8 Δεκεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή Χάρτα για τη συντεταγμένη Σοσιαλδημοκρατία


Η “Ευρωπαϊκή Χάρτα για τη συντεταγμένη Σοσιαλδημοκρατία” είναι ένα έγγραφο που συντάχθηκε από μια ομάδα σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών ακτιβιστών στην Ευρώπη. Είναι αντιπροσωπευτικό της πολιτικής κουλτούρας των ευρωπαϊκών χωρών. Αν και δεν είναι επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), στοχεύει να συμβάλει στη δημιουργία ενός βασικού προγράμματος για το ΕΣΚ μέχρι το 2013. Με αυτό κατά νου, η Χάρτα σκοπεύει να ενώσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ακτιβιστών, που είναι πεπεισμένοι ότι μόνο μια κοινή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει και να βελτιώσει τα κοινωνικά πρότυπα και τα επιτεύγματα της Ευρώπης.

Η Χάρτα αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει το ενωμένο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσω στενής διακρατικής συνεργασίας και προώθηση της επίγνωσης της ευρωπαϊκής διάστασης εντός των διαφορετικών εθνικών πολιτικών κομμάτων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί την πληροφόρηση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ευρωπαϊκά θέματα στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων και να ενισχυθεί η κοινή προσπάθεια των ακτιβιστών και των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

Οι ακτιβιστές που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία δεν υποστηρίζουν την κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες είναι εμφανείς στο συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα αμοιβών και τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από την κοινωνία, είναι σαφείς ενδείξεις μιας νεοφιλελεύθερης συντηρητικής επικράτησης. Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να αναπτύξουν και να εφαρμόσει μια σύγχρονη πολιτική ατζέντα με το προοδευτικά επιχειρήματα.

Από την ίδρυσή της, η ΕΕ (και οι προκάτοχοί της) προσπάθησε να λάβει στοιχειώδη κοινωνικοπολιτικά βήματα παράλληλα με τα μέτρα για την οικονομική ολοκλήρωση. Ωστόσο, οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές στην ΕΕ είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ και δεν υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής. Η αποστολή όλων μας είναι να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμικά και πολιτικά. Επιπλέον, πρέπει να θεσπίσουμε μια ομόφωνη, προοδευτική θέση και να σταματήσουμε να εκμεταλλευόμαστε την Ευρώπη για εθνικούς σκοπούς. Η Χάρτα αντιπροσωπεύει μια κοινωνική, πολιτική και οικολογική Ευρώπη και υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κοινής οργάνωσης. Όποιος υποστηρίζει αυτούς τους στόχους και τις αξίες μπορεί να υπογράψει τη Χάρτα.

Η Χάρτα δεσμεύεται για την προσαρμογή των αριστερών πολιτικών κομμάτων στα ευρωπαϊκά ζητήματα και για την αναγκαιότητα προγραμμάτων και πολιτικών δεσμεύσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Η Χάρτα μεταφέρει την ιδέα ότι οι σοσιαλιστικοί και σοσιαλδημοκρατικοί αγώνες δεν μπορούν παρά να είναι, σε μια αλληλεξαρτώμενη Ευρώπη, ενσαρκωμένοι από το συντονισμό των πολιτικών των αριστερών κομμάτων. Επιπλέον, δεσμεύεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινής διαχείρισης των ευρωπαϊκών δημόσιων πολιτικών, σεβόμενο παράλληλα την κάθε εθνική, περιφερειακή και τοπική ταυτότητα και κουλτούρα, που συνθέτουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα.

Η υπογραφή της Χάρτας σημαίνει:
  • Δέσμευση για τη δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει τον εξευρωπαϊσμό των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών κομμάτων
  • Δέσμευση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κοινής οργάνωσης για τον εθελοντικό, πολιτικό και εμπορικό τομέα, δέσμευση για κατάρτιση στα ευρωπαϊκά θέματα και ένα διασυνοριακό συντονισμό αυτών των οργανώσεων

Στόχοι είναι:
  • Η κατάθεση της πρωτοβουλίας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για να γίνει αυτό το κείμενο η Χάρτα όλων των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών ακτιβιστών
  • Η δημιουργία μιας ομάδας αλληλεγγύης μέσα στα ευρωπαϊκά κόμματα για την προώθηση δραστηριοτήτων, προγραμμάτων, κατάρτισης και ευρωπαϊκών διασυνοριακών δεσμεύσεων. Συνεπώς, η δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού κοινωνικού πνεύματος.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Ευρωπαϊκή Χάρτα για τη συντεταγμένη Σοσιαλδημοκρατία” μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.eurosocialdemocrats.eu σε διάφορες γλώσσες. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη σελίδα συγκεντρώνονται υπογραφές για την προώθηση του αιτήματος. Περίπου 420 Ευρωπαίοι από όλα τα κράτη-μέλη έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει τη Χάρτα!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP