18 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας


Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας τίτλος που αποδίδεται σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη για περίοδο ενός έτους, κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία για την ανάδειξη, μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, της πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης που σχετίζεται με τη νεολαία. Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Πριν λίγο καιρό, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το έτος 2014 αναδείχθηκε η Θεσσαλονίκη στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, όπου αντιπροσωπεία του Δήμου παρουσίασε την τελική πρόταση διεκδίκησης του τίτλου. Οι άλλες δύο πόλεις που διαγωνίστηκαν ήταν το Ηράκλειο και το Ιβάνοβο της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, η μεγαλύτερη πλατφόρμα μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνουν τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας σε πόλεις που παρουσιάζουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για ένα χρόνο. Δε χρηματοδοτεί έργα, κατασκευές ή υποδομές, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Νεολαίας είναι κατά σειρά:
  • 2009: Ρόττερνταμ (Ολλανδία)
  • 2010: Τορίνο (Ιταλία)
  • 2011: Αμβέρσα (Βέλγιο)
  • 2012: Μπράγκα (Πορτογαλία)
  • 2013: Μάριμπορ (Σλοβενία)
  • 2014: Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)

Η θεματική του 2014 έχει ως τίτλο τον "Χρόνο". Η λέξη και η έννοια του χρόνου προσπαθεί να εκφράσει ταυτόχρονα την ιστορική διαδρομή της πόλης και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προοπτική και την εξέλιξή της, καθώς και τη μετάβασή της στην κοινωνική αναγέννησή της. Το 2014 θα υπάρχει μια μεγάλη σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες: δημιουργία, συμμετοχή, ειδικές κοινωνικές ομάδες, νέα κοινωνικά κινήματα. Με τον τρόπο αυτό ορίζεται τόσο ένα περίγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δήμος έτσι ώστε το 2014 να μπορέσουν να είναι η πόλη και οι νέους της έτοιμοι να υποδεχτούν δράσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς κλίμακας.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης επελέγη γιατί είναι μια νεανική πόλη. Έχει σχεδόν 150.000 φοιτητές και το σύνολο των νέων φτάνει το 50% του πληθυσμού της. Οι νέοι είναι παντού. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, κινούνται, μαθαίνουν, δημιουργούν, αγαπούν και διεκδικούν. Οι νέοι έχουν σχέδια, απαιτούν και ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, μια άλλη πόλη. Οι νέοι μαθαίνουν την πόλη, τις γωνιές της, την ιστορία της. Μιλάνε για το αύριο, τη θέση τους. Συμμετέχουν. Η Θεσσαλονίκη έχει εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων. Από την Μπιενάλε των νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου του 1986 μέχρι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, η πόλη έχει αποκτήσει πολλές και αξιοθαύμαστες υποδομές. Όραμα όλων είναι ένα έτος δημιουργίας, συνεργασίας των νέων της πόλης και των νέων της Ευρώπης. Ένα έτος με συνεχείς δράσεις, προβληματισμό και παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να αποδειχθεί εμπράκτως πως εκτός από ιστορία και παρελθόν η πόλη έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το μέλλον το σχεδιάζει η νέα γενιά με τα νέα εργαλεία της.

Πιστεύω ακράδαντα πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να φιλοξενήσει ένα άκρως επιτυχημένο έτος. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει με συντονισμένες προσπάθειες να ενισχυθούν τα κινήματα νεολαίας και εθελοντισμού, η συμμετοχή, η καινοτομία και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ελπίζω το 2014 να αποτελέσει αφετηρία για θετικές εξελίξεις στον τομέα της Νεολαίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Ας είναι το 2014 έτος-ορόσημο για μια πιο δημιουργική και ειλικρινή προσέγγιση της Νεολαίας της Ελλάδας και του κόσμου…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP