιαφέρονται να μάθουν και να προσφέρουν και χαράσσουν νέους δρόμους δράσης…

Bookmark and Share
Read more...

3 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΣΥΝ: Από την παρακμή στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής


Τα πρώτα Συμβούλια Νέων συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς το 1997 (ως Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νέων), ενώ θεσμοθετήθηκαν στη νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2006. Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/2006 και της τροποποίησης 3577/2007, προκηρύχτηκαν εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων τον Μάρτιο του 2008.

Από την αρχή υπήρξαν παρερμηνείες των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης των ΤΟΣΥΝ που οδήγησαν σε πολλές δυσλειτουργίες και την εν γένει απαξίωσή τους από πολλά μέλη τους και από τη νεολαία της χώρας στην πλειοψηφία της. Κύρια αιτία είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που είναι ασαφές και αρκετά πρόχειρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πως δημιούργησε τα ΤΟΣΥΝ πολύ βιαστικά, χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό και πόρους, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού.

Τα κλειστά μητρώα οδήγησαν σε μικρή συμμετοχή της νεολαίας σε μια δημοκρατική διαδικασία. Μετά τις εκλογές, τα εκλεγμένα μέλη των ΤΟΣΥΝ έχουν λάβει ελάχιστη ενημέρωση για την ορθή λειτουργία των συμβουλίων κι έτσι το έργο τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ή πολλές φορές παρερμηνεύεται σκόπιμα!

Έχουν περάσει δυο χρόνια από την αλλαγή στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αλλά η κατάσταση παραμένει ακριβώς ίδια. Τα ΤΟΣΥΝ έχουν “βαλτώσει” στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι εκλογές για ανάδειξη νέων μελών έπρεπε να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2010, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη διάρκεια παράτασης της θητείας του συμβουλίου!

Για την ανασύνταξη και βελτίωση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων κάνουμε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς:
  • Άνοιγμα των μητρώων νέων. Στις εκλογικές διαδικασίες πρέπει να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι νέοι 15-28 ετών που είναι δημότες του οικείου Δήμου.
  • Διεξαγωγή εκλογών σε προκαθορισμένες ανά διετία ημερομηνίες. Η διάρκεια της θητείας των μελών του συμβουλίου να είναι διετής και να έχει προκαθορισμένη λήξη ή ανανέωση.
  • Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα αιρετά μέλη των ΤΟΣΥΝ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη πρέπει να ενημερώνονται άμεσα από επίσημες πηγές για τις αλλαγές που αφορούν τα ΤΟΣΥΝ.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Προέδρων των ΤΟΣΥΝ στα οικεία Δημοτικά Συμβούλια. Οι νέοι πρέπει να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα της πόλης τους και να τον εκφράζουν επίσημα.
  • Θεσμοθέτηση Συμβουλίων Νέων σε Περιφερειακό επίπεδο. Μέσω αυτού του οργάνου τα ΤΟΣΥΝ θα εκφέρουν παράλληλα τις κοινές διεκδικήσεις τους και θα συμμετέχουν μέσω εκπροσώπου τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Θέσπιση από το υπουργείο Παιδείας και την Γ.Γ. Νέας Γενιάς της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Η Επιτροπή αυτή σκοπό έχει να αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ όλων των ΤΟΣΥΝ και της πολιτικής ηγεσίας και να συμμετέχει σε διαβούλευση για τα ζητήματα της νεολαίας.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Τα κονδύλια αυτά να εξασφαλίζονται δεσμεύοντας ένα σταθερό ποσοστό επί του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου, ώστε να μην αμφισβητείται ή αναιρείται η ανεξαρτησία στις δράσεις των ΤΟΣΥΝ.
  • Επιβάλλεται η προβολή του θεσμού στα ΜΜΕ κι όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Πρέπει να στείλουμε σε όλους τους νέους ένα ηχηρό μήνυμα που θα τους καλεί να ενεργοποιηθούν και παράλληλα να ενεργοποιήσουν την κοινωνία τους.


Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει ένα νέο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα τα κατοχυρώνει και θα υποδεικνύει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την ορθή λειτουργία των ΤΟΣΥΝ. Καλούμε την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να εισακούσουν τις προτάσεις μας και να βάλουν ένα τέλος στην αδράνεια που υπάρχει γύρω από τα ΤΟΣΥΝ. Πρέπει να στοχεύσει στην ενδυνάμωση, προβολή και καθιέρωση των ΤΟΣΥΝ ως το κύριο κύτταρο δράσης της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο! Ας γίνει επιτέλους η ενεργή νεολαία βασικός πόλος ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία…

Bookmark and Share
Read more...

1 Οκτωβρίου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι Ελληνική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1989 για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες, τους βοηθά να ενταχθούν αρμονικά στην Ελλάδα.

Είναι ο μόνος ελληνικός μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με άτομα που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και θεωρούνται πρόσφυγες. Είναι ενταγμένο στα μητρώα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως Σωματείο Αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό. Είναι, επίσης, μία από τις έξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σύμφωνα με το Νόμο για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2667/98. Τέλος, είναι επιχειρησιακός εταίρος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξορίστους (ECRE). Έχει Ειδική Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), ενώ έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια ως “νησίδα ποιότητας” για την πολύχρονη κοινωνική προσφορά του.

Βασικές αρχές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες είναι η αυτοδυναμία, η ανεξαρτησία-αυτονομία, η προστασία και η διαφάνεια. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στοχεύει να:
  • Βελτιώσει τις υπάρχουσες δομές του και να δημιουργήσει νέες με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση άμεσων προβλημάτων και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης.
  • Επεκτείνει τις δομές του και τη δράση του και σε άλλους νομούς της χώρας, από αυτούς που δρα σήμερα.
  • Συνεχίσει την παροχή κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών σε θέματα διαδικασίας ασύλου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
  • Διαδώσει την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του σε άλλες χώρες τόσο αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου όσο και σχετικά με τη διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής.


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αντιμετωπίζει τις πρώτες ανάγκες των νεοαφιχθέντων προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία ασύλου, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και παραπέμποντάς τους στους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Παρέχει νομική συνδρομή και ψυχοκοινωνική στήριξη σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στηρίζει τους πρόσφυγες στις προσπάθειές τους να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας και τους βοηθά στην αναζήτηση επαγγελματικής απασχόλησης.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για να πετύχει τους σκοπούς του:
  • Επικοινωνεί καθημερινά και άμεσα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, αποτελώντας έτσι, πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, καθοδήγησης και προστασίας.
  • Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την ελληνική κοινωνία για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των προσφύγων.
  • Επιδιώκει τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, εταιρειών και φυσικών προσώπων.
  • Συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς σε θέματα που αφορούν τη διεθνή προστασία.
  • Υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις κοινωνικού σχεδιασμού στους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Οργανώνει συνέδρια και σεμινάρια σε συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Δημόσιες Αρχές και άλλους φορείς για καίρια θέματα προσφύγων.
  • Εκπονεί έρευνες και συμβάλλει με τις εκδόσεις του στην ελληνική βιβλιογραφία για το δίκαιο των προσφύγων και τις πρακτικές ένταξής τους.
  • Ενημερώνει κοινωνικούς και διοικητικούς φορείς για τη διαδικασία ασύλου και την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
  • Παρέχει την τεχνογνωσία του για θέματα προσφύγων σε φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες και τους βοηθάει να θέσουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα. Τα πέντε απαραίτητα βήματα για τη στήριξη του πρόσφυγα είναι τα εξής:
  1. Αντιμετώπιση των πρώτων βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο με μεσολάβηση στους αρμόδιους φορείς.
  2. Πραγματοποίηση αποστολών από τους νομικούς του ΕΣΠ σε σημεία εισόδου προσφύγων, οι οποίοι με τη βοήθεια διερμηνέων μεσολαβούν στις ελληνικές Αρχές για την καταγραφή όσων επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για την τήρηση της διαδικασίας και την εφαρμογή του νόμου καθώς και ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
  3. Παροχή νομικής συμβουλευτικής και συνδρομής σε αιτούντες άσυλο, συμμετοχή με εκπροσώπους του στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Γνωμοδότησης και προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας όταν κρίνεται αναγκαίο.
  4. Κοινωνική στήριξη και συνδρομή προς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, με τις υπηρεσίες που διαθέτει για υποδοχή, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και αρωγή, επαγγελματικό προσανατολισμό και ένταξη στην αγορά εργασίας.
  5. Στήριξη των προσφύγων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Ειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές στηρίζουν, προσανατολίζουν και εκπαιδεύουν τους πρόσφυγες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους να βρουν εργασία και να κατορθώσουν να αυτοσυντηρηθούν το ταχύτερο δυνατόν.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Σολωμού 25, 106 82 Αθήνα
Τηλ.:  2103800990, 2103800990      
Fax:  2103803774
e-mail:  gcr1@gcr.gr
www.gcr.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP