26 Μαΐου 2013

Κάνοντας την “Αξιοπρεπή Εργασία για τους Νέους” πράξη

Πως μπορείς να γνωρίζεις αν οι συνθήκες εργασίας σου είναι αξιοπρεπείς; Τι σημαίνει αξιοπρεπής εργασία; Αποτελεί η απασχόληση των νέων τομέα που σε αφορά ή σε ενδιαφέρει; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της πρακτικής άσκησης; Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με την απασχόληση των νέων; Χρειάζεστε διευκρινίσεις; Ενδιαφέρεστε να έχετε την άποψη ενός εμπειρογνώμονα;

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization ILO) παραμένοντας πιστή και συνεπής στην προσπάθειά της για εξασφάλιση της “Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους” , συνεχίζει την εκστρατεία της μέσα από μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα! Μέσα από αυτή, μπορεί ο καθένας (νέος ή μη) να μάθει για τη σημασία και αξία της Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους, να βρει και να μοιραστεί “καλές πρακτικές” και πρωτοβουλίες με την κοινότητα, καθώς επίσης και να συνδεθεί με όλα τα είδη ατόμων και ιδρυμάτων που εργάζονται για την απασχόληση των νέων. Πρέπει να τονιστεί πως πολλές από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων θα αποτελέσουν μέρος σε θεματικές εκθέσεις.

Η εκστρατεία αυτή αποτελεί συνέχεια του “Φόρουμ για την Απασχόληση των Νέων” που έλαβε χώρα το Μάιο του 2012 στη Γενεύη της Ελβετίας. Στο φόρουμ αυτό συμμετείχαν 100 νέοι ακτιβιστές, μέλη ΜΚΟ, ειδικοί, ερευνητές, επιχειρηματίες και συνδικαλιστές προερχόμενοι από περισσότερες από 90 χώρες. Συζήτησαν τρόπους για την προώθηση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας με σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας εργασιακής κρίσης που πλήττει 75 εκατομμύρια νέους. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σχετικά με τη σημερινή δραματική παγκόσμια κρίση που τους επηρεάζει δυσανάλογα.

Η αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς επαγγέλματος αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλούς νέους στη σημερινή αγορά εργασίας. Για να συμβάλλει στην προσπάθεια των νέων, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νέο να μάθει τα πάντα σχετικά με την Αξιοπρεπή Εργασία παρέχοντας διάφορα χρήσιμα εργαλεία και υλικό στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, καθώς και με τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων σε ειδικούς στον τομέα της απασχόλησης.

Είναι βέβαιο πως μόνο αν εργαστούμε ενωμένοι μπορούμε να υπερβούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες, τις φιλοδοξίες και τις εμπειρίες τους με τρεις τρόπους:
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Συμβολή στη wiki σελίδα
  • Αφήγηση της ιστορίας τους


Η κρίση επηρεάζει τους νέους σε όλο τον κόσμο. Για να καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βρούμε πιθανές λύσεις. Η διαδικτυακή πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα για σύνδεση με οργανισμούς, αναζήτηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων και συμμετοχή σε συζητήσεις. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, οι “Καταλύτες”.

Οι “Καταλύτες” ή επίσημα το “Global Working Group for Decent Work for Youth” υπάρχουν για να επιταχύνουν τις αντιδράσεις μέσω συζητήσεων, διαλόγου και προβληματισμού. Είναι εκεί για να διευκολύνουν, να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν. Είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Πρόκειται για νέους ηγέτες που εργάζονται στον τομέα της απασχόλησης των νέων, ο καθένας από διαφορετικό περιβάλλον και χώρο, σε όλο τον κόσμο. Προσωπικά, έχω την τύχη και την τιμή να αποτελώ ενεργό μέλος αυτής της σημαντικής ομάδας και να συνεργάζομαι με δεκάδες άλλους σπουδαίους νέους από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με έναν και μοναδικό σκοπό: την εξασφάλιση της “Αξιοπρεπούς Εργασίας για τους Νέους” σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Κάθε μήνα, μέσα από την πλατφόρμα, θα συζητείται από ένα μεγάλο θέμα. Τα θέματα θα επιλέγονται από έναν κατάλογο προτάσεων που υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες κατά τον προηγούμενο μήνα. Θα παρέχονται, επίσης, μερικά εργαλεία ως υπόβαθρο για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα. Ακόμα, στο τέλος κάθε εβδομαδιαίας συζήτησης θα παρέχονται επίσημες περιλήψεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Αξιοπρεπή Εργασία για τους Νέους” μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.decentwork4youth.org σε διάφορες γλώσσες.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP