3 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΣΥΝ: Από την παρακμή στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής


Τα πρώτα Συμβούλια Νέων συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς το 1997 (ως Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νέων), ενώ θεσμοθετήθηκαν στη νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2006. Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/2006 και της τροποποίησης 3577/2007, προκηρύχτηκαν εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων τον Μάρτιο του 2008.

Από την αρχή υπήρξαν παρερμηνείες των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης των ΤΟΣΥΝ που οδήγησαν σε πολλές δυσλειτουργίες και την εν γένει απαξίωσή τους από πολλά μέλη τους και από τη νεολαία της χώρας στην πλειοψηφία της. Κύρια αιτία είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που είναι ασαφές και αρκετά πρόχειρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πως δημιούργησε τα ΤΟΣΥΝ πολύ βιαστικά, χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό και πόρους, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού.

Τα κλειστά μητρώα οδήγησαν σε μικρή συμμετοχή της νεολαίας σε μια δημοκρατική διαδικασία. Μετά τις εκλογές, τα εκλεγμένα μέλη των ΤΟΣΥΝ έχουν λάβει ελάχιστη ενημέρωση για την ορθή λειτουργία των συμβουλίων κι έτσι το έργο τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ή πολλές φορές παρερμηνεύεται σκόπιμα!

Έχουν περάσει δυο χρόνια από την αλλαγή στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αλλά η κατάσταση παραμένει ακριβώς ίδια. Τα ΤΟΣΥΝ έχουν “βαλτώσει” στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι εκλογές για ανάδειξη νέων μελών έπρεπε να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2010, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη διάρκεια παράτασης της θητείας του συμβουλίου!

Για την ανασύνταξη και βελτίωση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων κάνουμε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς:
  • Άνοιγμα των μητρώων νέων. Στις εκλογικές διαδικασίες πρέπει να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι νέοι 15-28 ετών που είναι δημότες του οικείου Δήμου.
  • Διεξαγωγή εκλογών σε προκαθορισμένες ανά διετία ημερομηνίες. Η διάρκεια της θητείας των μελών του συμβουλίου να είναι διετής και να έχει προκαθορισμένη λήξη ή ανανέωση.
  • Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα αιρετά μέλη των ΤΟΣΥΝ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη πρέπει να ενημερώνονται άμεσα από επίσημες πηγές για τις αλλαγές που αφορούν τα ΤΟΣΥΝ.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Προέδρων των ΤΟΣΥΝ στα οικεία Δημοτικά Συμβούλια. Οι νέοι πρέπει να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα της πόλης τους και να τον εκφράζουν επίσημα.
  • Θεσμοθέτηση Συμβουλίων Νέων σε Περιφερειακό επίπεδο. Μέσω αυτού του οργάνου τα ΤΟΣΥΝ θα εκφέρουν παράλληλα τις κοινές διεκδικήσεις τους και θα συμμετέχουν μέσω εκπροσώπου τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Θέσπιση από το υπουργείο Παιδείας και την Γ.Γ. Νέας Γενιάς της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Η Επιτροπή αυτή σκοπό έχει να αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ όλων των ΤΟΣΥΝ και της πολιτικής ηγεσίας και να συμμετέχει σε διαβούλευση για τα ζητήματα της νεολαίας.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Τα κονδύλια αυτά να εξασφαλίζονται δεσμεύοντας ένα σταθερό ποσοστό επί του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου, ώστε να μην αμφισβητείται ή αναιρείται η ανεξαρτησία στις δράσεις των ΤΟΣΥΝ.
  • Επιβάλλεται η προβολή του θεσμού στα ΜΜΕ κι όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Πρέπει να στείλουμε σε όλους τους νέους ένα ηχηρό μήνυμα που θα τους καλεί να ενεργοποιηθούν και παράλληλα να ενεργοποιήσουν την κοινωνία τους.


Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει ένα νέο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα τα κατοχυρώνει και θα υποδεικνύει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την ορθή λειτουργία των ΤΟΣΥΝ. Καλούμε την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να εισακούσουν τις προτάσεις μας και να βάλουν ένα τέλος στην αδράνεια που υπάρχει γύρω από τα ΤΟΣΥΝ. Πρέπει να στοχεύσει στην ενδυνάμωση, προβολή και καθιέρωση των ΤΟΣΥΝ ως το κύριο κύτταρο δράσης της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο! Ας γίνει επιτέλους η ενεργή νεολαία βασικός πόλος ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP