20 Ιανουαρίου 2013

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, η Ιρλανδία θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Κάθε εξάμηνο, κάθε Προεδρία έχει τη δική της θεματική προτεραιότητα. Για πρώτη φορά το νέο τρίο Προεδριών (Ιρλανδία-Λιθουανία-Ελλάδα) θα έχει κοινή θεματική προτεραιότητα για τους επόμενους 18 μήνες. Αυτή θα είναι η κοινωνική ένταξη των νέων. Η Ιρλανδία θα επικεντρωθεί στη συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη των νέων.

Η πρώτη αυτή Προεδρία επικεντρώνεται στις προκλήσεις για την κοινωνική ένταξη των νέων. Εξετάζει το πως μπορούν οι ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη των νέων, θεωρώντας ότι συμβάλλουν στην υλοποίηση των δυνατοτήτων τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες είναι ουσιαστικά “ένας ευρύς όρος που καλύπτει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων κοινωνικού, πολιτισμικού, εκπαιδευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα, τόσο από τους νέους, όσο με και για τους νέους”. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες και να αναπτύξουν ικανότητες, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κοινωνικό, κοινοτικό και ατομικό κεφάλαιο. Η διασφάλιση της ποιότητας στην παροχή κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων επιτρέπει να έχουν όλοι οι νέοι πρόσβαση σε αυτές και βελτιστοποιεί το ρόλο που μπορεί να παίξουν στη ζωή τους.

Κοινωνική ένταξη είναι είτε η επαναφορά, είτε η εισαγωγή ατόμων στην κοινωνία ώστε αυτά να αποτελούν λειτουργικά μέλη της. Οι τρόποι που επιτυγχάνεται εξαρτώνται από την περίπτωση των ατόμων. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία, η οποία διασφαλίζει ότι εκείνοι που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποκτούν πρόσβαση στις απαραίτητες ευκαιρίες και πηγές για να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και για να απολαμβάνουν ένα βιοτικό επίπεδο το οποίο θεωρείται αξιοπρεπές στην κοινωνία στην οποία διαβιούν. Διασφαλίζει δε ότι θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους και πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Επειδή οι νέοι είναι μια από τις κοινωνικές ομάδες που είναι κοινωνικά αποκλεισμένη σε διάφορους τομείς σε πολλές χώρες, πρέπει να εξασφαλιστεί πως όλοι οι νέοι είναι κοινωνικά ενταγμένοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διακρίνει αυτή την ανάγκη πολλά χρόνια πριν. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ψήφισμα στις 14 Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την κοινωνική ένταξη των νέων!

Όλες αυτές οι δράσεις εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και για να συμβάλει στην άνθηση των εθνικών πολιτισμών. Αυτό γίνεται με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό στην ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας, τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Εν μέσω μιας περιόδου που οι νέοι αμφισβητούνται, “εξοβελίζονται” από την κοινωνική δραστηριότητα και την ενασχόληση με τα κοινά, περιθωριοποιούνται και στοχοποιούνται πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα δράση για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Η διαρκώς αυξανόμενη νεανική ανεργία είναι ο κύριος παράγοντας κοινωνικής απομόνωσης των νέων, χωρίς να παραβλέπουμε τους άλλους σημαντικούς παράγοντες. Μόνο καλά συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος της νεολαίας.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP