25 Φεβρουαρίου 2011

Ο Λόγος του Βασιλιά


Ένας βραδύγλωσσος Βασιλιάς, μια επίμονη Δούκισσα, ένας Αυστραλός λογοθεραπευτής κι ένας Παγκόσμιος Πόλεμος συνθέτουν το σκηνικό για ένα ιστορικό διάγγελμα, τον Λόγο του Βασιλιά. Σενάριο ταινίας, ιστορικό γεγονός ή και τα δυο;

Στις 14 Δεκεμβρίου 1895 γεννιέται ο δευτερότοκος γιός του Βασιλιά (τότε διαδόχου) του Ηνωμένου Βασιλείου Γεωργίου Ε’. Το όνομά του είναι Albert Frederick Arthur George, αλλά η οικογένεια τον αποκαλεί με το χαϊδευτικό “Bertie”. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν ιδιαίτερα καταπιεστικό. Ο αυστηρός πατέρας του, η καταπολέμηση της φυσικής του αριστεροχειρίας, η επώδυνη θεραπεία με μεταλλικούς νάρθηκες για τα στραβά του πόδια, ο πρόωρος θάνατος του μικρού του αδερφού είναι μερικές από τις βασικές ψυχολογικές αιτίες που του προκαλούν τραύλισμα. Ακόμα και η παραμάνα του, που συμπαθούσε τον αδερφό του, τον τσιμπούσε σκόπιμα πριν από την ημερήσια παρουσίαση στους γονείς του, ώστε να κλαίει και να μην θέλουν καν να τον δουν…

Το 1925 η πολυαναμενόμενη ομιλία του στη λήξη της Βρετανικής Αυτοκρατορικής Έκθεσης στο στάδιο Wembley καταλήγει σε φιάσκο και κλονίζει τους χιλιάδες θεατές! Ο πρίγκιπας τότε δοκιμάζει αρκετές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τη βραδυγλωσσία του που, όμως, αποτυγχάνουν και έτσι τον αναγκάζουν να τα παρατήσει. Η σύζυγός του, Δούκισσα του Γιόρκ, τον πείθει να επισκεφθεί τελικά έναν Αυστραλό λογοθεραπευτή, τον Lionel Logue. Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές του Logue, οι οποίες ορισμένες φορές καταπατούν ακόμα και το πρωτόκολλο, έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1936 και τη θέση του στο θρόνο παίρνει ο πρωτότοκός του γιός, αδερφός του Bertie, με το όνομα Εδουάρδος Η’. Ο Εδουάρδος έχει ένα αδύνατο σημείο: θέλει να παντρευτεί μια χωρισμένη αμερικανίδα κοσμική, την Wallis Simpson. Ο ενδεχόμενος γάμος του Βασιλιά θα προκαλούσε συνταγματική κρίση. Τελικά, ο Εδουάρδος για να αποφύγει αυτή την κρίση παραιτείται από το θρόνο για να παντρευτεί την αγαπημένη του κι έτσι, επόμενος Βασιλιάς θα πρέπει να ενθρονιστεί ο Bertie! Ο Logue ετοιμάζει τον Bertie για την ομιλία του στην τελετή ενθρόνισης στο αβαείο του Westminster αν και οι παράδοξοι τρόποι συμπεριφοράς του και η απαξίωση των θεσμών της Βρετανικής Βασιλείας ανησυχούν αρκετούς από τους παριστάμενους και τον ίδιο τον Bertie. Ο Bertie μετονομάζεται σε Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’.

Ένα σημαντικό γεγονός έρχεται να σημαδέψει τη φιλία των δύο ανδρών, να αποδείξει την θετική έκβαση της θεραπείας που πρότεινε ο Logue και να καθοδηγήσει ένα ολόκληρο έθνος. Τον Σεπτέμβρη του 1939 η Γερμανία κηρύσσει πόλεμο στην Αγγλία και ο Βασιλιάς πρέπει να κάνει ομιλία στο ραδιόφωνο προς τον βρετανικό λαό για να το ανακοινώσει. Ο Logue βρίσκεται μαζί με το Βασιλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας και τον καθοδηγεί. Το αποτέλεσμα τούς δικαιώνει και ενθουσιάζει τους Βρετανούς δίνοντάς τους στήριξη για τον πόλεμο που θα ακολουθούσε.

Ο πόλεμος τελείωσε, πολλές ομιλίες ακολούθησαν, αλλά η φιλία του Βασιλιά με τον λογοθεραπευτή δεν έσβησε. Ο Γεώργιος ΣΤ’ ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης απέδωσε στον Logue τον τίτλο του Διοικητή της Βασιλικής Βικτωριανής Τάξης το 1944, ενώ η φιλία τους κράτησε ως το θάνατο του Βασιλιά, το 1952. Τον διαδέχθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ που παραμένει ως σήμερα στο θρόνο…

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το σενάριο της ταινίας “Ο Λόγος του Βασιλιά”. Ομολογώ πως ελάχιστα από αυτά ήξερα πριν δω την καταπληκτική αυτή ταινία. Αργότερα, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως όλα αυτά τα γεγονότα μόνο φανταστικά δεν είναι! Το σενάριο βασίζεται σε ιστορικώς τεκμηριωμένα γεγονότα και πολλοί την εκθειάζουν για την ιστορική της ακρίβεια.

Ποιός θα περίμενε πως μια αυτοκρατορία με πολλές αποικίες σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη στρατιωτική και οικονομική ισχύ και με νικηφόρους πολέμους θα βασιλευόταν από έναν βραδύγλωσσο μονάρχη; Ένας Βασιλιάς που υπέφερε ως παιδί εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του, από την οικογένεια και την παραμάνα του, οδήγησε τη χώρα στην τελική επικράτηση. Εξήντα περίπου χρόνια μετά, η ταινία που το αποκαλύπτει διεκδικεί με αξιώσεις πολλά βραβεία Όσκαρ. Τα αξίζει! Αυτό που μένει, όμως, σαν δίδαγμα σε εμάς είναι πως η ιστορία κρύβει τελικά πολλά μυστικά, ελάχιστα από τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στη διάρκεια των αιώνων…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP