1 Μαΐου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Οργάνωση Γη


Η Οργάνωση Γη είναι μια νεοσύστατη ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ο πρώτος σπόρος της οργάνωσης φυτεύτηκε στα τέλη του 2008. Το ενδιαφέρον των μελών της διατηρήθηκε αμείωτο ως τη θεσμοθετημένη ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2010 με έδρα στον Δήμο Iλίου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 67, εντός του Κτήματος Βασιλίσσης. Τα σαράντα μέλη της προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους αναγκαίους τομείς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Στην πορεία πραγματοποίησης του οράματος της οργάνωσης, άμεση στρατηγική επιδίωξη ήταν η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντολογικής υποδομής στην Αττική, η οποία λειτουργεί από το φθινόπωρο του 2011. Σκοπός της είναι η διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, δηλαδή της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον αλλά και των τρόπων που μπορούν, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική, να συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τελικά στην καλύτερη διαβίωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Αυτή η υποδομή φέρει την ονομασία Κέντρο της Γης και λειτουργεί ως ορμητήριο για τη συνολική δραστηριότητα της Οργάνωσης Γη.

Οι στόχοι του Κέντρου της Γης, χωρίς σειρά σημαντικότητας ή προτεραιότητας, είναι οι παρακάτω:
α. Δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μεγάλου μέρους του συνολικού πληθυσμού της Αθήνας πάνω στα σύγχρονα αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
β. Δημιουργία μιας πρότυπης, οικονομικά και ενεργειακά βιώσιμης μονάδας η οποία θα προβάλλεται και ως μοντέλο ανάπτυξης.
γ. Ανάδειξη της πρώτης συλλογικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας.
δ. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με άξονα το περιβάλλον και τις βιώσιμα αναπτυσσόμενες κοινωνίες.
ε. Δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.
στ. Δυνατότητα εξοικείωσης του πολίτη με μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Media Communications, στην Ελλάδα ο πολίτης δεν γνωρίζει τι κάνουν επί της ουσίας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι οι εν λόγω οργανώσεις συνήθως δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη: “Τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση των πολιτών, το Κράτος και η Πολιτεία φαίνεται να χάνουν συνεχώς έδαφος ως κατάλληλοι φορείς άμεσης ανταπόκρισης στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους προσδοκίες και απαιτήσεις.”
ζ. Δυνατότητα για τους επισκέπτες κατανόησης της κοινωνικής διάστασης του “περιβάλλοντος”.
η. Η επίσκεψη στο Κέντρο της Γης έχει σκοπό να προσπαθήσει να κάνει τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη μοναδικότητα του κάθε όντος και το μέλλον του πολιτισμού μας.

Η διαφορά της Οργάνωσης Γη από άλλες οργανώσεις έγκειται στη θεμελιώδη αρχή ότι η περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δράση δεν ξεκινάει από το περιβάλλον αλλά καταλήγει σε αυτό. Στην Οργάνωση Γη πιστεύουν ότι είναι πρωτίστως κοινωνικοί οι παράγοντες που μας έχουν οδηγήσει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και σε αυτούς θέλουν να παρέμβουν. Η θέση τους είναι ότι τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να μειώσουν ή/και να εξουδετερώσουν τις εντάσεις που προκαλούν οι σύγχρονες πολύμορφες πιέσεις που ασκεί ο ανθρώπινος πολιτισμός στη φύση. Παλαιότερα, η φύση είχε τη δυνατότητα να αναπαράγεται ικανοποιητικά, εξισορροπώντας τις πιέσεις που της άσκησε η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο σύγχρονος πολιτισμός, όμως, έχει τέτοια ορμή που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με την ίδια ένταση στις φυσικές πηγές του περιβάλλοντός μας, τότε αναπόφευκτα θα συντελέσουμε σε μία σοβαρή απειλή καταστροφής του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.

Η Οργάνωση Γη έχει σκοπό να παρέμβει στους παράγοντες που καθορίζουν τον πολιτισμό μας, προσπαθώντας, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης –ή σωστότερα της επανεκπαίδευσης– να αλλάξει την κουλτούρα όσων περισσότερων κατοίκων της γης γίνεται. Στην ουσία προτείνει μια πιο βιώσιμη εκδοχή ανάπτυξης και τρόπου ζωής για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Αυτό θέλουν να το επιτύχουν, όχι υπό την απειλή καταστροφής του πολιτισμού μας, αλλά προβάλλοντας ένα αισιόδοξο πρίσμα που περιβάλλει αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς του “οικουμενικού πολίτη” και την ενσωμάτωση του σε έναν πιο απλό τρόπο ζωής, πιο συμμετοχικό και ως εκ τούτου πιο “πνευματικό”. Είναι σίγουρο πως ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναπτυχθεί συλλογικά. Αν το πετύχουν αυτό –γεγονός που δείχνει να είναι η μόνη εφικτή βιώσιμη λύση– αναπόφευκτα συμβάλλουν συγχρόνως στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και συνέχεια μας. Η Οργάνωση Γη επιθυμεί να ενώσει τις δυνάμεις της και με άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς που εργάζονται για την αειφορία, προκειμένου να αναπτύξουν δράση από κοινού και να θέσουν στόχους όσον αφορά στη σύγχρονη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών θεμάτων μέσω αυτής ακριβώς της μη κερδοσκοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ευρείας συμμετοχής.


Περισσότερες πληροφορίες:
Οργάνωση Γη
Λ. Δημοκρατίας 67, 13122 Ίλιον
Τηλ.:  2102325380
www.organizationearth.org

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP