24 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικές για τη νεολαία κατά τη Δανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, η Δανία θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της δανέζικης προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Ο στόχος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της νεολαίας είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι νέοι να εισακούγονται προτού να παρθούν πολιτικές αποφάσεις που τους αφορούν και τους επηρεάζουν. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις διασυνοριακές εθελοντικές δραστηριότητες των νέων. Στα πλαίσια του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020, ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία πρόκειται να εγκριθεί. Τα σημερινά προγράμματα που περιλαμβάνουν το “Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης” και τη “Νέα Γενιά σε Δράση” θα λήξουν στα τέλη του 2013. Υποστηρίζουν την ατομική μαθησιακή κινητικότητα και τη νεανική διακρατική συνεργασία προς όφελος των φοιτητών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας.

Στόχος της δανικής Προεδρίας είναι να καταλήξει σε μερική πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη μορφή του νέου προγράμματος. Ωστόσο, η τελική έκδοση του προγράμματος και η χρηματοδότηση του δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το 2013 εν αναμονή της έγκρισης του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία κατά την περίοδο 2010-2018 εγκρίθηκε από τους αρμόδιους για τη νεολαία υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Νοέμβριο του 2009. Μέχρι το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει και θα στηρίξει τους δύο τύπους πρωτοβουλιών παράλληλα με το πρόγραμμα της για τη νεολαία – “Νέα Γενιά σε δράση”:
  • Πρωτοβουλίες, οι οποίες απευθύνονται ειδικά στους νέους σε τομείς όπως η μη τυπική μάθηση, η συμμετοχή και εθελοντική εργασία, η εργασία με νέους και η πληροφόρηση.
  • Πρωτοβουλίες στις ακόλουθες οκτώ περιοχές:
  1. Εκπαίδευση
  2. Απασχόληση και επιχειρηματικότητα
  3. Υγεία και ευεξία
  4. Συμμετοχή
  5. Εθελοντική εργασία
  6. Κοινωνική ένταξη
  7. Δημιουργικότητα και πολιτισμός
  8. Η νεολαία στον κόσμο
Επιπλέον, ένας πιο συστηματικός και διαρθρωμένος διάλογος με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους έχει εισαχθεί σχετικά με τις προσπάθειες υλοποίησης σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Σημαντικός είναι και ο διάλογος με τους νέους της Ευρώπης. Οι νέοι πρέπει να ακούγονται προτού παρθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που τους αφορούν. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με ένα κλειστό διάλογο με τους νέους και τις οργανώσεις τους. Το σχέδιο δράσης για τη νεολαία της κυβέρνησης της Δανίας, το λεγόμενο “Ungepakke”, είναι ένα καλό παράδειγμα εθνικών πρωτοβουλιών. Το σχέδιο δράσης για τη νεολαία είναι μια διυπουργική πρωτοβουλία με στόχο την ένταξη των νέων στην εκπαίδευση ή την απασχόληση. Άλλοι τρόποι για την ενίσχυση του διαλόγου με τους νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι με τη διατύπωση ερωτήσεων διαβούλευσης σε απλή γλώσσα. Επιπρόσθετα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν χρειάζεται για να διευκολυνθεί ο διάλογος με τους νέους Ευρωπαίους.

Οι εργασίες για την εξασφάλιση του διαλόγου με τους νέους Ευρωπαίους συντονίζονται από μια ευρωπαϊκή συντονιστική επιτροπή. Σε εθνικό επίπεδο, το έργο αναλαμβάνουν διάφορες επιτροπές στα κράτη μέλη. Στη Δανία, το Δανικό Συμβούλιο Νεολαίας (Dansk Ungdoms Fællesråd) κατέχει τη θέση του προέδρου και τη γραμματεία σε μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα μέλη.

Όλα τα παραπάνω εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και για να συμβάλει στην άνθηση των εθνικών πολιτισμών. Αυτό γίνεται με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό στην ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας, τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση (θεσμική και οικονομική) των τομέων της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των πολιτικών για τη νεολαία εν γένει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την Προεδρία της Πολωνίας το προηγούμενο εξάμηνο και συνεχίζεται τώρα. Όλοι ελπίζουν τα αποτελέσματα των εργασιών να είναι ικανοποιητικά και η νεολαία να βγει ενισχυμένη από όλες αυτές τις διαδικασίες.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP