26 Μαΐου 2013

Κάνοντας την “Αξιοπρεπή Εργασία για τους Νέους” πράξη

Πως μπορείς να γνωρίζεις αν οι συνθήκες εργασίας σου είναι αξιοπρεπείς; Τι σημαίνει αξιοπρεπής εργασία; Αποτελεί η απασχόληση των νέων τομέα που σε αφορά ή σε ενδιαφέρει; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της πρακτικής άσκησης; Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με την απασχόληση των νέων; Χρειάζεστε διευκρινίσεις; Ενδιαφέρεστε να έχετε την άποψη ενός εμπειρογνώμονα;

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization ILO) παραμένοντας πιστή και συνεπής στην προσπάθειά της για εξασφάλιση της “Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους” , συνεχίζει την εκστρατεία της μέσα από μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα! Μέσα από αυτή, μπορεί ο καθένας (νέος ή μη) να μάθει για τη σημασία και αξία της Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους, να βρει και να μοιραστεί “καλές πρακτικές” και πρωτοβουλίες με την κοινότητα, καθώς επίσης και να συνδεθεί με όλα τα είδη ατόμων και ιδρυμάτων που εργάζονται για την απασχόληση των νέων. Πρέπει να τονιστεί πως πολλές από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων θα αποτελέσουν μέρος σε θεματικές εκθέσεις.

Η εκστρατεία αυτή αποτελεί συνέχεια του “Φόρουμ για την Απασχόληση των Νέων” που έλαβε χώρα το Μάιο του 2012 στη Γενεύη της Ελβετίας. Στο φόρουμ αυτό συμμετείχαν 100 νέοι ακτιβιστές, μέλη ΜΚΟ, ειδικοί, ερευνητές, επιχειρηματίες και συνδικαλιστές προερχόμενοι από περισσότερες από 90 χώρες. Συζήτησαν τρόπους για την προώθηση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας με σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας εργασιακής κρίσης που πλήττει 75 εκατομμύρια νέους. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σχετικά με τη σημερινή δραματική παγκόσμια κρίση που τους επηρεάζει δυσανάλογα.

Η αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς επαγγέλματος αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλούς νέους στη σημερινή αγορά εργασίας. Για να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νέο να μάθει τα πάντα σχετικά με την Αξιοπρεπή Εργασία παρέχοντας διάφορα χρήσιμα εργαλεία και υλικό στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, καθώς και με τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων σε ειδικούς στον τομέα της απασχόλησης.

Είναι βέβαιο πως μόνο αν εργαστούμε ενωμένοι μπορούμε να υπερβούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες, τις φιλοδοξίες και τις εμπειρίες τους με τρεις τρόπους:
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Συμβολή στη wiki σελίδα
  • Αφήγηση της ιστορίας τους


Η κρίση επηρεάζει τους νέους σε όλο τον κόσμο. Για να καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βρούμε πιθανές λύσεις. Η διαδικτυακή πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα για σύνδεση με οργανισμούς, αναζήτηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων και συμμετοχή σε συζητήσεις. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, οι “Καταλύτες”.

Οι “Καταλύτες” ή επίσημα το “Global Working Group for Decent Work for Youth” υπάρχουν για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις μέσω συζητήσεων, διαλόγου και προβληματισμού. Είναι εκεί για να διευκολύνουν, να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν. Είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Πρόκειται για νέους ηγέτες που εργάζονται στον τομέα της απασχόλησης των νέων, ο καθένας από διαφορετικό περιβάλλον και χώρο, σε όλο τον κόσμο. Προσωπικά, έχω την τύχη και την τιμή να αποτελώ ενεργό μέλος αυτής της σημαντικής ομάδας και να συνεργάζομαι με δεκάδες άλλους σπουδαίους νέους από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με έναν και μοναδικό σκοπό: την εξασφάλιση της “Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους” σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Κάθε μήνα, μέσα από την πλατφόρμα, θα συζητείται από ένα μεγάλο θέμα. Τα θέματα θα επιλέγονται από έναν κατάλογο προτάσεων που υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες κατά τον προηγούμενο μήνα. Θα παρέχονται, επίσης, μερικά εργαλεία ως υπόβαθρο για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα. Ακόμα, στο τέλος κάθε εβδομαδιαίας συζήτησης θα παρέχονται επίσημες περιλήψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Αξιοπρεπή Εργασία για τους Νέους” μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.decentwork4youth.org σε διάφορες γλώσσες.

Bookmark and Share
Read more...

17 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα και τις Ευθύνες των Εθελοντών


Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, θα μπορούσαμε να πούμε πως εθελοντισμός είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Το εθελοντικό κίνημα ξεκίνησε ουσιαστικά στα μέσα του 19ου αιώνα και στις μέρες μας γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Ο εθελοντισμός αποτελεί πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι, συνενώνει με δεσμούς τις κοινωνίες και μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές. Για τους εθελοντές είναι ένας τρόπος να προσφέρουν στην κοινωνία και να αποκτήσουν, ως ανταπόδοση, νέες δεξιότητες. Ωστόσο, παρά την ύπαρξή του για σχεδόν έναν αιώνα, ο Arthur Gillette το 1968 στο βιβλίο του “One Million Volunteers: The Story of Volunteer Youth Service” αναφέρει πως “Η εθελοντική υπηρεσία των νέων κέρδισε ευρεία αναγνώριση σε όλο τον κόσμο μόνο μετά τη δημιουργία των Peace Corps από τον Πρόεδρο Kennedy το 1961”.

Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι εθελοντές, 3 στους 10 Ευρωπαίους ισχυρίζονται πως είναι ενεργοί στην εθελοντική εργασία και σχεδόν 80% των Ευρωπαίων πολιτών βλέπουν τον εθελοντισμό ως ένα σημαντικό μέρος της δημοκρατικής ζωής στην Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία, η οικονομική αξία του εθελοντισμού αποτιμάται περίπου σε 3-5% του ΑΕΠ τους! Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η αξία του εθελοντισμού είναι μικρότερη από 0,1% του ΑΕΠ, ενώ οι τακτικοί εθελοντές υπολογίζονται σε 30.000 έως 32.000.

Το 2001 ονομάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών “Διεθνές Έτος Εθελοντισμού”, ενώ το 2011 “Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού” από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η 5η Δεκεμβρίου έχει κατοχυρωθεί ως “Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού”. Η προώθηση του εθελοντισμού απασχολεί από παλιά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ίδρυσε το 1996 την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) που παροτρύνει τους νέους να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαθέτουν νομικό πλαίσιο για τον ασφαλή και βιώσιμο εθελοντισμό στον 21ο αιώνα.

Είναι προφανές πως η αξία του εθελοντισμού χρειάζεται πλήρη αναγνώριση, αφού δημιουργεί την αίσθηση της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη και της συνεισφοράς στο δημόσιο καλό. Αποτελεί πηγή κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, όπως κι έναν μηχανισμό ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής. Πιο συγκεκριμένα, δίνει (κυρίως) στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κοινωνικές αξίες, να ενισχύσουν τις ατομικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρίες, οι οποίες συνήθως δεν παρέχονται στα πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Στα πλαίσια της έρευνας “Leveling the Path to Participation: Volunteering and Civic Engagement Among Youth From Disadvantaged Circumstances” το 2007 εξήχθη το συμπέρασμα πως οι νέοι με μειονεκτικό υπόβαθρο που εκτελούν εθελοντική υπηρεσία είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ενεργοί σε πολιτικές συζητήσεις, να αισθάνονται πιο σίγουροι στις σπουδές τους και να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κοινότητά τους. Δεκάδες άλλες έρευνες ανά τον κόσμο θεωρούν τον εθελοντισμό ως σημαντικό παράγοντα κοινωνικής και ατομικής προόδου!

Προκειμένου να αναδειχθούν τα δικαιώματα των εθελοντών, να τονιστούν οι υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε την “Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα και τις Ευθύνες των Εθελοντών”. Πρόκειται για ένα έγγραφο αναφοράς που αναλύει την τρέχουσα κατάσταση του εθελοντισμού στην Ευρώπη και περιέχει 45 άρθρα, γραμμένα σε απλή γλώσσα, σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εθελοντών και των παρόχων εθελοντισμού. Φιλοδοξεί δε να αποτελέσει εργαλείο υποστήριξης και να δώσει το έναυσμα για το σχεδιασμό και την αναβάθμιση των πολιτικών για τον εθελοντισμό σε όλα τα επίπεδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κοινωνική αναγνώριση του εθελοντισμού είναι αρκετή. Είναι γεγονός πως στις δυτικές κοινωνίες οι εθελοντές τυγχάνουν αναγνώρισης από τις κοινωνίες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει και με τις κρατικές υπηρεσίες και τους φορείς. Κατά την άσκηση του εθελοντικού τους έργου αντιμετωπίζουν, συνήθως, από απλά προβλήματα (όπως η έκδοση Visa για χώρες του εξωτερικού), έως πιο σύνθετα (όπως η ιατρική ασφάλιση και η φορολόγηση των οργανώσεων). Οι θεσμικοί φορείς δεν παρέχουν, ως τώρα, τα αυτονόητα σε ανθρώπους, οι οποίοι με αυταπάρνηση (και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους) επιτελούν αξιέπαινο έργο και συμβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη.

Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, δυστυχώς, περιορίζεται σε τρεις μόλις νόμους, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική για τον εθελοντισμό, ούτε εθνική υπηρεσία εθελοντισμού! Ο νόμος 2731/1999 ρυθμίζει θέματα σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία και τις ΜΚΟ, ο νόμος 3013/2002 ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με την εθελοντική πολιτική προστασία και τέλος, με το νόμο 3390/2005 συστήνεται ο Οργανισμός Εθελοντισμού “Έργο Πολιτών” από το τότε Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ξεκάθαρο πως το “απαρχαιωμένο” ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού. Η “Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα και τις Ευθύνες των Εθελοντών” θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για τους θεσμικούς φορείς, καθώς και τους φορείς εθελοντισμού για την από κοινού συνεργασία.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του περιοδικού νεολαίας YMagazine.

Bookmark and Share
Read more...

7 Μαΐου 2013

ΤΟΣΥΝ: Ανασύσταση ή κατάργηση;


Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με στόχο  την αναμόρφωση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Αν και χαρακτηρίστηκε αμέσως από τη Γενική Γραμματεία ως επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Στη διαβούλευση αυτή κατέθεσαν προτάσεις μόλις 20 άτομα, ενώ από τις συνολικά 46 προτάσεις πολλές αλληλεπικαλύπτονται. Στην ψήφιση των προτάσεων συμμετείχαν αρκετά περισσότεροι νέοι, αλλά η γενικότερη αρνητική εικόνα δεν αλλάζει.

Οι νέοι (ή όσοι ενδιαφέρονται για τα ΤΟΣΥΝ) κλήθηκαν να καταθέσουν έως και έξι προτάσεις ο καθένας με σκοπό να αναμορφωθεί ο θεσμός και να επαναλειτουργήσει κάτω από νέο νομικό πλαίσιο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα ΤΟΣΥΝ αν και θεσμοθετήθηκαν το Φεβρουάριο του 2006 και αναδείχθηκαν τον Μάρτιο του 2008, εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια έχουν “βαλτώσει” στο σύνολο της επικράτειας. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν μεμονωμένες δράσεις Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίες σχετίζονται κατά βάση με πολιτιστικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην “Ετήσια Αναφορά του Youthnet Hellas για τον Τομέα της Νεολαίας στην Ελλάδα” το 2011 καταγράφονται μόλις επτά ενεργά ΤΟΣΥΝ! Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιανουάριο του 2011, η λειτουργία των ΤΟΣΥΝ παρατάθηκε επ’ αόριστον, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη ως σήμερα.

Μέσα από αυτή την (πρόχειρη) διαδικασία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του θεσμού. Αν και υπήρχαν ορισμένες ακραίες και μη εφαρμόσιμες προτάσεις που αγγίζουν τα όρια της μη δημοκρατικότητας, εντούτοις οι περισσότερες προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να τονώσουν το θεσμό. Προτάσεις, όπως η απαγόρευση συμμετοχής στα ΤΟΣΥΝ νέων που συμμετέχουν ενεργά σε κόμματα ή όσων έχουν συγγενική σχέση 1ου βαθμού με δημοτικούς συμβούλους του οικείου Δήμου, αν και αναδεικνύουν ένα βασικό πρόβλημα των πρώτων ΤΟΣΥΝ που σχηματίστηκαν το 2008, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Τα περισσότερα μέλη των ΤΟΣΥΝ που εκλέχθηκαν το 2008 ήταν άκρως κομματικοποιημένα και πολλά είχαν συγγενικούς δεσμούς με αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Όλο αυτό ήταν απολύτως νόμιμο, αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ήταν και ηθικό; Ειδικά για Δήμους της περιφέρειας με μικρό πληθυσμό, η εκλογή συγγενών αιρετών αυτοδιοικητικών στα ΤΟΣΥΝ είναι αναπόφευκτη. Παραδόξως, οι θετικές ψήφοι για αυτές τις προτάσεις υπερίσχυσαν των αρνητικών δείχνοντας τη θέληση των νέων για περισσότερη αποκομματικοποίηση των ΤΟΣΥΝ...

Μια από τις πιο ξεκάθαρες απαιτήσεις των νέων είναι το άνοιγμα των μητρώων για τις εκλογικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, στις εκλογικές διαδικασίες πρέπει να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι νέοι που είναι δημότες του οικείου Δήμου και ανήκουν στο θεσμοθετημένο ηλικιακό φάσμα των ΤΟΣΥΝ. Το “μόρφωμα” του 2008 με τα ειδικά μητρώα αποθάρρυνε πολλούς νέους από το να συμμετέχουν στις διαδικασίες, λειτούργησε αποτρεπτικά για τη συμμετοχή μη κομματικοποιημένων νέων και μετέτρεψε τα ΤΟΣΥΝ σε κλειστό ολιγομελές κλαμπ.

Η διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να γίνεται σε προκαθορισμένες ανά διετία ημερομηνίες. Η διάρκεια της θητείας των μελών του συμβουλίου θα πρέπει να είναι διετής και να έχει προκαθορισμένη λήξη ή ανανέωση. Τα τρέχοντα μέλη των ΤΟΣΥΝ ανέλαβαν καθήκοντα το 2008 και ακόμα δεν έχουν υπάρξει εκλογές για την ανανέωση των ΤΟΣΥΝ! Μάλιστα, μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στη διάρθρωση των Δήμων, έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη με αποτέλεσμα τα ΤΟΣΥΝ να είναι μετέωρα ανάμεσα σε νέους και παλαιούς Δήμους. Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι εκλογές των ΤΟΣΥΝ θα πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις Δημοτικές/Περιφερειακές εκλογές για να δοθεί περισσότερο κύρος και προβολή στο θεσμό, για να αυξηθεί η συμμετοχή, αλλά και για να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα.

Μια ρηξικέλευθη και σημαντική πρόταση είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Προέδρων των ΤΟΣΥΝ στα οικεία Δημοτικά Συμβούλια. Οι νέοι, έτσι, θα έχουν λόγο στα τεκταινόμενα της πόλης τους και θα τον εκφράζουν επίσημα. Τα ζητήματα, στα οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι Πρόεδροι, θα πρέπει να καθορίζονται επαρκώς από τη νομοθεσία και να αφορούν (άμεσα ή έμμεσα) τη νεολαία του οικείου Δήμου. Για να καταστεί πιο εποικοδομητικός ο ρόλος του ΤΟΣΥΝ επιβάλλεται η στενή και συνεχής συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο τη χάραξη πολιτικών για τη νεολαία σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, θα πρέπει η κάθε Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την παροχή χώρου στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομής και υποστήριξη λειτουργίας στο οικείο ΤΟΣΥΝ.

Σε ανώτερο επίπεδο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν Συμβούλια Νέων σε Περιφερειακό επίπεδο. Μέσω αυτού του οργάνου τα ΤΟΣΥΝ θα εκφέρουν παράλληλα τις κοινές διεκδικήσεις τους και θα συμμετέχουν μέσω εκπροσώπου τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Απαραίτητη, επίσης, κρίνεται και η θέσπιση της Εθνικής Επιτροπής Τοπικών Συμβουλίων Νέων από το υπουργείο Παιδείας και την Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Η Επιτροπή αυτή σκοπό θα έχει να αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ όλων των ΤΟΣΥΝ και της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας και να συμμετέχει σε διαβούλευση για τα ζητήματα της νεολαίας και τη χάραξη πολιτικών.

Σχετικά με τα οικονομικά των ΤΟΣΥΝ θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση των ελάχιστων απαραίτητων κονδυλίων για τις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να εξασφαλίζονται δεσμεύοντας ένα σταθερό ποσοστό επί του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου, ώστε να μην αμφισβητείται ή αναιρείται η ανεξαρτησία στις δράσεις των ΤΟΣΥΝ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων, καθώς και πλήρως τεκμηριωμένου προϋπολογισμού. Υποστηρικτικές χρηματοδοτήσεις μπορούν να υπάρξουν από κρατικούς φορείς, ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή δωρεές. Σε κάθε ΤΟΣΥΝ θα πρέπει να εκλεγεί μια εξελεγκτική επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι ο συστηματικός έλεγχος και η παρακολούθηση της διαχείρισης των οικονομικών του οικείου Συμβουλίου.

Τα μέλη πρέπει να ενημερώνονται άμεσα από επίσημες πηγές για τις αλλαγές που αφορούν τα ΤΟΣΥΝ. Για το λόγο αυτό πρέπει να διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για τα αιρετά μέλη των ΤΟΣΥΝ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη των ΤΟΣΥΝ θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις τους, ώστε να καταστούν περισσότερο παραγωγικά και εξωστρεφή. Η εμπειρία από τα προηγούμενα ΤΟΣΥΝ δείχνει πως υπήρχε διαρκώς σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες των μελών και τις διαδικασίες λειτουργίας των ΤΟΣΥΝ. Στα σεμινάρια αυτά μπορούν, επίσης, να γίνονται παρουσιάσεις των δράσεων, δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Επιβάλλεται η προβολή του θεσμού στα ΜΜΕ κι όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Όλοι οι νέοι θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν πως σε κάθε πόλη λειτουργεί ο θεσμός και να τους παρέχεται αρκετή πληροφόρηση, ώστε να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι των δράσεων των ΤΟΣΥΝ. Η προβολή αυτή πρέπει να είναι διαρκής και όχι μόνο πριν από τις εκλογικές διαδικασίες. Κυρίαρχο ρόλο καλούνται να παίξουν τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία προβάλλοντας επαρκώς τις δράσεις και τους σκοπούς των ΤΟΣΥΝ οδηγούν στη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε αυτά!

Τέλος, τα ΤΟΣΥΝ θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με άλλους φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, ΜΚΟ κλπ. Η δικτύωση και η διοργάνωση κοινών δράσεων μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην τοπική νεολαία. Τα ΤΟΣΥΝ δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από την κοινωνία και θα πρέπει να αποτελούν ενεργά και αναπόσπαστα τμήματα μεγάλων πρωτοβουλιών σε τοπικό (και όχι μόνο) επίπεδο.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις είναι απλές και εφαρμόσιμες. Για να υλοποιηθούν, όμως, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα τα κατοχυρώνει και θα υποδεικνύει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την ορθή λειτουργία των ΤΟΣΥΝ. Η αδράνεια που περιβάλλει τα ΤΟΣΥΝ μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με συντονισμένες δράσεις σε κεντρικό επίπεδο, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των νέων στα νέα όργανα! Αν η επικείμενη ανασύσταση (μετά από πέντε χρόνια) αποτύχει, τότε δυστυχώς δεν μένει άλλη επιλογή από την κατάργηση του θεσμού. Σίγουρα αυτό θα ήταν μια άκρως αρνητική εξέλιξη για τους ενεργούς νέους της χώρας. Μένει να δούμε αν τα ΤΟΣΥΝ θα ανασυσταθούν ή θα καταργηθούν οριστικά...

Bookmark and Share
Read more...

1 Μαΐου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Οργάνωση Γη


Η Οργάνωση Γη είναι μια νεοσύστατη ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ο πρώτος σπόρος της οργάνωσης φυτεύτηκε στα τέλη του 2008. Το ενδιαφέρον των μελών της διατηρήθηκε αμείωτο ως τη θεσμοθετημένη ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2010 με έδρα στον Δήμο Iλίου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 67, εντός του Κτήματος Βασιλίσσης. Τα σαράντα μέλη της προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους αναγκαίους τομείς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Στην πορεία πραγματοποίησης του οράματος της οργάνωσης, άμεση στρατηγική επιδίωξη ήταν η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντολογικής υποδομής στην Αττική, η οποία λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2011. Σκοπός της είναι η διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, δηλαδή της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον αλλά και των τρόπων που μπορούν, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική, να συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τελικά στην καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Αυτή η υποδομή φέρει την ονομασία Κέντρο της Γης και λειτουργεί ως ορμητήριο για τη συνολική δραστηριότητα της Οργάνωσης Γη.

Οι στόχοι του Κέντρου της Γης, χωρίς σειρά σημαντικότητας ή προτεραιότητας, είναι οι παρακάτω:
α. Δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλου μέρους του συνολικού πληθυσμού της Αθήνας πάνω στα σύγχρονα αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
β. Δημιουργία μιας πρότυπης, οικονομικά και ενεργειακά βιώσιμης μονάδας η οποία θα προβάλλεται και ως μοντέλο ανάπτυξης.
γ. Ανάδειξη της πρώτης συλλογικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.
δ. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άξονα το περιβάλλον και τις βιώσιμα αναπτυσσόμενες κοινωνίες.
ε. Δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.
στ. Δυνατότητα εξοικείωσης του πολίτη με μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Media Communications, στην Ελλάδα ο πολίτης δεν γνωρίζει τι κάνουν επί της ουσίας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι οι εν λόγω οργανώσεις συνήθως δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη: “Τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση των πολιτών, το Κράτος και η Πολιτεία φαίνεται να χάνουν συνεχώς έδαφος ως κατάλληλοι φορείς άμεσης ανταπόκρισης στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους προσδοκίες και απαιτήσεις.”
ζ. Δυνατότητα για τους επισκέπτες κατανόησης της κοινωνικής διάστασης του “περιβάλλοντος”.
η. Η επίσκεψη στο Κέντρο της Γης έχει σκοπό να προσπαθήσει να κάνει τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη μοναδικότητα του κάθε όντος και το μέλλον του πολιτισμού μας.

Η διαφορά της Οργάνωσης Γη από άλλες οργανώσεις έγκειται στη θεμελιώδη αρχή ότι η περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δράση δεν ξεκινάει από το περιβάλλον αλλά καταλήγει σε αυτό. Στην Οργάνωση Γη πιστεύουν ότι είναι πρωτίστως κοινωνικοί οι παράγοντες που μας έχουν οδηγήσει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και σε αυτούς θέλουν να παρέμβουν. Η θέση τους είναι ότι τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να μειώσουν ή/και να εξουδετερώσουν τις εντάσεις που προκαλούν οι σύγχρονες πολύμορφες πιέσεις που ασκεί ο ανθρώπινος πολιτισμός στη φύση. Παλαιότερα, η φύση είχε τη δυνατότητα να αναπαράγεται ικανοποιητικά, εξισορροπώντας τις πιέσεις που της άσκησε η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο σύγχρονος πολιτισμός, όμως, έχει τέτοια ορμή που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με την ίδια ένταση στις φυσικές πηγές του περιβάλλοντός μας, τότε αναπόφευκτα θα συντελέσουμε σε μία σοβαρή απειλή καταστροφής του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.

Η Οργάνωση Γη έχει σκοπό να παρέμβει στους παράγοντες που καθορίζουν τον πολιτισμό μας, προσπαθώντας, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης –ή σωστότερα της επανεκπαίδευσης– να αλλάξει την κουλτούρα όσων περισσότερων κατοίκων της γης γίνεται. Στην ουσία προτείνει μια πιο βιώσιμη εκδοχή ανάπτυξης και τρόπου ζωής για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Αυτό θέλουν να το επιτύχουν, όχι υπό την απειλή καταστροφής του πολιτισμού μας, αλλά προβάλλοντας ένα αισιόδοξο πρίσμα που περιβάλλει αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς του “οικουμενικού πολίτη” και την ενσωμάτωση του σε έναν πιο απλό τρόπο ζωής, πιο συμμετοχικό και ως εκ τούτου πιο “πνευματικό”. Είναι σίγουρο πως ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναπτυχθεί συλλογικά. Αν το πετύχουν αυτό –γεγονός που δείχνει να είναι η μόνη εφικτή βιώσιμη λύση– αναπόφευκτα συμβάλλουν συγχρόνως στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και συνέχεια μας. Η Οργάνωση Γη επιθυμεί να ενώσει τις δυνάμεις της και με άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς που εργάζονται για την αειφορία, προκειμένου να αναπτύξουν δράση από κοινού και να θέσουν στόχους όσον αφορά στη σύγχρονη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών θεμάτων μέσω αυτής ακριβώς της μη κερδοσκοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ευρείας συμμετοχής.


Περισσότερες πληροφορίες:
Οργάνωση Γη
Λ. Δημοκρατίας 67, 13122 Ίλιον
Τηλ.:  2102325380
www.organizationearth.org

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP