1 Οκτωβρίου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι Ελληνική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1989 για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες, τους βοηθά να ενταχθούν αρμονικά στην Ελλάδα.

Είναι ο μόνος ελληνικός μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με άτομα που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και θεωρούνται πρόσφυγες. Είναι ενταγμένο στα μητρώα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως Σωματείο Αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό. Είναι, επίσης, μία από τις έξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σύμφωνα με το Νόμο για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 2667/98. Τέλος, είναι επιχειρησιακός εταίρος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξορίστους (ECRE). Έχει Ειδική Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), ενώ έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια ως “νησίδα ποιότητας” για την πολύχρονη κοινωνική προσφορά του.

Βασικές αρχές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες είναι η αυτοδυναμία, η ανεξαρτησία-αυτονομία, η προστασία και η διαφάνεια. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στοχεύει να:
  • Βελτιώσει τις υπάρχουσες δομές του και να δημιουργήσει νέες με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση άμεσων προβλημάτων και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης.
  • Επεκτείνει τις δομές του και τη δράση του και σε άλλους νομούς της χώρας, από αυτούς που δρα σήμερα.
  • Συνεχίσει την παροχή κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών σε θέματα διαδικασίας ασύλου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
  • Διαδώσει την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του σε άλλες χώρες τόσο αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου όσο και σχετικά με τη διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής.


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αντιμετωπίζει τις πρώτες ανάγκες των νεοαφιχθέντων προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία ασύλου, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και παραπέμποντάς τους στους αρμόδιους φορείς για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Παρέχει νομική συνδρομή και ψυχοκοινωνική στήριξη σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στηρίζει τους πρόσφυγες στις προσπάθειές τους να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας και τους βοηθά στην αναζήτηση επαγγελματικής απασχόλησης.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για να πετύχει τους σκοπούς του:
  • Επικοινωνεί καθημερινά και άμεσα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, αποτελώντας έτσι, πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, καθοδήγησης και προστασίας.
  • Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την ελληνική κοινωνία για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των προσφύγων.
  • Επιδιώκει τη δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, εταιρειών και φυσικών προσώπων.
  • Συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείς σε θέματα που αφορούν τη διεθνή προστασία.
  • Υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις κοινωνικού σχεδιασμού στους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
  • Οργανώνει συνέδρια και σεμινάρια σε συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Δημόσιες Αρχές και άλλους φορείς για καίρια θέματα προσφύγων.
  • Εκπονεί έρευνες και συμβάλλει με τις εκδόσεις του στην ελληνική βιβλιογραφία για το δίκαιο των προσφύγων και τις πρακτικές ένταξής τους.
  • Ενημερώνει κοινωνικούς και διοικητικούς φορείς για τη διαδικασία ασύλου και την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
  • Παρέχει την τεχνογνωσία του για θέματα προσφύγων σε φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες και τους βοηθάει να θέσουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα. Τα πέντε απαραίτητα βήματα για τη στήριξη του πρόσφυγα είναι τα εξής:
  1. Αντιμετώπιση των πρώτων βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο με μεσολάβηση στους αρμόδιους φορείς.
  2. Πραγματοποίηση αποστολών από τους νομικούς του ΕΣΠ σε σημεία εισόδου προσφύγων, οι οποίοι με τη βοήθεια διερμηνέων μεσολαβούν στις ελληνικές Αρχές για την καταγραφή όσων επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, για την τήρηση της διαδικασίας και την εφαρμογή του νόμου καθώς και ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
  3. Παροχή νομικής συμβουλευτικής και συνδρομής σε αιτούντες άσυλο, συμμετοχή με εκπροσώπους του στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Γνωμοδότησης και προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας όταν κρίνεται αναγκαίο.
  4. Κοινωνική στήριξη και συνδρομή προς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, με τις υπηρεσίες που διαθέτει για υποδοχή, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και αρωγή, επαγγελματικό προσανατολισμό και ένταξη στην αγορά εργασίας.
  5. Στήριξη των προσφύγων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Ειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές στηρίζουν, προσανατολίζουν και εκπαιδεύουν τους πρόσφυγες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους να βρουν εργασία και να κατορθώσουν να αυτοσυντηρηθούν το ταχύτερο δυνατόν.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Σολωμού 25, 106 82 Αθήνα
Τηλ.:  2103800990, 2103800990      
Fax:  2103803774
e-mail:  gcr1@gcr.gr
www.gcr.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP