6 Αυγούστου 2013

Πολιτικές για τη νεολαία κατά τη Λιθουανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η Λιθουανία θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της λιθουανικής προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Κάθε εξάμηνο, κάθε Προεδρία έχει τη δική της θεματική προτεραιότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το τρίο Προεδριών (Ιρλανδία-Λιθουανία-Ελλάδα) έχει κοινή θεματική προτεραιότητα για τους 18 μήνες της διάρκειάς του. Αυτή είναι η κοινωνική ένταξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Κατά το προηγούμενο εξάμηνο, η Ιρλανδία επικεντρώθηκε στη συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη των νέων. Αυτό το εξάμηνο, η Λιθουανία θα επικεντρωθεί στις πιθανές λύσεις για να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των νέων, ειδικά όσων βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή/και κατάρτισης. Η Λιθουανία επέλεξε να βελτιώσει την κοινωνική ένταξη μιας ειδικής ομάδας νέων. Είναι οι λεγόμενοι ΝΕΕΤs (Not in Employment, Education or Training), δηλαδή οι νέοι που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση.

Για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη νεολαία στις ανατολικές χώρες εταίρους, η Λιθουανία θα φιλοξενήσει το πρώτο Eastern Partnership Youth Forum στο Κάουνας τον Οκτώβριο του 2013. Βασικά θέματα της συνάντησης θα είναι η αναγνώριση της εργασίας των νέων και της άτυπης μάθησης και η σημασία τους για την κοινωνική ένταξη, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα παρουσιαστεί η κατάσταση των εν εξελίξει ευρωπαϊκών και ανατολικών διαδικασιών συνεργασίας και πιθανοί τρόποι ανάπτυξής τους.

Η Λιθουανική Προεδρία θα επικεντρωθεί, επίσης, στη σημασία της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κατά την εφαρμογή του Στρατηγικού Πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΤ 2020), με σκοπό την επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική Ευρώπη 2020. Η Προεδρία θα επιδιώξει την ολοκλήρωση των διαδικασιών που οδηγούν στην επίσημη έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), που θα αντικαταστήσει υπάρχουσες πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας και θα ενσωματώσει αθλητικές πρωτοβουλίες. Η πρόταση θα προβλέπει την πιο αποτελεσματική διαχείριση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, επιδιώκοντας την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020, του στρατηγικού πλαισίου ΕΤ 2020 και στρατηγικής για τη νεολαία.

Όλες αυτές οι δράσεις εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και για να συμβάλει στην άνθηση των εθνικών πολιτισμών. Αυτό γίνεται με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό στην ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας, τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Σε μια περίοδο που η νεανική ανεργία βρίσκεται στα ύψη, που οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται και που οι νέοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ελάχιστες ευκαιρίες που τους δίνονται, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής μιας γενιάς Ευρωπαίων νέων. Η προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη των νέων ξεκίνησε από την Προεδρία της Ιρλανδίας, συνεχίζεται με την Προεδρία της Λιθουανίας και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014 με την Προεδρία της Ελλάδας. Μόνο με συντονισμένες και μεθοδικές προσπάθειες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως οι νέοι θα βρεθούν και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος επωφελούμενοι εν τέλει από τις πανευρωπαϊκές δράσεις.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP