12 Αυγούστου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2013

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 1999, η 12η Αυγούστου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Όπως κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα. Χρησιμοποιεί ένα σύνθημα για να μεταδώσει την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, αλλά και για να εμπνεύσει τους νέους (και όχι μόνο) να αναλάβουν δράση. Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων, αλλά και το θέμα των διεργασιών είναι “Νεανική Μετανάστευση: Προχωρώντας την ανάπτυξη”.

Γενικά, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας δίνει τη δυνατότητα να εισακουστούν τα αιτήματα των νέων ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο φετινός εορτασμός θα επιδιώξει να αυξήσει το ενδιαφέρον σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που συνδέονται με τη μετανάστευση των νέων, να διαμοιράσει γνώσεις και πληροφορίες που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα και ανάλυση για το θέμα αυτό, καθώς και να προσελκύσει τους νέους σε συζητήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους ως μετανάστες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ορίζει ως μετανάστες τα άτομα που διαμένουν εκτός της χώρας καταγωγής τους για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Ήδη από το 2010 ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 214 εκατομμύρια μετανάστες. Η μετανάστευση έχει καταστεί ένα σημαντικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου έχει προκαλέσει την αύξηση της μετανάστευσης εντός και εκτός συνόρων. Η ανάπτυξη των επικοινωνιών και των μεταφορών έχει επηρέασε επίσης σημαντικά τη μετανάστευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ μεταναστών και μη μεταναστών.

Πρόσφατες εκτιμήσεις (2010) αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών ηλικίας 15 έως 24 ετών εκτιμάται σε 27 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/8 των συνολικών μεταναστών. Σύμφωνα με εκθέσεις του Ο.Η.Ε., οι νέοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που μεταναστεύουν κάθε χρόνο, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, το ηλικιακό φάσμα 18-29 ετών αντιπροσωπεύει 36-57% των μεταναστών. Επίσης, περίπου το ήμισυ (49%) του συνόλου των μεταναστών είναι γυναίκες.

Ποιοι είναι όμως οι καταλύτες της μετανάστευσης; Καταρχάς, η πρόσβαση σε σχετικά φθηνά και γρήγορα μέσα μεταφοράς, καθώς και η πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με ευκαιρίες στο εξωτερικό. Έτσι, είναι πιο πιθανό από ποτέ οι νέοι να μεταναστεύσουν για διάφορους λόγους, όπως η οικογενειακή επανένωση, η επιθυμία για καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και τέλος, η ανάγκη να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή συγκρούσεις στον τόπο καταγωγής τους.

Όμως, παρόλο που η μετανάστευση μπορεί να προσφέρει συχνά πολύτιμες ευκαιρίες και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο και να οδηγήσει σε απαράδεκτες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης. Η φτώχεια και οι ανθυγιεινές συνθήκες ζωής αποτελούν συχνά γνωρίσματα της μετανάστευσης, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon στο μήνυμά του για την ημέρα στέκεται στη θετική συνεισφορά των νέων μεταναστών στην ανάπτυξη και τονίζει πως “Οι περισσότεροι εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν τα προς το ζην και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τα εμβάσματα που στέλνουν προς στήριξη των οικογενειών στις χώρες καταγωγής τους είναι βασικός συντελεστής για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, οι νέοι μετανάστες συχνά ενισχύουν την ανάπτυξη εφαρμόζοντας τις δεξιότητες και τις ιδέες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες ενδυναμώνονται μέσω της μετανάστευσης, καθώς αποκτούν οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία.”.

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, θα παρουσιαστεί η “Παγκόσμια Αναφορά Νεολαίας 2013” σχετικά με τη Νεανική Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Η Αναφορά αυτή  θα προσφέρει μια πολυδιάστατη προοπτική των εμπειριών της ζωής των μεταναστών, των νέων, καθώς και κάποιες ιδέες σχετικά με το ρόλο της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικών και τις πρακτικές για την μετανάστευση-ανάπτυξη. Επίσης, Τον Οκτώβριο, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το δεύτερο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας θα βρει την Ελλάδα να αποχαιρετά χιλιάδες νέους της που φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, αλλά και το 64,9% όσων μένουν να είναι άνεργοι! Πλέον, η χώρα μας από χώρα υποδοχής έχει καταστεί χώρα αποστολής μεταναστών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Ας ελπίσουμε αυτές οι δυσκολίες να μην κάμψουν τους νέους, αλλά να αποτελέσουν αφορμή έμπνευσης και καινοτομίας. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχουν την πολυτέλεια να “χάσουν” μια γενιά!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP