1 Αυγούστου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Παιδιά Εν Δράσει

Το 2001 μια παρέα φίλων που συναντιόντουσαν τα καλοκαίρια σε παιδικές κατασκηνώσεις αποφάσισαν να βρίσκονται μαζί και τον χειμώνα οργανώνοντας ψυχαγωγικές παραστάσεις για παιδιά στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από νέους καλλιτέχνες όπως ηθοποιούς, μουσικούς, κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους  ψυχαγωγούς και εμψυχωτές. Οι παραστάσεις αρχικά δινόταν σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία της πόλης.

Γρήγορα, η ομάδα απόκτησε φήμη και οι ζήτηση για παραστάσεις πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν και εκτός πόλης. Το 2003 η δράση της ομάδας μεγάλωσε υπερβολικά ενώ παράλληλα ήρθαν οι πρώτες προσκλήσεις για παραστάσεις στο εξωτερικό. Ήταν εκείνη η στιγμή που η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει την ΜΚΟ Παιδιά εν Δράσει. Μέχρι τώρα η ομάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 650 εθελοντικές ψυχαγωγικές παραστάσεις ανά την Ελλάδα με πολλές και ποικίλες εκδόσεις (παιδικά παραμύθια, παιδική μουσική κ.ά.). Παράλληλα, η ομάδα συμμετείχε σε προγράμματα κινητικότητας νέων οργανώνοντας με επιτυχία εκπαιδευτικά σεμινάρια, συναντήσεις και ανταλλαγές νέων, ημερίδες, διαλέξεις, μελέτες και εργαστήρια για την προώθηση της μη τυπικής μάθησης με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα νέα μέλη μπήκαν στην οργάνωση και η ομάδα απόκτησε μια τεράστια δυναμική σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Η ομάδα αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 60 ενεργά μέλη. Τα Παιδιά Εν Δράσει θεωρούνται από τις πιο δυναμικές κολεκτίβες νέων καλλιτεχνών με πολλές και διαφορετικές δράσεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα των Παιδιών Εν Δράσει σε διεθνές επίπεδο είναι το CREATIVITY, μια ετήσια καλλιτεχνική συνάντηση νέων από όλον τον κόσμο με σκοπό την ελεύθερη έκφραση και την προώθηση μη διαδεδομένων μορφών τέχνης.

Τα μέλη της οργάνωσης ονειρεύονται:
  • μια νεολαία δυναμική, τολμηρή και πεισματάρα, η οποία οραματίζεται, αναζητά και δεν σταματά ποτέ να διεκδικεί...
  • μια πόλη φιλόξενη, ζωντανή, δημιουργική, που δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους της για εξέλιξη και ανάπτυξη, μια πόλη με χαρακτήρα, προοπτική και όραμα...
  • μια κοινωνία πολυπολιτισμική, ελεύθερη, μια κοινωνία με ιδανικά, αξίες και ηθική...
  • ανθρώπους ευτυχισμένους, χαρούμενους και αποφασιστικούς με γνώση, λογική και συναισθήματα σε πλήρη αρμονία...

Οι στόχοι της οργάνωσης είναι:
  • Η ενεργός συμμετοχή των νέων στην καθημερινή εξέλιξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  τους.
  • Η προώθηση και η αναγνώριση της αξίας της μη τυπικής μάθησης.
  • Η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
  • Η διάδοση εναλλακτικών μορφών τέχνης (τσίρκο, θέατρο δρόμου).
  • Η συμβολή στην διαμόρφωση στρατηγικής για τις πολιτικές νεολαίας στην Ελλάδα.

Τα Παιδιά Εν Δράσει μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων προσπαθούν να φέρουν σε επαφή, να εμπνεύσουν και να δώσουν κίνητρα στους νέους για την ανάληψη δράσης και συμμετοχής. Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο δρόμου, εκθέσεις, παραστάσεις, οργανώνονται και πραγματοποιούνται σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της πόλης τους. Μέλη των Παιδιών Εν Δράσει έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ (μουσική, θέατρο) σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακόμα, η ομάδα πληροφορεί, ενθαρρύνει και προετοιμάζει νέους να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελοντισμού στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Τα Παιδιά Εν Δράσει σχεδιάζουν και υλοποιούν ψυχαγωγικές παραστάσεις για παιδιά με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μαριονέτες, θέατρο δρόμου κ.ά. Οι παραστάσεις δίνονται εθελοντικά για παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες, λόγω γεωγραφικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών. Μέχρι τώρα έχουν ήδη  πραγματοποιηθεί πάνω από 400 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα (σε μικρά χωριά, ορφανοτροφεία, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα μεταναστών κλπ.). Παραστάσεις έχουν δοθεί και σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη ύστερα από πρόσκληση αντίστοιχων ομάδων. Επίσης, μέλη της ομάδας συγγράφουν και εικονογραφούν παραμύθια τα οποία και διανέμουν δωρεάν μετά από τις παραστάσεις. Συνθέτουν μουσική για παιδιά, κατασκευάζουν κούκλες κουκλοθέατρου και ανεβάζουν παραστάσεις με μαριονέτες, οργανώνουν εργαστήρια για την εκμάθηση τεχνικών τσίρκο και θεάτρου δρόμου. Επίσης, οργανώνουν και συμβουλεύουν καλοκαιρινές παιδικές κατασκηνώσεις ως προς την μεθοδολογία των καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Τα Παιδιά Εν Δράσει ζουν, κινούνται και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Στην πόλη αυτή έχοντας αναπτύξει ποικίλες συνεργασίες με φορείς, κινήσεις πολιτών και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσπαθούν μέσα από την καθημερινή τριβή με τα προβλήματα της πόλης να προτείνουν λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Οι πρωτοβουλίες που παίρνουν αναφέρονται κυρίως στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και αξιοποίηση των πάρκων, την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, την ελεύθερη έκφραση των νέων.

Τα Παιδιά Εν Δράσει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν είχαν διάθεση και πνεύμα “ευρωπαϊκό”. Συντονίζουν εδώ και πολλά χρόνια δράσεις που σχετίζονται με την προώθηση της κινητικότητας των νέων, την ανταλλαγή εμπειριών, την συμμετοχή σε δίκτυα με κοινούς σκοπούς, την ανάδειξη της αξίας της μη τυπικής μάθησης, την δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του κόσμου, την συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η οργάνωση στους νέους της Ελλάδας. Η οργάνωση συνεργάζεται πολλά χρόνια με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας σε προγράμματα εθελοντισμού και νεολαίας, οργανώνει συναντήσεις νέων, εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις, φιλοξενεί ξένους εθελοντές στην Ελλάδα και προετοιμάζει και στέλνει Έλληνες εθελοντές στο εξωτερικό. Παράλληλα, συμμετέχει στην διοικητική δομή του δικτύου Global-inks προωθώντας τη συνεργασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.


Περισσότερες πληροφορίες:
Παιδιά Εν Δράσει
26ης Οκτωβρίου 33, 54627 Θεσσαλονίκη
Τηλ.:  2310552655
Fax:  2310552655
e-mail:  info@kidsinaction.gr
www.kidsinaction.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP