7 Νοεμβρίου 2016

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευοίωνη

Το Youthnet Hellas είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, με εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, η οποία έχει βραβευτεί πολλαπλά για τις δραστηριότητές της. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση γενικά, η οποία δημοσίευσε Αναφορά για την Νεολαία της Ελλάδας. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Μακρυστάθη, τον πρόεδρο του Youthnet Hellas -μεταξύ άλλων και για τις προοπτικές των ελληνογερμανικών ανταλλαγών.

Κύριε Μακρυστάθη, πείτε μας λίγα λόγια για την οργάνωση και
τις δράσεις του Youthnet Hellas.

Δημήτρης Μακρυστάθης: Το Youthnet Hellas είναι ένας Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που επιζητά την ενεργό συμμετοχή των Νέων σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσω δράσεων και παρεμβάσεων. Στόχος του είναι η δικτύωση των Νέων με βάση θεματικές πρωτοβουλίες και η παρακολούθηση της υλοποίησης των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών για τους Νέους στην Ελλάδα. Τα τελευταία 5 χρόνια περισσότεροι από 600 νέοι απ’ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν μέσω του Youthnet Hellas σε περισσότερα από 180 επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συλλογικές δράσεις, να αποκτήσουν εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να συμβάλλουν δυναμικά στη διαμόρφωση μια υγιούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Το έργο του Youthnet Hellas έχει αναγνωρισθεί και βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυριότερη διάκρισή μας αποτελεί το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το οποίο αναγνωρίστηκαν η καινοτόμος δουλειά για τη συγγραφή της “Ετήσιας Αναφοράς για τον Τομέα της Νεολαίας στην Ελλάδα” τα τελευταία χρόνια, καθώς και η σημαντική προσπάθεια για την προώθηση της κινητικότητας των νέων στις χώρες της Ευρώπης. Επίσης, το project με τίτλο “Training for Developing Youth Reporting Capacities (You.Re.Ca.)” βραβεύθηκε με την πιστοποίηση ποιότητας και αριστείας από την UNESCO κατά τη διάρκεια του 8ου Φόρουμ Νεολαίας που έγινε στο Παρίσι.

Περί τίνος πρόκειται στο project αυτό;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Από τις 1532 προτάσεις που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο, η πρόταση του Youthnet Hellas ήταν στις 15 που βραβεύθηκαν από όλο τον κόσμο και στις 3 από τη γεωγραφική περιοχή Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Η πρότασή μας εστιάζει στην εκπαίδευση νέων που ηγούνται νεανικών οργανώσεων ή ΜΚΟ, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να συντάξουν τις Εθνικές τους Αναφορές Νεολαίας. Tον Ιούλιο του 2015, 50 νέοι από 41 χώρες εκπαιδεύτηκαν πάνω στο youth policy reporting με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και την πιο ενεργή συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Πεπειραμένοι εκπαιδευτές του Youthnet Hellas μετέφεραν την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει αυτά τα χρόνια από την έρευνα και τη συγγραφή της ετήσιας Αναφοράς σε νέους από διάφορες χώρες με σκοπό την ανάπτυξη αντίστοιχων καινοτόμων πρωτοβουλιών στις χώρες τους.

Είχατε στο παρελθόν συνεργασία με γερμανικές οργανώσεις; Ποιες ήταν οι εμπειρίες σας;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Το Youthnet Hellas έχει συνεχή συνεργασία με γερμανικές οργανώσεις και φορείς τα τελευταία χρόνια και υπάρχει έντονο και αδιατάραχο ενδιαφέρον κι από τις δυο πλευρές για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και στενότερη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας. Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας είναι εξαιρετικές και ευελπιστούμε να παραμείνουν έτσι και να τονωθούν στο μέλλον. Ενδεικτικά, πρόσφατα υλοποιήσαμε στην Αθήνα ένα ελληνογερμανικό σεμινάριο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich-Ebert και την οργάνωση aktuelles forum e.V. και τώρα οργανώνουμε ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων σε συνεργασία με τον φορέα Sächsische Jugendstiftung που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Λάρισα.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε γερμανικούς φορείς που ενδιαφέρονται για μια συνεργασία με την Ελλάδα;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλές ελληνικές οργανώσεις, και μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε σίγουρα για τη δική μας οργάνωση, είναι πάντα ανοιχτές στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς κυρίως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη έχει επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Τα δεκάδες κοινά ελληνογερμανικά projects που υλοποιούνται αυτή την εποχή αποτελούν, άλλωστε, απόδειξη της συστηματικής και αποτελεσματικής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσά μας. Οι γερμανικοί φορείς μπορούν να αναζητήσουν αξιόπιστες ελληνικές ΜΚΟ, αναζητώντας και τις προηγούμενες συνεργασίες των οργανώσεων, και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Ελλάδα ή τη Γερμανία.

Μια από τις εξαίρετες δραστηριότητες του Youthnet αποτελεί και η σύνταξη της εκτενούς Ετήσιας Αναφοράς για το Τομέα της Νεολαίας. Ποιος γράφει, σε ποιον απευθύνεται η αναφορά και ποιος τελικά την διαβάζει; Ποιο ήταν το feedback μέχρι στιγμής?

Δημήτρης Μακρυστάθης: Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και με μεγάλη όρεξη μια ομάδα νέων εθελοντών από όλη την Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκπόνησης μιας μελέτης, της Ετήσιας Αναφοράς για τον Τομέα της Νεολαίας για το 2009. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από ανεξάρτητο φορέα στην Ελλάδα. Η δραστηριοποίηση των νέων σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, η νομοθεσία που τους αφορά, οι εκπαιδευτικές δομές, οι σύγχρονοι τρόποι πληροφόρησης, τα προγράμματα (εγχώρια και ευρωπαϊκά), στα οποία έχουν πρόσβαση, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησής τους ήταν μερικά από τα ζητήματα που πραγματεύεται η πανελλαδική αυτή αναφορά που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στο χώρο των ΜΚΟ Νεολαίας. Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία! Όλες οι Αναφορές βρίσκονται ήδη σε Βιβλιοθήκες ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας και είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό, είτε για ερευνητικούς σκοπούς, είτε για απλή προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων νέων.

Και για πότε σκοπεύεται η δημοσίευση της νέας Αναφοράς;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Ευελπιστούμε στο τέλος του 2015 να είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση της Αναφοράς μας. Για εμάς έχει ιδιαίτερη αξία η ποιότητα του υλικού και δουλεύουμε πολύ στην τεκμηρίωση των στοιχείων και την όσο το δυνατόν πιο αποδοτική παρουσίαση των δεδομένων.

Πριν λίγο καιρό αναφέρατε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, ότι αφορά στο τομέα της Νεολαίας, είναι κάπως χάλια αυτή τη στιγμή. Πως μπορούμε να τη φανταστούμε;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευοίωνη για τους νέους στην Ελλάδα. Η νεανική ανεργία είναι σταθερά πάνω από 50% και πολλοί νέοι (οι περισσότεροι με αξιόλογα προσόντα) αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι κρατικές δομές ενίσχυσης της νεολαίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και υπολειτουργούν λόγω της υποχρηματοδότησής τους ή της κακής διάρθρωσης. Όλα αυτά κάνουν την πλειοψηφία των νέων απαισιόδοξους για το μέλλον και συμβάλλουν στην όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως η άνοδος του εξτρεμισμού κτλ.

Τον Ιούνιο λάβατε μέρος ως εκπρόσωπος της Youthnet στη συνάντηση με τους γερμανικούς παράγοντες στα πλαίσια της προετοιμασίας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Τι πρoσέφερε η συνάντηση αυτή στο Youthnet και σε μελλοντικές τις δραστηριότητες;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Η συνάντηση με τους γερμανικούς φορείς ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Δυστυχώς λόγω του πιεσμένου προγράμματος και του περιορισμένου χρόνου δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε πλήρως το “όραμά” μας για το νέο αυτό Ίδρυμα. Είχαμε όμως τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Γερμανούς παράγοντες, να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να σχεδιάσουμε μελλοντικές δράσεις από κοινού με τους γερμανικούς φορείς. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εικόνα της ελληνικής νεολαίας στην εποχή της κρίσης, αλλά και να λάβουμε χρήσιμη τεχνογνωσία για τομείς και δράσεις που μας ενδιαφέρουν. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά χρήσιμη ανταλλαγή και ευελπιστούμε να επαναληφθεί σύντομα.

Και τέλος: Πως “ονειρεύεστε” ένα τέτοιο Ίδρυμα Νεολαίας;

Δημήτρης Μακρυστάθης: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Ελπίζουμε όμως πως τελικά θα υπάρξει πρόοδος και θα γίνει σύντομα πράξη. Πιστεύουμε πως ο θεσμός αυτός θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στους φορείς νεολαίας τόσο της Ελλάδας, όσο και της Γερμανίας, ώστε να αναπτύξουν περισσότερες κοινές δράσεις και να έρθουν πιο κοντά. Η διμερής συνεργασία των χωρών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που οι νέοι δοκιμάζονται διαρκώς. Το Ίδρυμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει “κόμβο” και “συνδετικό κρίκο” ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών της Ελλάδας και της Γερμανίας, να τους στηρίζει και να ενισχύει τις πρωτοβουλίες τους έμπρακτα!

Ευχαριστούμε πολύ!

Bookmark and Share
Read more...

5 Σεπτεμβρίου 2016

How can young people wield more power around the world?

It’s not uncommon to hear politicians, political scientists and even activists talk about the need to “empower the youth”. Everyone calls youth to take a leading role in society, politics, economy and ultimately lead to a comprehensive change and development in every sector of human activity. But how can young people achieve it? What will motivate or provide them with guidelines?

On the occasion of the International Youth Day (August 12), the British newspaper “The Guardian” organised on August 11 a discussion entitled “How can young people wield more power around the world?”. The panel consisted of 10 young leaders from around the world, experts in participation and social engagement of young people. I had the luck and honour to be a member of this ambitious group and to contribute with my views and ideas in the public debate!

The discussion raised several issues, such as development, security, the fight against gender inequality etc. having always in mind the empowerment of youth. The primary question is how can we better leverage young people's skills and make them leaders of development. First of all, it is of high importance that young people are active and engaged in decision-making mechanisms at every level (local, national, international). When young people feel that their voices are being heard, then they can reach their full potential. We also need sustainable youth policies that in many countries do not exist or exist in a very abstract form. A good example of best practice on how young people can take decisions together with governments is the Council of Europe co-management system. Representatives from youth NGOs sit down in committees with government officials who together then work out the priorities for the youth sector and make recommendations for future budgets and programmes. It is a great challenge and still faces many difficulties, but works well for most of the cases.

A problem that many face or detect is the gap between young and older activists. Often they are not taken seriously or are treated suspiciously and disparagingly. We all advocate for a cause and we put our efforts together to achieve our goals. We shouldn't highlight the age of the activists, but their important role and action. There should be an honest dialogue and discussion among them. They should clarify their roles and take the best out of everyone. For example, young people may have more passion for the common cause and be ready to start a demonstration or a street-activity, but older people might have links with some media (TV, newspapers etc) and promote their cause more effectively and to a bigger audience through these channels. Activists should use all of their capabilities and “weapons” in a very efficient way. We have no space for inside brawls in our movements.

Among others, young people should instigate change and be the drivers of innovation, economic growth and trade, not just participants. Young people should not only wait for opportunities from the governments or the other institutions. They should start creating their own opportunities! As we all know, they are already the drivers of innovation! They should take more risks on business and try to invest on their skills. Some of the most successful start-up companies are founded and run by young people (often below the age of 25). We should be confident on our knowledge, abilities and skills and try to channel this in every way to our community. This can even lead to economic growth and development.

To facilitate the clustering, the Guardian reported the 11 ideas for leveraging the skills of the next generation of leaders that emerged through the discussion:
  1. Recognise we already have youth who are leaders in development
  2. Make young people the solution not the problem
  3. Get rid of youth side events
  4. Involve young people in government consultations
  5. Acknowledge that we’re not one homogeneous group
  6. Create more economic opportunities 
  7. Encourage participation in civil society at a young age
  8. Share knowledge and experience
  9. Start your own initiative to hold leaders to account
  10. Get everyone together to keep on top of youth priorities
  11. Listen and act on what young people say

Unfortunately, young people especially in southern Europe nowadays do not trust politicians and politics. Most of them have given up with politics and don’t take an active role in society. We should build again a relationship of trust and mutual respect among youth and politicians. Young people should be the drivers of political change, be actively involved in every aspect of social life and be a crucial part of the decision-making mechanisms. We are not the future generation, but the present generation!

Bookmark and Share
Read more...

3 Σεπτεμβρίου 2016

11 ιδέες για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων της επόμενης γενιάς ηγετών

Συχνά ακούμε για τη λεγόμενη “ενδυνάμωση της νεολαίας” είτε από πολιτικούς, είτε από επιστήμονες, είτε από τους ίδιους τους ακτιβιστές. Όλοι καλούν τη νεολαία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και εν τέλει να οδηγήσει στη συνολικότερη αλλαγή και πρόοδο σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριοποίησης. Πως όμως μπορούν οι νέοι να το καταφέρουν αυτό; Τι θα τους δώσει κίνητρο ή και κατευθυντήριες γραμμές;

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας (12 Αυγούστου), η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” διοργάνωσε στις 11 Αυγούστου τη συζήτηση με τίτλο “How can young people wield more power around the world?”. Στο πάνελ συμμετείχαν 10 νέοι από όλο τον κόσμο με ειδίκευση στη συμμετοχή και κοινωνική ενεργοποίηση των νέων. Είχα την τύχη και την τιμή να συγκαταλέγομαι στη φιλόδοξη αυτή ομάδα και να συνεισφέρω με τις απόψεις και τις ιδέες μου στο δημόσιο διάλογο!

Στη συζήτηση τέθηκαν διάφορα θέματα, όπως η ανάπτυξη, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της φυλετικής ανισότητας κλπ. έχοντας πάντα ως γνώμονα την ενδυνάμωση των νέων. Η πρωταρχική ερώτηση είναι πως θα καταφέρουμε να αντλήσουμε το μέγιστο από τους νέους, πως θα τους κάνουμε κοινωνούς και πρωτεργάτες της προσπάθειας για ανάπτυξη. Καταρχάς, για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δεξιότητές τους, θα πρέπει να τονίσουμε πως έχει μεγάλη σημασία οι νέοι να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, εθνικό, διεθνές). Όταν οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι φωνές τους ακούγονται, τότε μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές και ικανότητές τους! Χρειαζόμαστε επίσης βιώσιμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη νεολαία, που σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν ή υπάρχουν σε μια πολύ ασαφή μορφή. Ένα καλό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής σχετικά με το πως οι νέοι μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού με τις κυβερνήσεις είναι το co-management του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων νεολαίας μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων κάθονται μαζί για να αναπτύξουν μια κοινή θέση σχετικά με τις προτεραιότητες, τους ετήσιους/πολυετείς στόχους και τα κυριότερα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, αλλά λειτουργεί ομαλά  στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ένα πρόβλημα που πολλοί εντοπίζουν ή αντιμετωπίζουν είναι το χάσμα ανάμεσα στους νέους και τους ακτιβιστές μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλές φορές δεν τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ή τους αντιμετωπίζουν καχύποπτα και υποτιμητικά. Όλοι υποστηρίζουμε ένα σκοπό και βάζουμε τα δυνατά μας από κοινού για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με την ηλικία των ακτιβιστών, αλλά με το σημαντικό ρόλο και τη δράση τους. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος και συνεχής συζήτηση ανάμεσά τους. Θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τους ρόλους τους και να πάρουν το καλύτερο από τον καθένα. Για παράδειγμα, οι νέοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερο πάθος για τον κοινό σκοπό και να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια πορεία διαμαρτυρίας ή ένα street-activity, αλλά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν διασυνδέσεις με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες κλπ.) και να προωθήσουν το αίτημά τους πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερο κοινό μέσω αυτών των διαύλων. Οι ακτιβιστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες και τα “όπλα” τους με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, αφού δεν υπάρχει χώρος για εσωτερικές έριδες στα κινήματα.

Εκτός των άλλων, οι νέοι θα πρέπει να υποκινούν την αλλαγή και να είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, της οικονομικής ανάπτυξης και του εμπορίου, όχι μόνο οι συμμετέχοντες. Οι νέοι δεν θα πρέπει μόνο να περιμένουν για ευκαιρίες από τις κυβερνήσεις ή τα άλλα θεσμικά όργανα. Θα πρέπει να αρχίσουν να δημιουργούν τις δικές τους ευκαιρίες! Οι νέοι, άλλωστε, είναι ήδη οι ηγέτες και υποκινητές της καινοτομίας! Θα πρέπει να παίρνουν περισσότερα ρίσκα στον επιχειρηματικό τομέα και να προσπαθούν να επενδύουν στις ικανότητές τους. Είναι γνωστό πως μερικές από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις ιδρύθηκαν και λειτουργούν από νέους (συχνά κάτω των 25 ετών). Θα πρέπει, ως νέοι, να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας και να προσπαθήσουμε να το μεταδώσουμε αυτό με κάθε τρόπο στην κοινωνία μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη εν τέλει.

Για να διευκολυνθεί η κατηγοριοποίηση, o Guardian κατέγραψε τις 11 ιδέες για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων της επόμενης γενιάς ηγετών που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση:
  1. Αναγνωρίστε πως έχουμε ήδη νέους που είναι ηγέτες στην ανάπτυξη
  2. Κάντε τους νέους τη λύση, όχι το πρόβλημα
  3. Απαλλαγείτε από τις παράλληλες εκδηλώσεις για τη νεολαία
  4. Εντάξτε τους νέους στις κυβερνητικές διαβουλεύσεις
  5. Αναγνωρίστε ότι δεν είμαστε μια ομοιογενής ομάδα
  6. Δημιουργήστε περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες
  7. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών σε νεαρή ηλικία
  8. Μοιραστείτε τη γνώση και την εμπειρία
  9. Ξεκινήστε τη δική σας πρωτοβουλία για να κάνετε τους ηγέτες να λογοδοτούν
  10. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί για να διατηρηθείτε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της νεολαίας
  11. Ακούστε και ενεργείστε πάνω σε αυτά που λένε οι νέοι

Δυστυχώς, οι νέοι κυρίως στη νότια Ευρώπη σήμερα δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και την πολιτική. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παραιτηθεί από την πολιτική και δεν αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των νέων και των πολιτικών. Οι νέοι πρέπει να είναι οι οδηγοί της πολιτικής αλλαγής, να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και να είναι ένα καίριο μέρος των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Άλλωστε, δεν είμαστε η μελλοντική γενιά, αλλά η σημερινή γενιά!

Bookmark and Share
Read more...

12 Αυγούστου 2016

Διεθνής Ημέρα Νεολαίας 2016

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 1999, η 12η Αυγούστου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Νεολαίας. Η ημέρα αυτή παρέχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εισακουστούν σε ανώτερο επίπεδο οι εκκλήσεις των οργανώσεων νεολαίας και των κρατών σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθούν οι πολιτικές για τους νέους και οι μηχανισμοί συνεργασίας με τους νέους μέσα από καινοτόμους τρόπους. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, τα πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς να συνεργάζονται στενά και αποτελεσματικά με τους νέους σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Χρησιμοποιείται ένα κεντρικό σύνθημα για να μεταδώσει την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας, αλλά και για να εμπνεύσει τους νέους να αναλάβουν ενεργό δράση. Το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος είναι “Ο Δρόμος προς το 2030: Εξάλειψη της Φτώχειας κι Επίτευξη Βιώσιμης Κατανάλωσης και Παραγωγής”. Αποτελεί σίγουρα αναγνώριση της σημασίας των προσπαθειών της νεολαίας, της συνεργασίας και της συμμετοχής στην υλοποίηση της “Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030”. Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ο ρόλος των νέων ανθρώπων στην εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.

Η “Ατζέντα 2030” ή αλλιώς “Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals - SDGs)” είναι μία δέσμη στόχων που αφορά την μελλοντική διεθνή ανάπτυξη και αποτελείται από 17 στόχους και 169 συνδεόμενους σκοπούς. Θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 και ουσιαστικά αντικατέστησε τους “Στόχους Ανάπτυξης Χιλιετίας (Millennium Development Goals - MDGs)”, των οποίων το χρονοδιάγραμμα επίτευξης εξέπνευσε στο τέλος του 2015. Οι “Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” θα υλοποιηθούν από το 2015 έως και το 2030. Οι SDGs είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για τη νεολαία, καθώς και η συμμετοχή των νέων είναι ακόμη πιο επιτακτική από ποτέ στη δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη, η οποία τοποθετεί τους ανθρώπους στον πυρήνα του.

Η βιώσιμη κατανάλωση είναι εξίσου σημαντική με τη βιώσιμη παραγωγή. Η ανάπτυξη και προώθηση της πράσινης οικονομίας, καθώς και μεθόδων παραγωγής με μεγάλη οικολογική αποδοτικότητα, μπορούν να συμβάλλουν πέρα από τα προφανή οικολογικά οφέλη, όπως η μείωση της εκπομπής ρύπων ή η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, στην επίτευξη μιας πιο δίκαιας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Η επένδυση στη βιώσιμη παραγωγή, πέρα από την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και να συμβάλλει στη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων στις κοινωνίες τους.

Σε αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη οι νέοι καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όντας η γενιά του μέλλοντος. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια επιχειρώντας να στραφούν στη βιώσιμη κατανάλωση. Τα κυριότερα εμπόδια στην πράσινη κατανάλωση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι υψηλές τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές.

Όλα αυτά, φυσικά, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση μόνο τις λεγόμενες “τριτοκοσμικές” χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Είναι προβλήματα παγκόσμια που υπάρχουν ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα μας να αποτελεί μια από αυτές. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μεθόδους παραγωγής και τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, με την πράσινη οικονομία και γεωργία να τίθενται στο περιθώριο λόγω έλλειψης πόρων.

Οι SDGs δεν αναφέρονται, άλλωστε, μόνο στην οικονομική ή γεωργική ανάπτυξη. Στους στόχους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η καλή υγεία, η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων και η μείωση των ανισοτήτων, στόχοι τους οποίους δεν έχουμε επιτύχει πλήρως παρ’ ότι ζούμε σε μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και προοδευτική κοινωνία.

Η συμμετοχή στα κοινά, η εκπαίδευση, η εργασία, η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους η νεολαία μπορεί να έχει (και πρέπει να έχει) καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρόν. Οι 17 SDGs δίνουν το στίγμα και δείχνουν το δρόμο που θα πρέπει να κινηθούμε για τα επόμενα χρόνια με απώτερο σκοπό την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι νέοι, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα πρέπει ενωμένοι να δράσουν συντονισμένα και με συνέπεια για την επίτευξη αυτών των στόχων!

Bookmark and Share
Read more...

5 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες Ανασφάλειας

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ήρθε η στιγμή που οι απανταχού φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν. Σε μερικές ώρες θα ξεκινήσουν επίσημα οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, οι οποίοι για πρώτη φορά διεξάγονται σε χώρα της Νότιας Αμερικής. Οι αγώνες αυτοί έχουν μείνει ήδη στην ιστορία πριν καν ξεκινήσουν για όλους τους λάθος λόγους! Θα πρέπει όλα να κυλήσουν ομαλά για τις επόμενες 17 μέρες και να δούμε εξαιρετικό αθλητικό θέαμα για να καταφέρουν να αποφύγουν το χαρακτηρισμό των χειρότερων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας. Αν συνυπολογίσουμε πως βρισκόμαστε αμέσως μετά το (κατά κοινή ομολογία) αποτυχημένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γαλλίας, οι οιωνοί δεν φαίνεται να είναι με το μέρος της Βραζιλίας...

Όταν τον Οκτώβριο του 2009 ο Jacques Rogge ανακοίνωνε πως το Ρίο ντε Τζανέιρο θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η Βραζιλία ήταν μια εντελώς διαφορετική χώρα. Υπό την ηγεσία του Lula, η Βραζιλία είχε διαρκή οικονομική ανάπτυξη, διεκδικούσε επάξια διεθνή ρόλο και φαινόταν πως θα αποτελέσει μια χώρα-πρότυπο σταθερότητας και εξέλιξης. Σήμερα, η χώρα μαστίζεται από μια βαθειά πολιτική κρίση και αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ‘90. Από τον περασμένο Μάιο, η Πρόεδρος Dilma Rousseff βρίσκεται σε αναστολή καθηκόντων, με τον Michel Temer να αναλαμβάνει υπηρεσιακός Πρόεδρος. Τα συνεχή σκάνδαλα (Petrobras κ.ά.) μαστίζουν τη χώρα, η πολιτική κρίση παρατείνεται και η βία εξαπλώνεται μέσα κι έξω από τις φαβέλες. Η ανεργία φτάνει σε νέο ρεκόρ τετραετίας 11,3% (Ιούνιος 2016), σχεδόν διπλάσια από το 6,2% του Δεκεμβρίου 2013. To κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται ήδη στα 8.539$ (2015) από τα 13.039$ το 2011 κι όλα συνηγορούν πως θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες.

Ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε πριν ενάμιση μήνα την πολιτεία σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ζητώντας επιπλέον ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τη διοργάνωση των αγώνων. Ήδη το κόστος κατασκευής των υποδομών έχει ξεφύγει από τα όρια του προϋπολογισμού, πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι έτοιμες και ασφαλείς γα τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων, ενώ πολλά άλλα σημαντικά έργα υποδομής (όπως το μετρό και το ολυμπιακό χωριό) δεν είναι πλήρως αξιοποιήσιμα. Το υπέρογκο κόστος, κυρίως, οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία των Βραζιλιάνων να εναντιωθούν στη διεξαγωγή των αγώνων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 63% πιστεύει πως οι αγώνες θα φέρουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι οφέλη για τη χώρα, ενώ το 50% διαφωνεί εντελώς με τη διοργάνωση των αγώνων!

Μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορες πόλεις, όλοι πλέον φοβούνται πως μπορεί να σχεδιαστεί μια τρομοκρατική επίθεση και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Περίπου 85.000 αστυνομικοί και στρατιώτες (σχεδόν διπλάσιοι από το Λονδίνο το 2012) έχουν αναλάβει την ασφάλεια αθλητών και κοινού, όταν ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε 20.000 ένστολους. Οι συλλήψεις υπόπτων δεν αρκούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις 2.036 δολοφονίες μόνο το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2016!

Η ασφάλεια, όμως, των επισκεπτών δεν απειλείται μόνο από τους ισλαμιστές τρομοκράτες ή τις εγκληματικές συμμορίες. Η πανδημία του ιού Zika ανησυχεί ιδιαίτερα αθλητές και κοινό, μιας και έχει σοβαρές επιπτώσεις, ενώ δεν έχει παρασκευαστεί ακόμα εμβόλιο που να τον αντιμετωπίζει. Ήδη αρκετοί αθλητές (κυρίως του τένις και του γκολφ) έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους στους αγώνες υπό το φόβο του ιού. Στα υγειονομικά προβλήματα έρχονται να προστεθούν και τα υψηλα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων. Τα λύματα της πόλης, ακόμα και τα νοσοκομειακά, καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παραλίες και η θάλασσα να έχουν γεμίσει σκουπίδια και επικίνδυνα απόβλητα εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία κολυμβητών και ιστιοπλόων. Μάλιστα, πρόσφατα ξεβράστηκαν στις ακτές ανθρώπινα μέλη και πτώματα...

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, οι αγώνες έχουν στιγματιστεί από το ντόπινγκ. Η διεθνής οργάνωση για τον έλεγχο του ντόπινγκ WADA έκρινε ακατάλληλα τα εργαστήρια που θα εξετάσουν τα δείγματα των αθλητών στη Βραζιλία. Το κόστος τους ήταν περίπου 60 εκατ. δολάρια, αλλά τα αποτελέσματα των ελέγχων τους μπορεί να είναι εντελώς αναξιόπιστα. Επιπλέον, την τελευταία ουσιαστικά στιγμή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους αγώνες, εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ στο οποίο εμπλέκεται. Η IAAF όμως αρνείται να δεχτεί όλους τους Ρώσους αθλητές κι έτσι στο στίβο θα υπάρχουν ελάχιστοι μόνο Ρώσοι, οι οποίοι ίσως συμμετέχουν ως “ουδέτεροι” αθλητές υπό την ολυμπιακή σημαία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλοί ζήτησαν να αναβληθούν οι αγώνες ή να μεταφερθούν σε άλλη χώρα, ενώ κάποιοι ζήτησαν την ακύρωσή τους! Κατά το παρελθόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διεξήχθησαν μόνο κατά τη διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων, ενώ αναβολή δεν έχει υπάρξει ως τώρα στην ιστορία. Όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί τους τελευταίους μήνες κι έτσι παρά τα πολλά προβλήματα, η Βραζιλία θα διοργανώσει τους αγώνες.

Για να μην μεμψιμοιρούμε όμως συνεχώς, ας δούμε και τα θετικά που θα έχουν αυτοί οι αγώνες. Αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 206 χώρες, ενώ δυο χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυο νέα αθλήματα προστέθηκαν στο πρόγραμμα: το γκολφ και το rugby sevens. Το γκολφ επιστρέφει στους αγώνες έπειτα από 112 χρόνια, αφού διεξήχθη για τελευταία φορά το 1904. Το rugby sevens αποτελεί μια παραλλαγή του rugby union, στην οποία οι ομάδες απαρτίζονται από 7 παίκτες αντί για 15 κι έχει μικρότερης διάρκειας αγώνες. Αξίζει να αναφερθεί πως το rugby union περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των αγώνων μέχρι και το 1924.

Η προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών οδήγησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην απόφαση για τη δημιουργία μιας ομάδας προσφύγων που θα διαγωνιστούν υπό την ολυμπιακή σημαία σε διάφορα αθλήματα. Η ομάδα αποτελείται από δέκα μέλη που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και τη Συρία. Η ΔΟΕ εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες της προπόνησης και συμμετοχής των αθλητών-προσφύγων στους αγώνες.

Πολλοί υποστηρίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή πως ίσως τα λεφτά που δαπανήθηκαν για όλα τα παραπάνω να αποτελούσαν μια σοβαρή κρατική επένδυση για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας με άλλο τρόπο. Πολλά νέα νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού και νεότητας θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί στη θέση των υπερκοστολογημένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κοινωνικό κράτος της Βραζιλίας θα μπορούσε να ευημερεί παρέχοντας παροχές υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Πιστεύω, όμως, πως το πιο πιθανό είναι η Βραζιλία να μην επένδυε σε τίποτα απ' όλα αυτά και η άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων να μην επιδεινωνόταν, αλλά να παρέμενε στάσιμη.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας είναι να απολαύσουμε τους αγώνες χωρίς περαιτέρω απρόοπτα κι ας ελπίσουμε πως όταν τα φώτα των αγώνων σβήσουν, να μην αφήσουν πίσω τους μια οικονομία διαλυμένη, μια κοινωνία σε κρίση και μια δημοκρατία σε κίνδυνο...

Bookmark and Share
Read more...

20 Ιουλίου 2016

Νεανικός εθελοντισμός σε τοπικό επίπεδο

Στις 16 και 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι το “Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2016 - Voluntary Action”, μια πρωτοβουλία του Skywalker.gr. Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η σύγκλιση του οικοσυστήματος του εθελοντισμού, στην τροχιά της παραγωγής κοινωνικών αγαθών για την Ελλάδα της κρίσης και την παγκοσμιοποίηση των προσφύγων. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές και δυνητικοί εθελοντές, εταιρίες και στελέχη που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, τοπική αυτοδιοίκηση, άτυπες κοινωνικές ομάδες, συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας και ωφελούμενοι εθελοντικών προγραμμάτων συναντήθηκαν σε μια κοινή γιορτή συνεργασίας, προσφοράς και ευγνωμοσύνης.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων:
  • Η άμεση επικοινωνία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το συντονισμό και την εναρμόνιση των ενεργειών τους.
  • Η επιβράβευση των εθελοντών.
  • Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών.
  • Η επικοινωνία των εθελοντικών προγραμμάτων με τους πόρους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και το Συνέδριο Εθελοντισμού, στο οποίο καταξιωμένοι ομιλητές από πολλές παγκόσμιες οργανώσεις κάλυψαν θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, την πραγματική του διάσταση, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, τις παγκόσμιες τάσεις, καθώς και το πως μπορούν όλοι να αποκτήσουν και να αναπτύξουν κοινωνική συνείδηση μέσα από αυτόν. Είχα την τιμή να προσκληθώ και να συμμετέχω στο πάνελ “Εθελοντισμός στην Τοπική Κοινωνία”, ως εκπρόσωπος του Youthnet Hellas. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι παρακάτω ομιλήτριες:
  • Ελίζα Ε. Φερεκύδου: Δρ Βιολόγος, Συντονίστρια Προγράμματος “Σύμμαχοι Υγείας”
  • Ελευθερία Μ. Γκρίμπα: Εθελόντρια, εκπαιδεύτρια και δημιουργός του προγράμματος “Ο μικρός τουρίστας - Μια βαλίτσα ταξιδεύει”


Στην ομιλία με τίτλο “Νεανικός εθελοντισμός σε τοπικό επίπεδο” αναφέρθηκα κυρίως στη σπουδαιότητα των τοπικών εθελοντικών δράσεων για τη νεολαία στην Ελλάδα. Είναι γεγονός πως Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στις τοπικές δράσεις εθελοντισμού και ενημέρωσης. Ελάχιστοι φορείς νεολαίας δραστηριοποιούνται εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης κι έτσι οι νέοι στην επαρχία δεν έχουν πολλές ευκαιρίες και διεξόδους. Ακόμα, παρατηρείται πως οι δομές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν είναι επαρκείς ή δεν καλύπτουν απόλυτα τους νέους. Αν συνυπολογίσουμε πως οι νέοι αυτή την εποχή έχουν έλλειψη κεφαλαίων, τεχνογνωσίας και χρόνου, βλέπουμε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τους αποτρέπουν από το να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα τοπικά (και όχι μόνο) δρώμενα.

Επίσης, παρουσίασα την προσπάθειά του Youthnet Hellas για “αποκέντρωση” του εθελοντισμού, αφού κάθε περιοχή έχει διαφορετικές ανάγκες, πόρους, ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες. Έτσι, κάτω από το σύνθημα “Think global, act local” προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πυρήνες μελών σε διάφορες πόλεις που αρχικά θα υλοποιήσουν μικρής κλίμακας τοπικές δράσεις ενδυνάμωσης. Στη συνέχεια, οι νέοι αυτοί θα αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, όπου με αυτοοργάνωση, αυτόνομη δράση και χρηματοδότηση (κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+) θα υλοποιήσουν μεγαλύτερης κλίμακας (εθνικής ή ευρωπαϊκής εμβέλειας) δράσεις ή προγράμματα στον τόπο τους. Το Youthnet Hellas σε όλη αυτή την προσπάθεια θα είναι αρωγός με παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής και τεχνογνωσίας προς τους νέους αυτούς. Τέλος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και παραδείγματα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Bookmark and Share
Read more...

10 Ιουλίου 2016

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανέλπιστη κατάληξη και σίγουρα τάραξε συθέμελα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά όμως τις “κοσμογονικές” αλλαγές που ίσως επέλθουν ως συνέπεια του δημοψηφίσματος αυτού στο προσεχές μέλλον, οι θεσμοί συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν. Με τον ερχομό του Ιουυλίου, η Σλοβακία θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο αυτό. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αυτής περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε κάθε επίπεδο του Συμβουλίου, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Σλοβακικής Προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Η Σλοβακική Προεδρία προωθεί μια θετική ατζέντα και επιδιώκει να προωθήσει βιώσιμες λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  • Οικονομικά ισχυρή Ευρώπη
  • Σύγχρονη ενιαία αγορά
  • Βιώσιμη μετανάστευση και πολιτικές ασύλου
  • Ευρώπη ενεργή σε παγκόσμιο επίπεδο


Στον τομέα της νεολαίας, η Σλοβακική Προεδρία θα εστιάσει στην ανάπτυξη των ταλέντων και των δυνατοτήτων των νέων ανθρώπων με την εισαγωγή ελκυστικών προσεγγίσεων στο youth work. Προτίθεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με νέες προσεγγίσεις στον τομέα της νεολαίας, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη της δυναμικότητας των νέων και την ένταξή τους στην κοινωνία. Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι προτεραιότητες αυτής της Προεδρίας ακολουθούν τους στόχους της “Ατζέντας Νέων Δεξιοτήτων για την Ευρώπη (New Skills Agenda for Europe)”, μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, θα τονιστεί ο ρόλος της εκπαίδευσης και του youth work στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος εφαρμόζεται σε 18-μηνους κύκλους και περιλαμβάνει διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στη βάση της γενικής προτεραιότητας που θέτει το κάθε τρίο προεδρίας. Με τη Σλοβακική Προεδρία συνεχίζεται ο 5ος κύκλος του Δομημένου Διαλόγου. Τα συμπεράσματα της διαδικασίας του Δομημένου Διαλόγου θα διαμορφώσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας που θα διεξαχθεί στο Κόσιτσε το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κυβερνητικοί παράγοντες προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων αρμόδιων φορέων.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο και λαμβάνει υπόψη του τις συστάσεις που θα του υποβληθούν στα σχετικά ζητήματα.

Η Σλοβακική Προεδρία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλη την Ευρώπη, με την οικονομική και πολιτική κρίση να συνεχίζεται, το κλίμα απαισιοδοξίας και αποστροφής των πολιτών να μεγαλώνει και την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό να αποσταθεροποιούν ολόκληρα κράτη. Η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι μακρινό και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος σε όλη την ήπειρο. Είναι η πρώτη φορά που η Σλοβακία αναλαμβάνει έναν τόσο σημαντικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει οι ρεαλιστικοί στόχοι που έχουν τεθεί, να δουλευτούν στο μέγιστο βαθμό ώστε να αποδόσουν καρπούς. Οι νέοι της Ευρώπης συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε όλα τα πεδία, από την ανεργία μέχρι την τρομοκρατία. Αν δεν στηριχτούν επαρκώς με στοχευμένες πολιτικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, η Ένωση δυστυχώς δεν θα έχει εύκολο κι ευοίωνο μέλλον.

Bookmark and Share
Read more...

28 Απριλίου 2016

Προώθηση της εκστρατείας ενάντια στη ρητορική του μίσους στους νέους

Στις 8 και 9 Απριλίου το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants “Είμαστε όλοι Πολίτες”, διοργάνωσε το διήμερο σεμινάριο με τίτλο “BlogΜarks - καταπολεμώντας τη ρητορική μίσους μέσω της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα” στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης “No Hate Speech Movement”. Το σεμινάριο απευθυνόταν κυρίως σε στελέχη ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, στελέχη κρατικών οργανισμών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε bloggers ή ευρύτερα, σε ανθρώπους που έχουν δημόσια παρουσία στο διαδίκτυο και ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ρητορικής μίσους. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Microsoft Hellas στο Μαρούσι.

Είχα την τιμή να προσκληθώ και να συμμετέχω στο “Πάνελ για τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο”, ως εκπρόσωπος του Youthnet Hellas. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι παρακάτω ομιλητές:

  • Βασίλης Παπακώστας: Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
  • Τίτα Καίσαρη: Υπουργείο Παιδείας
  • Menno Ettema: Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Marton Illes: Εκπρόσωπος Διαχειριστή του Ουγγρικού Προγράμματος ΜΚΟ των EEA Grants
  • Lars Gudmunson: the European Wergeland Centre (Νορβηγία)
  • Βερόνικα Σαμαρά: Safer Internet Hellas


Στην ομιλία με τίτλο “Προώθηση της εκστρατείας ενάντια στη ρητορική του μίσους στους νέους” αναφέρθηκα κυρίως στη σπουδαιότητα της εκστρατείας για τη νεολαία στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσίασα τις ως τώρα δράσεις της οργάνωσής μας στο πλαίσιο του “No Hate Speech Movement”, όπως τις διαδικτυακές δράσεις, τα βιωματικά workshops και τη δημιουργία και διαχείριση της σελίδας στο Facebook “No Hate Speech Movement Greece”. Τέλος, έγινε αναφορά στους μελλοντικούς μας στόχους και τις μελλοντικές μας δράσεις.

Το βίντεο του blod.gr για την εκδήλωση είναι διαθέσιμο εδώ.

Bookmark and Share
Read more...

12 Απριλίου 2016

20 χρόνια EVS

Το 1996 ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νεολαία, ίσως το σημαντικότερο μετά το Erasmus. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ή εν συντομία EVS (European Voluntary Service). Το EVS ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1996 ως πιλοτική δράση για να εκδηλώσει τη σημασία και σπουδαιότητα που έχει ο εθελοντισμός στην ενωμένη Ευρώπη. Η επιτυχία του όμως οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να δημιουργήσει το “European Voluntary Service Community Action Programme”, το οποίο λειτούργησε τα έτη 1998-1999. Στη συνέχεια για την περίοδο 2000-2006, το EVS αποτέλεσε μέρος του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, καθώς και εξέχουσα δραστηριότητα στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” (2007-2013). Σήμερα, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020).

Τι είναι όμως το EVS; Μέσω του EVS οι νέοι της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να εργαστούν εθελοντικά στο εξωτερικό και να συμβάλλουν με τις προσπάθειές τους για τη διάδοση των αξιών που υποστηρίζουν. Αυτές μπορεί να αφορούν την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την εργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, την υλοποίηση δραστηριοτήτων για παιδιά ή ηλικιωμένους, την υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, την εργασία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή μια σειρά από άλλα πολλά θέματα. Δίνει στους νέους τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, να εκφράσουν τη προσήλωσή τους στα εθελοντικά ιδεώδη και να προσφέρουν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω της full-time εθελοντικής εργασίας τους.

Το EVS έχει ως κύριο στόχο να αναπτύξει την αλληλεγγύη, την αμοιβαία κατανόηση και την ανοχή μεταξύ των νέων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά. Η μαθησιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια της εθελοντικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται επίσημα μέσω του Youthpass. Η επιτυχία κάθε εθελοντικής υπηρεσίας εξαρτάται από τρεις σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να συνεργαστούν μεθοδικά αρμονικά για να γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εθελοντικής εργασίας: τον φορέα αποστολής, τον φορέα υποδοχής και τον ίδιο τον εθελοντή!

Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι μεταξύ 17 και 30 ετών και η υπηρεσία διαρκεί συνήθως 2-12 μήνες, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει διάρκεια από δυο εβδομάδες. Ως παροχές, οι εθελοντές λαμβάνουν δωρεάν σίτιση και στέγαση, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση για όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Παράλληλα, παρέχεται γλωσσική υποστήριξη στους συμμετέχοντες. Οι βασικές αξίες και τα πρότυπα ποιότητας που διέπουν το EVS ορίζονται αναλυτικά στη “Χάρτα του EVS”.

Μέχρι σήμερα στα 20 χρόνια ύπαρξης της δράσης, περισσότεροι από 100.000 νέοι έχουν πραγματοποιήσει την εθελοντική υπηρεσία τους μέσω του EVS αναπτύσσοντας χρήσιμες δεξιότητες και προσόντα. Η “Βάση Δεδομένων Εθελοντισμού” αριθμεί περίπου 5.000 διαπιστευμένες οργανώσεις. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εμπειρία ζωής και μια εξαιρετική δράση προώθησης του εθελοντισμού. Μαζί με το Erasmus, αποτελεί μια από τις καλύτερες πρακτικές για την κινητικότητα των νέων, ενισχύει την κατανόηση της χώρας υποδοχής και συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην πράξη.

Bookmark and Share
Read more...

31 Μαρτίου 2016

Reviving youth engagement in Greece

Crisis and youth
Nowadays Greece is facing a financial crisis that has multiple effects on society, while Europe in general tries to identify or reconsider its position on the world. Many support that there is lack of core values in Europe, such as solidarity and respect between nations and states. Young activists try to prove them wrong! They organize themselves, cooperate smoothly, promote youth mobility and take various solidarity initiatives. They fight against populism and extremism by all means; they build tomorrow’s Europe by acting immediately today when and where needed.

Volunteering rise in Greece
Youth is one the most affected groups by the crisis in Greece. Youth unemployment rate stands at about 60% and young people’s future perspectives are grim, at best. Thousands of young people emigrated searching for better job opportunities and living conditions; the risk of a brain drain is clearly visible in the near future.

On the other side, the crisis led to a flowering of civil society and volunteering-based initiatives. New initiatives came out and many innovative youth-led projects implemented. Young people have to be nowadays adaptable in order to overcome the challenges and barriers they face. One of this successful youth initiatives will be presented in this article: Youthnet Hellas.

Youthnet Hellas: How it all started
In 2009 a handful of motivated young people from all over Greece decided to channel their vitality and energy in a new youth-led NGO, while making use of their rich experiences and useful knowledge on Youth Policies, European Mobility Programmes and Volunteering. They established “Youthnet Hellas”, a non-governmental organisation that aims to engage young people at different levels through innovative activities, and to promote young people’s active participation, information, social inclusion and active citizenship in community life. It soon became one of the most active and popular youth NGOs in Greece!

Youthnet Hellas’ specific goals include:
  • enhancing the role of young people in decision-making processes;
  • endorsing the development and implementation of policies supporting children’s and young people’s rights;
  • encouraging environment-friendly activities;
  • advocating for the respect and advancement of democracy, peace, diversity and human rights;
  • strengthening of democratic values and human rights;
  • encouraging exchange mobility and multicultural dialogue among young people regardless of their nationality.


Innovation in practice
Youthnet Hellas was innovative since its very first moments. It operates as an online organisation and thus an environment-friendly NGO. It doesn’t use offices, it consists only of volunteers and has never received any state funding. Its members and volunteers live in almost every city of Greece, from little islands and border villages to towns and big cities. Youthnet Hellas already counts more than 350 members and hundreds of active volunteers!

The flexible online way of operating gives the advantage to work with young people from villages and remote areas that don’t have access to any other organisations, projects, initiatives or activities. It gives them the chance to stay informed about youth policies, be more active in their community and take local initiatives.

The organisation’s website and social media pages are used as platforms to inform young people for all the formal and non-formal education opportunities available in Greece and Europe, as well internships and work opportunities. So far, more than 9000 young Greeks follow the news on social media and more than 15000 visit the website daily. The last years, more than 600 young people participated in more than 180 EU funded programmes. In 2014 only, 121 young people (in 35 projects) benefited from these funds!

Recognition at European level
Although working on a voluntary basis, Youthnet Hellas has an important presence, as well as distinctions in European level. Its actions are well recognised abroad in various ways. In 2013 Youthnet Hellas was awarded the European Citizen’s Prize by the European Parliament and the UNESCO label at UNESCO’s 8th Youth Forum in 2013 for the project “Training for Developing Youth Reporting Capacities”. The continuous efforts of its members and volunteers, and the implementation of innovative activities led to another prize in 2015, namely the “NGO of the Year” laureate at the European Democratic Citizenship Awards organised by European Civic Forum. In addition, Youthnet Hellas is the only Greek NGO member of the Advisory Council on Youth of the Council of Europe for the 2014-2015 mandate.

All these awards recognized mainly the innovative work that has been done during the writing of the “Greek Youth Policy Report” over the last four years, and the significant efforts to promote the educational mobility of young people in Europe.

Greek youth policy reporting
The absence of national initiatives and campaigns for young people is visible in Greece, so the youth-led organisation, need to step in and provide even more support to young people. During the last years Youthnet Hellas works hard on it and has already influenced the national youth policies by publishing the “Greek Youth Policy Report” annually since 2010.

In this report’s pages, the situation in the youth field in Greece is reflected every year. It highlights the well-organised work done in the youth field, and promotes the main actions and activities implemented by Greek NGOs and youth institutions. Thus, these organisations can see their work and efforts recognized. The report is not only published online, but is also available in printed version in public and university libraries across the country, giving it more prestige and publicity.

Youth policy reporting know-how transfer
Youthnet Hellas strongly believes and works towards a closer cooperation between stakeholders, actors and organizations in the youth field. Developing sustainable synergies among youth-led NGOs would empower more young people globally in a long-term period. Thus, know-how transfer between youth organizations and other relevant institutions is valuable to achieve this goal.

For this reason, the project “Training for Developing Youth Reporting Capacities (You.Re.Ca.)” was implemented on July 2015. 50 young people from 41 countries were given a trained in order to develop capacities so that they are able to create their own countries’ Youth Policy Reports. Experienced trainers transferred this valuable know-how to young people with the aim to develop similar initiatives in their countries.

The You.Re.Ca. project was sponsored by UNESCO and the State of Kuwait and was one of the 15 projects awarded the UNESCO label at UNESCO’s 8th Youth Forum in 2013 out of the 1532 totally submitted projects from around the world. Following its great success, the You.Re.Ca. project was presented during the 9th UNESCO Youth Forum in Paris and the Social Innovation and Global Ethics Forum 2015 in Geneva!

Defending Human Rights and combating hate speech
Youthnet Hellas is a European-oriented organisation that represents most of the core European values in Greece. Active youth participation is its most important sector, while it is active also to values such as respect of human rights, freedom of speech and democratic dialogue. In the past, Youthnet Hellas has contributed a lot with its projects and initiatives in other values such as tolerance and non-discrimination, minority rights and gender equality.

The absence of a National Campaign Committee, led Youthnet Hellas to become a partner of the Council of Europe’s “No Hate Speech Movement” campaign and run it in Greece, by creating a Facebook page and promoting the campaign online in Greek language. Already more than 2,000 people have been informed about this important campaign and many awareness raising activities are planned for the next months throughout Greece.

Looking towards the future
As the 2015 reaches to the end, Youthnet Hellas plans its future activities having in mind young people’s needs and expectations in Greece. It is of high importance to defend human rights and democracy in the times of crisis and Youthnet Hellas will have a leading role in it. Many projects are planned and will be implemented soon, including support mechanisms for young refugees, anti-bullying campaigns and many more. We all strive towards a better and fairer future for Europe’s young generations!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του διεθνούς περιοδικού Activizenship

Bookmark and Share
Read more...

26 Μαρτίου 2016

Πόσα χιλιόμετρα είναι τελικά ο Μαραθώνιος στην Ελλάδα;

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, ένας σχετικά νέος αγώνας, αλλά αρκετά δημοφιλής με πολλές χιλιάδες συμμετοχές δρομέων όλων των ηλικιών. Παράλληλα με τον ημιμαραθώνιο, υπήρχαν και αγώνες δρόμου 3 χλμ και 5 χλμ με μεγάλη συμμετοχή επίσης. Πρόκειται για έναν μόνο από τους εκατοντάδες αγώνες δρόμου που διεξάγονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, καταδεικνύοντας την κατακόρυφη αύξηση του δρομικού κινήματος και τη διείσδυσή του σε όλο και περισσότερους Έλληνες, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Η ραγδαία ανάπτυξη, όμως, των αγώνων δρόμου και η μεγάλη προβολή τους από τα ΜΜΕ έχει δημιουργήσει και σημαντικές “παρενέργειες” στο χώρο του αθλητισμού. Ειδικά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας κάθε Νοέμβρη (ή Οκτώβρη) μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτά τα φαινόμενα, στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Ενώ αρχικά δεν υπήρχαν χορηγοί και οι δρομείς ήταν ελάχιστοι, από το 2001 ξεκίνησε η εμπορευματοποίηση του Μαραθωνίου. Οι διοργανωτές (ΣΕΓΑΣ), και κυρίως οι χορηγοί, επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή προβολή του αγώνα και των προϊόντων τους. Στη συνέχεια, προκειμένου να αυξηθεί η εμπορική αξία του αγώνα και οι συμμετοχές, προστέθηκαν λαϊκοί αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων, απευθυνόμενοι σε αρχάριους δρομείς και ελάχιστους elite αθλητές. Εν συνεχεία, οι χορηγοί έφεραν μαζί και τους “celebrities” αγωνιζόμενους για το καλύτερο δυνατό marketing των προϊόντων τους και τη μεγαλύτερη δυνατή προώθηση μέσα από τα ΜΜΕ.

Πλέον, η συμμετοχή στον Μαραθώνιο έγινε must και η πλειοψηφία των τραγουδιστών, ηθοποιών και παρουσιαστών δίνει το παρόν στον σπουδαίο αγώνα της Αθήνας κάθε χρόνο! Όλα αυτά καλά και θεμιτά, αφού συνήθως οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τη συμμετοχή τους συνεισφέρουν σε φιλανθρωπικά σωματεία, τα προωθούν και επίσης προμοτάρουν τον Μαραθώνιο στο ευρύ κοινό, το οποίο ίσως αγνοεί πλήρως την ύπαρξή του. Ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media, μιλάνε στην τηλεόραση για τη συμμετοχή τους στον αγώνα και γενικά γίνονται μια κινητή διαφήμιση του αγώνα δίνοντας ίσως ένα κίνητρο συμμετοχής σε κάποιους τηλεθεατές.

Η συμμετοχή, όμως, των διάσημων προσώπων δημιούργησε ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι γεγονός πως όλοι τους τρέχουν στους παράλληλους αγώνες (5 και 10 χλμ) και κανείς στον μαραθώνιο (42,195 χλμ). Συνεπώς, η δήλωση που κάνουν όλοι πως “έτρεξαν μαραθώνιο” δημιουργεί σύγχυση στο ευρύ κοινό, αδικεί τους δρομείς που όντως έτρεξαν μαραθώνιο και αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον του κόσμου από το μεγαλύτερο event της ημέρας, δηλαδή τον μαραθώνιο! Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν έλλειψη αθλητικής παιδείας και οι αθλητικές τους γνώσεις περιορίζονται κυρίως στους κανόνες του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ. Όταν, λοιπόν, βλέπουν κάποιον τηλεαστέρα να δηλώνει πως “έτρεξε μαραθώνιο χωρίς προπόνηση” ή πως “ο μαραθώνιος των 5 χλμ ήταν καταπληκτικός”, αυτόματα πιστεύουν πως το να συμμετέχεις (και να τερματίζεις) έναν μαραθώνιο είναι απλό πράγμα και ιδιαίτερα πως η απόσταση του μαραθωνίου είναι όντως 5 χλμ...

Αυτό αδικεί τους (αρχάριους ή μη) μαραθωνοδρόμους που κάνουν σκληρή προπόνηση για μήνες ή χρόνια προκειμένου να καταφέρουν να τερματίσουν στο μαραθώνιο, με πολλές στερήσεις και κόπο! Ακόμα, προβάλλονται από τα ΜΜΕ περισσότερο οι παράλληλοι αγώνες που συμμετέχουν οι stars, απαξιώνοντας τον κύριο αγώνα της ημέρας και τους αθλητές του. Δεν είναι τυχαίο πως το 2015, από τους 43.000 δρομείς σε όλους τους αγώνες, μόνο οι 16.000 αγωνίστηκαν στο μαραθώνιο. Έτσι, παρά το ρεκόρ συμμετοχών οδηγούμαστε σε απαξίωση του μαραθωνίου και της ιστορίας του μετατρέποντάς τον σε ένα celebrity event...

Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακή η διοργάνωση των παράλληλων αγώνων και η ύπαρξη χορηγών στον αγώνα. Ίσα-ίσα που έχουν συμβάλλει στο να συμμετέχουν πολλοί αρχάριοι δρομείς που δεν έχουν μεγάλες αθλητικές βλέψεις, αλλά και να αυξηθούν οι ερασιτέχνες δρομείς στην Ελλάδα! Για το λόγο αυτό και σχεδόν κάθε πόλη στη χώρα μας έχει και τον (λαϊκό) αγώνα της πλέον. Θα πρέπει, όμως, από την άλλη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πως προβάλλεται ο Μαραθώνιος ως αθλητικό γεγονός, να τονιστεί η διαφορά των 42 χλμ από τα 5 ή 10 χλμ και να καταστεί σαφές πως πρωταγωνιστές της ημέρας είναι οι μαραθωνοδρόμοι που τερματίζουν είτε σε 2,5 ώρες, είτε σε 6 ώρες, είτε αυτοί που ξεπέρασαν τον εαυτό τους αλλά δεν κατάφεραν να τερματίσουν κι εγκατέλειψαν στα μισά.

Δεν δίνει μεγαλύτερη αξία στον τερματισμό των celebrities να λένε πως “τερμάτισαν στο μαραθώνιο”. Η κάθε συμμετοχή και ο κάθε τερματισμός είναι ξεχωριστός είτε αφορά τα 42 χλμ, είτε τα 5 χλμ, είτε οποιαδήποτε απόσταση σε οποιονδήποτε αγώνα. Ο καθένας συμμετέχει, άλλωστε, για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους και δεν κάνουν όλοι πρωταθλητισμό! Ας χρησιμοποιήσουν, λοιπόν, σε συνεργασία με τους διοργανωτές το βήμα και την προβολή που τους δίνεται για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αθλητικής παιδείας των τηλεθεατών τους και όχι στο να τους προκαλέσουν σύγχυση. Θα είναι ένα καλό βήμα για την εξέλιξη του αθλητικού πνεύματος στην Ελλάδα!

Bookmark and Share
Read more...

23 Ιανουαρίου 2016

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τον ερχομό του 2016 η Ολλανδία ανέλαβε, για το πρώτο εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ένα νέο τρίο Προεδριών (Ολλανδία-Σλοβακία-Μάλτα) με τις δικές του προτεραιότητες και στόχους, το οποίο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την ενεργειακή ένωση και μια ισχυρότερη Ε.Ε. στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αυτής περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε κάθε επίπεδο του Συμβουλίου, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Η Ολλανδική Προεδρία επιδιώκει μια Ένωση που εστιάζει στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω της καινοτομίας, καθώς και μια Ένωση που συνδέεται με την κοινωνία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  • Μετανάστευση και διεθνής ασφάλεια
  • Η Ευρώπη ως πρωτοπόρος και δημιουργός θέσεων εργασίας
  • Υγιή δημόσια οικονομικά και ισχυρή ευρωζώνη
  • Μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια


Όσον αφορά τη νεολαία, η Ολλανδική Προεδρία και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή, θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις που θα καθορίσουν τις κοινές πολιτικές στο άμεσο μέλλον:

  • Πως μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα το εκπαιδευτικό σύστημα με την αγορά εργασίας; Τι είδους γνώσεις και δεξιότητες χρειάζονται οι μαθητές και οι πολίτες σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται;
  • Πως θα διασφαλιστεί ότι το δευτεροβάθμιο συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ανώτατη εκπαίδευση προσανατολίζονται προς το μέλλον; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες δυνατότητες για ταλαντούχους μαθητές, καθώς και για τα διάφορα είδη της ανοικτής και online εκπαίδευσης; Τι σημαίνει στην πράξη η δια βίου μάθηση και η διεθνοποίηση;
  • Τι ρόλο μπορούν να παίξουν η εκπαίδευση και το youth work στην ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων; Πως μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις κοινές μας αξίες και να καταπολεμήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση;
  • Πως μπορεί το youth work να συμβάλλει στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού ανάμεσα στους νέους;
  • Πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία, εντός της κοινότητας, του κόσμου της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας;
  • Πως μπορούμε να αρχίσουμε ένα δομημένο διάλογο μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το θέμα “Δραστηριοποιώντας όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μια ποικιλόμορφη, συνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη - Έτοιμος για τη Ζωή, Έτοιμος για την Κοινωνία”;


Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος εφαρμόζεται σε 18-μηνους κύκλους και περιλαμβάνει διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στη βάση της γενικής προτεραιότητας που θέτει το κάθε τρίο προεδρίας. Με την Ολλανδική Προεδρία ξεκινά ο 5ος κύκλος του Δομημένου Διαλόγου. Τα συμπεράσματα της διαδικασίας του Δομημένου Διαλόγου θα διαμορφώσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ το διάστημα 6-7 Απριλίου. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κυβερνητικοί παράγοντες προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων αρμόδιων φορέων.

Πέρα όμως από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας, στα πλαίσια της Ολλανδικής Προεδρίας θα διεξαχθεί στις 16-17 Φεβρουαρίου ένα συνέδριο που εστιάζει στα οφέλη της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και αναδεικνύει καλές πρακτικές. Ακόμα, στο Άμστερνταμ θα λάβει τόπο το European Student Convention, το διάστημα 9-11 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περίπου 150 φοιτητών.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο και λαμβάνει υπόψη του τις συστάσεις που θα του υποβληθούν στα σχετικά ζητήματα.

Οι στόχοι της Ολλανδικής Προεδρίας φαντάζουν ιδιαίτερα μεγαλόπνοοι. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα αυξανόμενης έντασης, όπως οι προσφυγικές ροές και η τρομοκρατία, ενώ τα ζητήματα της ανεργίας και της χαμηλής πολιτικής συμμετοχής παραμένουν ανεπίλυτα ως τώρα. Οι νέοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε όλα τα ζητήματα είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά. Πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, άλλοι στρέφονται στον εξτρεμισμό, λίγοι συμμετέχουν στα κοινά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να εντάξουμε στις κοινωνίες μας πολλούς νέους (και μη) πρόσφυγες παρέχοντάς τους τα απαραίτητα για να συνεχίσουν ομαλά τη ζωή τους. Η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται αυτό το διάστημα και οι νέοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση ή την κατάλυσή της...

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP