1 Ιανουαρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία


Η Κίνηση Πολιτών είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την προαγωγή των αξιών της κοινωνίας πολιτών, την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη ως υποκειμένου της πολιτικής ζωής και ως ενεργού συμμέτοχου στη λειτουργία ενός σύγχρονου πολιτικού συστήματος και στη δημιουργία ενός βήματος ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του ενεργού πολίτη και της πολιτικής ηγεσίας.

Δραστηριοποιούμενη στο πλαίσιο των σκοπών της, η Κίνηση Πολιτών επισημαίνει προβλήματα και δυσλειτουργίες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, ασκεί κριτική σε πολιτικές αποφάσεις και επεξεργάζεται προτάσεις με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και την ουσιαστική σύγκλιση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικά χαρακτηριστικά της Κίνησης Πολιτών είναι ο υπερκομματικός της χαρακτήρας, η συλλογική της διοίκηση και η σφαιρική και ανοικτή αντιμετώπιση των θεμάτων που κάθε φορά επεξεργάζεται.

Η δημιουργία της Κίνησης Πολιτών υπαγορεύθηκε από μερικές διαπιστώσεις:
  • Ότι για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, της κοινωνίας και του κράτους δεν αρκεί μόνο η ανά τετραετία προσέλευση του πολίτη στις κάλπες.
  • Ότι τα πολιτικά κόμματα και η δημόσια διοίκηση δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το μέλλον του τόπου και για την ανάπτυξή του.
  • Ότι η υποβάθμιση των αξιών της κοινωνίας πολιτών καλλιεργεί στους πολίτες αισθήματα απογοήτευσης και αδιαφορίας για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, υποθάλποντας έτσι έμμεσα τη δημιουργία προϋποθέσεων αυθαιρεσίας και διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, κάθε άλλο παρά άγνωστα είναι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.


Η Κίνηση Πολιτών πιστεύει ότι η ανάπτυξη συνείδησης “ενεργού πολίτη” είναι απαραίτητη για την ηθική και ποιοτική εξύψωση του δημόσιου βίου, για την άσκηση ουσιαστικής κριτικής των πολιτικών αποφάσεων και για τον έλεγχο της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Η Κίνηση Πολιτών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενεργό και υπεύθυνο πολίτη να συμβάλλει στην προσπάθειά της για μια ποιοτική αναβάθμιση και για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.

Η δραστηριότητα της Κίνησης Πολιτών αναπτύσσεται στο πλαίσιο των σκοπών και αρχών της και καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθεί κατά το δυνατόν ευρύ φάσμα ζητημάτων γενικότερου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.


Περισσότερες πληροφορίες:
Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία
Ευφρονίου 5-7, 11634 Αθήνα
Τηλ.:  2107220063, 2107220475
Fax:  2107220475
e-mail:  kinpol@otenet.gr
www.kinisipoliton.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP