1 Δεκεμβρίου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr”


Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού με διακριτικό τίτλο “anthropos.gr” αποτελεί την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική πύλη στο διαδίκτυο, που στόχο έχει να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ των ελληνικών ΜΚΟ και να παρέχει στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στους δημοσιογράφους και στους φορείς της πολιτείας & των δήμων που ενισχύουν τις εθελοντικές δράσεις έγκυρες πληροφορίες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό και την ενίσχυση των δράσεων αυτού.

Πέντε χρόνια μετά την χρονιά της ίδρυσης του, το “anthropos.gr” έχει καταφέρει, όχι μόνο να συγκεντρώσει στη βάση δεδομένων του ένα πολύ μεγάλο αριθμό οργανώσεων που ασχολούνται με τον εθελοντισμό στην Ελλάδα αλλά και να αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή για οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με τις δράσεις των ελληνικών ΜΚΟ και όχι μόνο. Το “anthropos.gr” επιχείρησε να εστιάσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη και αντικειμενικότερη διασπορά της πληροφορίας αυτής, γεγονός που επιτεύχθηκε χάρη στην πολύτιμη αρωγή και υποστήριξη της προσπάθειας, που η οργάνωση επιτελεί, από πλευράς δεκάδων εθελοντών.

Η ιστοσελίδα του “anthropos.gr”, αποτελείται από 11 κύριες κατηγορίες θεμάτων και από 16 υποκατηγορίες. Η μηχανή αναζήτησης ΜΚΟ περιέχει 25 κατηγορίες οργανώσεων και αλφαβητική κατηγοριοποίηση. Πιο συγκεκριμένα στην πύλη, η οποία ανανεώνεται καθημερινά, μπορεί κάποιος να βρει ειδήσεις από τον χώρο των ΜΚΟ, διεθνείς ειδήσεις, εκστρατείες ενημέρωσης, εκδηλώσεις, αφιερώματα, εμφάνιση αναγκών των ΜΚΟ (σε εθελοντική εργασία, σε είδος [προσφορά/ζήτηση]), προγράμματα εθελοντικής δράσης που υλοποιούνται, χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που αφορούν ΜΚΟ, τρέχουσες χορηγίες, νομικά θέματα σχετικά με τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ κ.ά.

Μέχρι και σήμερα στη βάση δεδομένων του “anthropos.gr” έχουν καταχωρηθεί πάνω από 1800 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, την πύλη επισκέπτονται μηνιαίως περίπου 100.000 άτομα. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι η πύλη του “anthropos.gr” αποτελεί πλέον ένα σταθερό σημείο αναφοράς για όλους εκείνους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, των οποίων ο εθελοντισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο.

Οι αρχές του ανθρωπισμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι ΜΚΟ για έναν καλύτερο κόσμο μακριά από στερεότυπα, παραμένουν η κινητήριος δύναμή της οργάνωσης.

Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr” φέρει μια δυναμική προοπτική σχεδιάζοντας με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο τις δράσεις του για το επόμενο διάστημα. Νέοι άνθρωποι ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε το 2000 η ομάδα των πρώτων ενθουσιωδών “μαστόρων” της οργάνωσης αυτής. Άνθρωποι με ιδέες φρέσκιες, με προθυμία και διάθεση να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού. Που σκοπό έχουν, να μην επαναπαυτούν στα εσκαμμένα αλλά να προσπαθήσουν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων προβολής, οργάνωσης και δημοσιότητας του “anthropos.gr”, να δώσουν δυναμική ώθηση στην έννοια του εθελοντισμού, αποσκοπώντας στο να γίνει, ο καθένας από εμάς, κοινωνός αυτής της προσπάθειας και συμμέτοχος στο τολμηρό αυτό εγχείρημα.

O “anthropos.gr” θέτοντας νέους στόχους συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά μέσα από μια σειρά δράσεων που σχεδιάζει που σκοπό έχουν να επικεντρωθούν στους παρακάτω τομείς:
  • Τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop για προϊόντα που θα απευθύνονται σε MKO.
  • Τη δημιουργία εντύπου (περιοδικού) με παραλήπτες ΜΚΟ, θεσμικούς φορείς ή εταιρίες με κοινωνική δράση.
  • Την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που άπτονται του εθελοντισμού, την προβολή εκπαιδευτικού υλικού (βίντεο οργανώσεων) και την εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικής προσφοράς.
  • Την παροχή τεχνογνωσίας σε ΜΚΟ, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Τέλος, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αφορούν θέματα εθελοντισμού και στόχο θα έχουν την συγκέντρωση χρημάτων από πλευράς ΜΚΟ για την αξιοποίηση τους μέσα από την Εθελοντική δράση.

Ο “anthropos.gr” είναι η πρώτη ελληνική δικτυακή πύλη, που δημιουργήθηκε αμιγώς από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και αποτελεί το ανθρώπινο πρόσωπο του διαδικτύου. Ένα χώρο που πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την αλλοτρίωση και την απομάκρυνση των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά ίσως για πρώτη φορά, προσεγγίζει το χώρο των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους, προς όφελος των ΜΚΟ.

Η εξέλιξη του αλλά και η αξιόπιστη παρουσίαση των δράσεων των ελληνικών ΜΚΟ αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους ανθρώπους που το δημιούργησαν.

Για να λειτουργήσει το “anthropos.gr”, χρειάζεται τη συμβολή όλων μας. Χρειάζεται τις ειδήσεις των ΜΚΟ, τις ανακοινώσεις τους, τις αγγελίες τους και ό,τι άλλο κάθε οργάνωση θα ήθελε να δημοσιοποιήσει αλλά και τις εκδηλώσεις για διάθεση προσφοράς σε κάθε επίπεδο, από πλευράς των ενεργών πολιτών των επιχειρήσεων ή άλλων κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Η βαθύτερη επιθυμία της οργάνωσης είναι το “anthropos.gr” να αποτελεί, για όλους εμάς -τους ευαισθητοποιημένους πολίτες- ένα ζωντανό φόρουμ διαλόγου και παρουσίασης των προβλημάτων του κόσμου μας, στα οποία οι ΜΚΟ έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr”
Φερών 5, 10434 Αθήνα
Τηλ.:  2108838914
Fax:   2108838914
e-mail:  admin@anthropos.gr
www.anthropos.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP