Εθελουσία έξωση χωριού λόγω ΔΕΗ
Μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, εκλογική διαδικασία διεξάγεται την Κυριακή στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Σ΄ ένα ιδιότυπο δημοψήφισμα, οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν πού θα... μετακομίσουν το χωριό τους, αφού τους κάνει «έξωση» η ΔΕΗ.
Oι κάτοικοι του χωριού, τρίτη γενιά προσφύγων από τον Καύκασο και τη Μικρά Ασία, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το 2015, αφού στην περιοχή τους βρέθηκαν μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη. Ο νέος αυτός «ξεριζωμός», πάντως, μάλλον τους προκαλεί ανακούφιση, αφού ζουν σε μια περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή, περιστοιχισμένη από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, και δίπλα σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία της ΔΕΗ, όπου καθημερινά κινούνται 1.500 φορτηγά που μεταφέρουν τέφρα.
«Το να φύγεις από το σπίτι σου είναι ένας ξεριζωμός. Άλλωστε, οι πρόγονοί μας έχουν περάσει πολλές μετακινήσεις, ενώ κι εμείς αναγκαστήκαμε να χτίσουμε το χωριό μας απ΄ την αρχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1997. Όμως θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Εδώ πλέον δεν μπορείς να αναπνεύσεις από τη σκόνη, ενώ τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τρομακτική μυρωδιά, η οποία, όπως μας είπαν, προέρχεται από την αυτανάφλεξη αποθηκών κάρβουνου λόγω ζέστης. Η επιθυμία μας να φύγουμε, δείχνει επιπλέον την απόγνωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ελληνικό κράτος», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της περιοχής, Ανδρέας Αθανασιάδης.
Την Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι 1.300 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δημότες καλούνται να επιλέξουν μια από τις πέντε, τελικά, προτεινόμενες περιοχές, οι οποίες είναι: η νότια περιοχή στη Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας, η περιοχή ανάμεσα στον Άργιλο και το Βατερό του Δήμου Κοζάνης, η Ασβεστόπετρα του Δήμου Πτολεμαΐδας, η περιοχή «Μπορντώ» του Δήμου Μουρικίου, καθώς και περιοχή κοντά στο Μαυροδέντρι του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, στον οποίο ανήκει η Ποντοκώμη. «Θα επιλεγεί η πρόταση που θα συγκεντρώσει το 50% συν ένα κι αν αυτό δεν προκύψει από την πρώτη Κυριακή, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων», δήλωσε ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, κ. Κυριάκος Μιχαηλίδης.
Υποδομές- αποζημιώσεις
Αυτό, πάντως, που απασχολεί τους κατοίκους είναι εάν θα προλάβουν να είναι έτοιμες οι υποδομές για τη μετεγκατάστασή τους το 2015 και ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων. Και γι΄ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αφού έχουν υπόψη τους τα αντίστοιχα παραδείγματα χωριών που επίσης «μετακόμισαν», όπως το Κλειδί και ο Κόμανος, όπου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα, ενώ η «τιμή εκκίνησης» που δίνει η ΔΕΗ είναι 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η τιμή που ζητούν οι κατασκευαστές είναι τουλάχιστον 1.100 ευρώ ανά τ.μ.
Φωτεινή Στεφανοπούλου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου