1 Φεβρουαρίου 2012

Η Μ.Κ.Ο του μήνα: Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο “Μέριμνα”


Η Μέριμνα είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια, μια απώλεια ή το θάνατο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1995 από εννέα έμπειρους επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της υγείας και της παιδείας, οι οποίοι λειτουργούν διεπιστημονικά και προσφέρουν εθελοντικό έργο για την υλοποίηση των σκοπών της Μέριμνας.

Σκοποί της Μέριμνας είναι:
  • Η παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πενθεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου ή που το ίδιο απειλείται από σοβαρή αρρώστια.
  • Η εξειδικευμένη κατάρτιση επαγγελματιών υγείας και παιδείας στη στήριξη παιδιών που βιώνουν εμπειρίες αρρώστιας, απώλειας ή θανάτου.
  • Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη ζωή, τη σοβαρή αρρώστια και το θάνατο.
  • Η έρευνα σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της βαριάς αρρώστιας και του θανάτου στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού το Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε παιδιά και έφηβους που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης στους ενήλικες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού ή έφηβου που ζει την εμπειρία μιας αρρώστιας ή ενός θανάτου στον περίγυρό του.
  • Ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε επαγγελματίες υγείας και παιδείας που καλούνται να στηρίξουν μέλη οικογενειών που βιώνουν οδυνηρές απώλειες στη ζωή τους.

Οι ψυχολογικές υπηρεσίες του Κέντρου έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί στη ζωή τους η αρρώστια και ο θάνατος. Οι ψυχολογικές υπηρεσίες παρέχονται:
  • σε μεμονωμένα άτομα (παιδιά, έφηβους, γονείς και εκπαιδευτικούς)
  • στις οικογένειες των παιδιών που επισκέπτονται το Κέντρο
  • σε ομάδες παιδιών και σε ομάδες γονιών που θρηνούν μια σημαντική απώλεια

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται:
  • σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας
  • σε υπηρεσίες υγείας
  • σε κοινότητες όπου ομάδες παιδιών βιώνουν τραυματικές εμπειρίες θανάτου

Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του Κέντρου απευθύνονται σε:
  • ομάδες επαγγελματιών υγείας και παιδείας (γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς)
  • ομάδες εθελοντών που επιθυμούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν παιδιά και γονείς στη διαδικασία προσαρμογής τους στην αρρώστια και στο θάνατο

Στα πλαίσια όλων των παραπάνω στις 6/8/2010 η Μέριμνα πιστοποιήθηκε με ISO9001 για την παροχή κλινικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και κοινότητες στην σοβαρή Αρρώστια και το Θάνατο.

Οι ομάδες στήριξης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες στην προσαρμογή παιδιών και γονιών που αντιμετωπίζουν θάνατο αγαπημένου προσώπου. Τα παιδιά, μέσα από τη συμμετοχή τους στην ομάδα, έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν συνομηλίκους τους με αντίστοιχη εμπειρία, να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνα σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους. Αντίστοιχα, οι γονείς που συμμετέχουν στην ομάδα στήριξης έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μεταξύ τους σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται με την απώλεια και να βρουν τρόπους να στηρίξουν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά τους και τον εαυτό τους. Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου οκτώ εβδομάδες. Κάθε συνάντηση έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και συντονίζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας.

Η Μέριμνα παρέχει ψυχολογική στήριξη σε περιπτώσεις που ολόκληρη κοινότητα συγκλονίζεται από το θάνατο ενός μέλους της. Οι παρεμβάσεις της συνήθως πραγματοποιούνται σε σχολικές κοινότητες που βιώνουν το θάνατο μαθητή ή εκπαιδευτικού και καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα συλλογικό και μακροχρόνιο θρήνο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ψυχολόγοι της Μέριμνας στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς ώστε να συζητήσουν τη συγκεκριμένη απώλεια με τους μαθητές τους και να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν αυτήν την εμπειρία. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οργανώνουν ομιλία και συζήτηση με τους γονείς με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στις αντιδράσεις θρήνου των παιδιών τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η Μέριμνα στηρίζει σχολικές κοινότητες που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες καταστροφές ή τραυματικά γεγονότα.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να λειτουργεί με βάση τις αρχές της ανακουφιστικής φροντίδας στα παιδιά που απειλείται η ζωή τους από μια σοβαρή αρρώστια. Ένας από τους βασικούς στόχους της Μέριμνας είναι η ίδρυση και η λειτουργία υπηρεσίας για την κατ’ οίκον φροντίδα παιδιών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους και των οικογενειών τους.

Ένας από τους στόχους της Μέριμνας είναι να παρέχει εξειδικευμένη κατάρτιση σε επαγγελματίες υγείας, παιδείας και ψυχικής υγείας στην ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν σοβαρή αρρώστια ή θάνατο αγαπημένου προσώπου. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου διοργανώνει συστηματικά προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία συνδυάζουν τη θεωρητική, πρακτική και βιωματική προσέγγιση του θέματος. Οι εισηγήσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του χώρου, ενώ παράλληλα στους καταρτιζόμενους παρέχεται δυνατότητα κλινικής εποπτείας και έντυπο υλικό.


Περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο “Μέριμνα”
Παπανικολή 2α, 15232 Σίδερα Χαλανδρίου
Τηλ.:  2106463622, 2106463367
Fax:   2106452338
e-mail:  merimna@cs.ntua.gr
www.merimna.org.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP