22 Δεκεμβρίου 2013

Αναδεικνύοντας την καινοτομία

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση νεολαίας Youthnet Hellas παρουσίασε πριν από λίγο καιρό την “Ετήσια Αναφορά 2012 για τον Τομέα της Νεολαίας στην Ελλάδα” για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα εξ’ ολοκλήρου εθελοντικό εγχείρημα που υλοποιήθηκε από μια 13μελή ερευνητική/συγγραφική ομάδα νέων από όλη τη χώρα!

Ένα καινούργιο στοιχείο στην Ετήσια Αναφορά του 2012, σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις, είναι η ανάδειξη και καταγραφή βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων δράσεων από ελληνικές ΜΚΟ ή μεμονωμένους νέους. Στη φετινή αναφορά δεν καταγράφονται απλώς οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά γίνεται προσπάθεια να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό αξιόλογες δράσεις που αναπτύσσουν το πνεύμα της καινοτομίας και της ανάληψης πρωτοβουλιών. Έτσι, παρουσιάζονται 14 βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη και μεγαλύτερη προβολή τους στους νέους, αλλά και ως μια ελάχιστη αναγνώριση και επιβράβευση του έργου τους.

Κατά το 2012, παρατηρείται κλίμα απαξίωσης για τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων έχουν οδηγηθεί σε απραξία, ενώ οι επίσημοι κρατικοί θεσμοί νεολαίας έχουν να επιδείξουν ελάχιστες δράσεις. Από την άλλη, οι ΜΚΟ Νεολαίας, οι Άτυπες Πρωτοβουλίες Νέων και οι Διαδικτυακές Οργανώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά το έργο τους λόγω της κρίσης, αλλά αρκετές από αυτές επιδεικνύουν αξιόλογο έργο έστω και υπό αυτές τις συνθήκες!

Άλλο ένα σημαντικό σημείο που καταγράφει η Αναφορά είναι η υψηλότατη ανεργία των νέων και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των NEETs (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης) αυξάνεται δραματικά, ενώ τεράστιες αλλαγές έχουν συντελεστεί στην εκπαίδευση εξαιτίας του Μνημονίου ΙΙΙ...

Ένα σημαντικό στοιχείο στην Ετήσια Αναφορά του 2012, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενο έτος, είναι η διενέργεια μιας διαδικτυακής έρευνας. Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε διάστημα ενός μήνα (28 Αυγούστου-28 Σεπτεμβρίου 2013) και είχε δείγμα 712 ατόμων! Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και αποκαλυπτικά.

Όσον αφορά την ενημέρωση για πρωτοβουλίες, το 92% πιστεύει πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση των νέων γύρω από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τόπο στην Ελλάδα! Πιστεύει δε πως για να ενισχυθεί η προβολή τους θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο και τα social media (41%), διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ (29%) και διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων/συνεδρίων (28%). Η ενημέρωση των Νέων σχετικά με τις πρωτοβουλίες γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου και social media (52%), ενώ λιγότεροι ενημερώνονται από γνωστούς και φίλους (38%) ή τα ΜΜΕ (7%).

Οι περισσότεροι νέοι (83%) θα τολμούσαν να υλοποιήσουν μια πρωτότυπη/καινοτόμο ιδέα τους, κάτι που δείχνει θέληση για πρόοδο και καινοτομία. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 33% έχει πραγματοποιήσει ανάλογη προσπάθεια κατά το παρελθόν. Οι δυσκολίες, όπως είναι φυσικό, ήταν πολλές. Η κυριότερη ήταν η έλλειψη χρηματικού κεφαλαίου (33%), η έλλειψη χρόνου και τεχνογνωσίας (18%), η χαμηλή συμμετοχή (17%) και η μικρή δημοσιότητα (12%). Το ενθαρρυντικό είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς τους Νέους πίστεψαν στην ιδέα τους, καθώς μόλις το 2% θεώρησε την ιδέα του ξεπερασμένη ή τετριμμένη.

Οι πρωτοβουλίες φαίνεται πως έχουν κερδίσει για τα καλά τους Νέους, αφού το 86% πιστεύει ότι τέτοιες καινοτόμες ιδέες μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ή να οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας! Επίσης, το 80% είναι πεπεισμένο για την αποτελεσματικότητα των άτυπων ομάδων/πρωτοβουλιών.

Σχετικά με  την ανεργία των Νέων, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνουν άνεργοι! Οι κύριες πηγές αναζήτησης εργασίας είναι κυρίως το διαδίκτυο (45%), τα φιλικά πρόσωπα και οι γνωστοί (25%) και ο τύπος (18%). Το 74% δηλώνει διατεθειμένο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό αν του δοθεί κάποια θέση εργασίας εκεί! Οι κυριότεροι λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν θέλουν να μεταναστεύσουν είναι η έλλειψη οικογένειας και φίλων (44%), οι γλωσσικές δυσκολίες (21%), το κλίμα και το περιβάλλον (16%), ενώ το 13% αντιμετωπίζει γενικότερη δυσκολία προσαρμογής...

Η σημασία και σπουδαιότητα της Ετήσιας Αναφοράς έχει αναγνωριστεί ήδη με δυο πολύ σπουδαίες διακρίσεις στο εξωτερικό! Τον Ιούλιο, με αφορμή την Ετήσια Αναφορά, το Youthnet Hellas βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε και μια κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Επίσης, η πρόταση του Youthnet Hellas με τίτλο “Training for Developing Youth Reporting Capacities (You.Re.Ca.)” βραβεύθηκε με την πιστοποίηση ποιότητας και αριστείας από την UNESCO κατά τη διάρκεια του 8ου Φόρουμ Νεολαίας που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο. Από τις 1532 προτάσεις που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο, η πρόταση της Youthnet Hellas ήταν στις 15 που βραβεύθηκαν και μια από τις τρεις από τη γεωγραφική περιοχή Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Bookmark and Share
Read more...

1 Δεκεμβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ιδρύθηκε το 1972 για να καλύψει ένα κενό και να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ανάγκη σε ό,τι αφορά στην πρόνοια για τους ανθρώπους που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στον τόπο μας. Στόχος της ήταν πάντα η ανάπτυξη πολυποίκιλων δραστηριοτήτων για την προαγωγή των συμφερόντων των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες. Η Εταιρεία δεν κλείστηκε ποτέ στον εαυτό της, ούτε απομόνωσε τα άτομα με αναπηρίες. Αντίθετα, απέβλεψε στην άρση των φραγμών που δημιουργούν οι αναπηρίες και επιδίωξε την άνετη τοποθέτηση του ατόμου με αναπηρίες μέσα στην φυσιολογική κοινωνία των συνανθρώπων του.

Οι είκοσι γονείς που πρώτοι πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, δεν απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των δικών τους παιδιών. Απεναντίας θέλησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εγκεφαλικής παράλυσης συνολικά και αντικειμενικά. Με το ίδιο πνεύμα στάθηκε δίπλα τους ένας σεβαστός αριθμός σημαντικών ανθρώπων που συγκρότησαν την ιδρυτική ομάδα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Το καταστατικό της Εταιρείας καθόρισε σαφείς, ευέλικτους και ευρείς σκοπούς που όλοι αποβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση. Το πνεύμα των ιδρυτών πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει έως σήμερα όλη τη δουλειά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Στην ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών ο πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. (αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης) καθόρισε ποιές κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να είναι οι πρωταρχικές ευθύνες και αρχές της νέας οργάνωσης: “Κάθε προσπάθεια στον τομέα της υγείας πρέπει, για να είναι αποδοτική, να περιλαμβάνει τρεις τομείς: την προσφορά βοήθειας, την εκπαίδευση και την έρευνα.” Οι αρχές αυτές χαρακτηρίζουν ως σήμερα όλο το έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Από την ίδρυσή της, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών χάραξε μια μακριά και έντιμη πορεία στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Η αποστολή της είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση, ώστε να αναπτύξουν, όσο γίνεται, τις εμπειρίες και τις φυσικές τους ικανότητες και, με κατάλληλη υποστήριξη, να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία. Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών πιστεύει στον άνθρωπο με αναπηρία και τον θεωρεί σύμμαχο και φίλο σε κάθε προσπάθεια για ένα φωτεινότερο μέλλον. Στηρίζεται και στην αξία και στις γνώσεις των γονέων και των στελεχών της και αντλεί δύναμη από την αγάπη και εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Πρόκειται για μία συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Διατηρώντας ανέπαφες τις αξίες της και τιμώντας τις υποχρεώσεις της, η Εταιρεία σκοπεύει να αντιμετωπίσει κάθε καινούρια πρόκληση με υπευθυνότητα, σθένος, σύνεση και φροντίδα, ώστε να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τομείς της κοινωνίας όπου υπάρχει ανάγκη και πιέζει για αρτιότερες ρυθμίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών διαπίστωσε αμέσως ότι χωρίς ειδικευμένα, έμπειρα και αφοσιωμένα στελέχη η αποκατάσταση των αναπήρων δε γίνεται σωστά. Γι’ αυτό από την ίδρυσή της, επωμίσθηκε όλες τις ευθύνες και τα οικονομικά βάρη ενός σημαντικού αριθμού υποτροφιών και προσέφερε πολυάριθμες ευκαιρίες για την επιμόρφωση στελεχών. Η πλειοψηφία του προσωπικού της Εταιρείας είναι επιστημονικά και βοηθητικά στελέχη που εξυπηρετούν τα ίδια τα παιδιά. Η Εταιρεία διατηρεί έναν μικρό μόνο αριθμό διοικητικών στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι η Εταιρεία αξιοποιεί στο έπακρο τις κρατικές και ιδιωτικές συνεισφορές που λαμβάνει, μετατρέποντάς τις κατά κύριο λόγο σε υπηρεσίες και ελαχιστοποιώντας το διοικητικό κόστος.

Έχει πλέον αναγνωριστεί ότι η ύπαρξη της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών συντελεί αποφασιστικά στην δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ανθρώπινης αντιμετώπισης της αναπηρίας στον τόπο μας και για την μακροχρόνια προσφορά της στον χώρο της αναπηρίας έχει τιμηθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις!


Περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
Μ. Γερουλάνου 117, 16452 Αργυρούπολη
Τηλ.:  2109622290
Fax:  2109644330
e-mail:  opendoor@eps-ath.gr
www.eps-ath.gr

Bookmark and Share
Read more...

15 Νοεμβρίου 2013

Mehr Krise weniger Demokratie?

Wenn die Massenmedien in den letzten paar Jahren über Griechenland berichteten gab es nur ein Thema, die Finanzkrise. Reporter und Analysten diskutieren lange über Arbeitslosigkeit, Sparmaßnahmen und Budgetkürzungen. Aber geht es nur ums Geld?

In Griechenland gibt es das Gefühl, dass die Krise außer der Wirtscha auch die Demokratie in einer sehr negativen Weise beeinflusst hat. Vor kurzem schloss die Regierung plötzlich das Öffentliche Fernsehen (ERT). Es war eine Entscheidung, die sinnlos war. ERT war ein profitables Unternehmen mit einem qualitativ hochwertigen Programm.

Sicher ist, es war ein Volltreffer auf die Freiheit der Presse. Inzwischen warden die meisten Journalisten für Korruption und unlauterer Unterstützung der Regierung verantwortlich gemacht.

Im Laufe der Krise ist ein Anstieg aller Formen von Gewalt zu verzeichnen. Die Kriminalitätsrate ist gestiegen, während die Polizei nicht in der Lage ist sie zu bekämpfen. Diebstähle und Raubüberfälle sind häufig geworden. Der Terrorismus ist auf seinem Höhepunkt, rekrutiert neue Mitglieder und greift mehrere Ziele an. Repressive Kräe üben auch im Zentrum von Athen exzessive Gewalt gegen friedliche Demonstranten aus.

Im politischen Bereich müssen wir ein Wiederaufflammen der rechtsextremen Parteien beobachten, frustrierte Anhänger unter armen Menschen, die glauben, dass es keine Hoffnung gibt aus der Krise zu kommen.

Angesichts der Empörung der Bürger gegen das aktuelle politische System und mit der Arbeitslosigkeit als Vorwand, wenden sich die Bürger (darunter viele Arbeitslose) gegen Einwanderer. Angestiftet wird brutale Gewalt gegen unschuldige Menschen. Das schafft eine alarmierende neue konservative, fremdenfeindliche und rassistische Tendenz in der Gesellschaft.

Die Goldene Morgenröte (Chryssi Avgi), die ultranationalistische Partei in Griechenland, erhielt 6,9% bei der Gesamtabstimmung im Jahr 2012. Heute zeigen Meinungsumfragen, dass zu ihren Anhängern bereits 13% der gesamten Wählerschaft zählen.

Alle diese Ergebnisse zeigen die dramatische Situation der Demokratie im heutigen Griechenland. Als Ergebnis müssen wir Konflikte zwischen sozialen Gruppen und ein Sinken des sozialen Zusammenhalts beobachten.

Kürzlich veröffentlichten viele Experten mehrere Artikel, die Griechenland mit dem Deutschland der Weimarer Republik verglichen und ihre Angst darüber äußerten. Es ist eine Verpflichtung der jungen Menschen in Griechenland und Europa die Demokratie mit allen Mitteln zu schützen!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελληνική Γνώμη.

Bookmark and Share
Read more...

1 Νοεμβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Give Hope

Η αγάπη της Εύης και του Στάθη Μηναΐδη και το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα των συνανθρώπων τους έγιναν η πηγή έμπνευσης για την ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Δώσε Ελπίδα” στις 18 Ιανουαρίου 2007. Όπως όμορφα ταυτίζεται με το όνομα της, η ΜΚΟ “Δώσε Ελπίδα” ξεκίνησε με σκοπό να μοιράσει αυτή την ελπίδα σε όσους την είχαν ανάγκη, με φιλανθρωπικό έργο που θα βοηθούσε άμεσα ή έμμεσα –μέσω άλλων οργανώσεων– τις ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση “Δώσε Ελπίδα” έχει βοηθήσει παιδιά με σοβαρά νοσήματα, έχει ενώσει οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης, έχει παράσχει στήριγμα σε μητέρες που πάσχουν από καρκίνο, έχει τροφοδοτήσει ορφανοτροφεία και νοσοκομεία με απαραίτητα υλικά και έχει δώσει στήριξη σε φιλανθρωπικές προσπάθειες άλλων οργανισμών. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με την αμέριστη αφοσίωση της κας Μηναΐδη και των ανθρώπων που τη στήριξαν όλο αυτό τον καιρό και συνεχίζουν να στηρίζουν κάθε προσπάθεια του “Δώσε Ελπίδα”. Επιπλέον έχουν διοργανωθεί πολυάριθμες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την άμεση παροχή βοήθειας και ελπίδας, όπου αυτή ήταν αναγκαία.

Η ίδια αυτή αγάπη και αφοσίωση στο φιλανθρωπικό έργο δημιούργησε την ευκαιρία που έδωσε η κα Μηναΐδη και τα μέλη του “Δώσε Ελπίδα” σε μια ομάδα νέων ανθρώπων που καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη αποστολή: τη συνέχεια του έργου που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ανάδειξης νέων ιδεών και νέων ανθρώπων οι οποίοι, με αφοσίωση στο συνάνθρωπό μας που υποφέρει, θέλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για μία ομάδα νέων ανθρώπων που βρίσκουν στην λέξη επανάσταση ιδεολογικό χαρακτήρα πιστεύοντας βαθιά πως η επαναστατικότητα των νέων κακώς έχει σχετιστεί με την καταστροφή και όχι με τη δημιουργία. Όλοι μαζί που συμμετέχουν σε αυτή την ομαδική προσπάθεια, συνθέτουν ένα πολυποίκιλο υλικό με διαφορετικές εμπειρίες και απόψεις με μοναδικό στόχο όμως να αναδείξουν οποιαδήποτε πράξη, ιδέα, δημιουργία που υπηρετεί υψηλότερα ιδανικά και έχει κέντρο της την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ελπίδα τους να μεγαλώσουν και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για αυτούς που τώρα ξεκινάνε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και απογοητεύονται. Να δείξουν πως καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας. Να συμβάλλουν και αυτοί στο να ανακουφιστούν οι άνθρωποι γύρω μας και να τους δώσουν εναλλακτικές επιλογές και ερεθίσματα από τους χώρους της τέχνης και των επιστημών.

Ο σκοπός της οργάνωσης “Give Hope” είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το όνομά της. Είναι να δώσει ελπίδα -με πράξεις και όχι με ευχολόγια– σε όλες τις δοκιμαζόμενες ευπαθείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού. Οι προδομένες ελπίδες και τα χαμένα όνειρα είναι μια δυσάρεστη καθημερινή πραγματικότητα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρία. Πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα και αξίζει να παλεύεις γι’ αυτήν. Οι Έλληνες έχουν τεράστια δυναμική και ικανότητα να καταφέρνουν αξιοθαύμαστα πράγματα και στόχος τους είναι να τους το θυμίσουμε. Και είναι αισιόδοξοι ότι, με το παράδειγμα που θα υπηρετούν αυτοί πιστά, αλλά και τις ευκαιρίες που θα δίνουν σε άλλους, το “Give Hope” θα αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε νέα τολμηρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με γνώμονα την ποιότητα, την αξιοκρατία και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Σκοπός τους είναι να αναδείξουν τους νέους και τους ικανούς που έχουν νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά και διάθεση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προσόντα τους για πιο ευγενείς σκοπούς παρά για το εύκολο κέρδος.

Σκοπός τους είναι να βελτιώνονται συνεχώς και να αναζητούν τα λάθη τους αντί να τα αρνούνται. Τα περιθώρια είναι πολλά και οι ευκαιρίες μπροστά μας. Λέγεται πως αυτοί που συμβιβάζονται κοιμούνται πιο ήσυχοι, άλλα οι λιγοστοί άλλοι είναι αυτοί που αλλάζουν τον κόσμο. Πιστεύουν πως ως Έλληνες κοιμηθήκαμε αρκετά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, τόσο που ακόμα και οι συμβιβασμένοι έχουν χάσει πλέον τον ύπνο τους. Είναι καιρός να αναλάβουν συνολικά ευθύνη και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Το όνειρο και η αισιοδοξία είναι η κινητήριος δύναμη και θα είναι συνεπείς στα πιστεύω τους για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των καιρών που ζούμε.


Περισσότερες πληροφορίες:
Give Hope
Αγίας Παρασκευής 23-25, 18539 Πειραιάς
Τηλ.:  2107244580
e-mail:  info@givehope.gr
www.givehope.gr

Bookmark and Share
Read more...

12 Οκτωβρίου 2013

Κροατία: νέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έμπειρη στις πολιτικές για τη νεολαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνθηκε. Την 1η Ιουλίου 2013, η Κροατία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελώντας το 28ο κράτος μέλος της. Πολλοί επέκριναν την απόφαση αυτή χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα την εκτεταμένη διαφθορά στην πολιτική και τη δικαιοσύνη, καθώς και την πολυετή ύφεση στην οικονομία της Κροατίας. Ένας τομέας όμως που ελάχιστοι αμφισβητούν, είναι οι πολιτικές για τη νεολαία στην Κροατία που την καθιστούν πρωτοπόρο στα Βαλκάνια.

Η Κροατία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, αλλά είχε συνεχιζόμενες διαμάχες και πόλεμο έως τον Αύγουστο του 1995. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για μια ομαλή ανάπτυξη του νεοσύστατου αυτού κράτους των Βαλκανίων. Σήμερα, οι νέοι (15-29 ετών) αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού, ενώ η Κροατία κατατάσσεται 3η στη νεανική ανεργία (15-24 ετών) ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 55,6% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και οικονομικές δυσκολίες, η Κροατία κατάφερε πολύ σύντομα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει Πολιτικές για τους Νέους. Στις 16 Ιανουαρίου 2003, η κροατική κυβέρνηση υιοθέτησε το “Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία” (2003-2008) με στόχο το σαφή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη δημιουργία κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και υλικών προϋποθέσεων προς όφελος των νέων, αλλά και της ενεργούς, ολοκληρωμένης και υπεύθυνης συμμετοχής τους στο κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα αυτό έθετε οκτώ στρατηγικούς στόχους, σχέδιο για την εφαρμογή τους, χρηματοδότηση των προτεινόμενων μέτρων, καθώς και προτάσεις προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, από το σύνολο των 110 μέτρων υλοποιήθηκαν ή συνεχίζουν να υλοποιούνται τα 101 από αυτά, δηλαδή ποσοστό 92%.

Οι αναλύσεις της υλοποίησης των δράσεων του “Εθνικού Προγράμματος Δράσης για τη Νεολαία” κατέδειξαν την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η υλοποίηση στοχευμένων δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους νέους, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους και τους τομείς δράσης. Έτσι, στις 2 Ιουλίου 2009 και μετά από μήνες διαβουλεύσεων υιοθετήθηκε το “Εθνικό Πρόγραμμα Νεολαίας” (2009-2013), το οποίο προσαρμόστηκε στην σύγχρονη εποχή και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Ο γενικός στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι η βελτίωση των συνολικών δραστηριοτήτων των δημόσιων φορέων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των νέων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Έχουν καθοριστεί ειδικοί στόχοι σε κάθε έναν από τους επτά τομείς, οι οποία πρέπει να επιτευχθούν μέσω των προτεινόμενων μέτρων και δράσεων. Μια σημαντική διαφοροποίηση του νέου προγράμματος είναι πως αφορά νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών, σε αντίθεση με το προηγούμενο στο οποία το ηλικιακό εύρος ήταν 15 έως 29 ετών.

Το “Εθνικό Πρόγραμμα Νεολαίας”, όμως, δεν είναι η μοναδική Xάρτα σχετικά με τις Πολιτικές για τη Νεολαία στην Κροατία. Το τελευταίο διάστημα έχουν υιοθετηθεί αρκετές στρατηγικές και έγγραφα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα σημαντικότερα είναι το “Εθνικό Πρόγραμμα για την Προαγωγή και την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”, το “Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη των Διαταραχών Συμπεριφοράς στα Παιδιά και τους Νέους”, το “Εθνικό Πρόγραμμα για τη Συμμαχία των Πολιτισμών”, το “Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη της Βίας σε Παιδιά και Νέους”, η “Εθνική Στρατηγική Ελέγχου των Ναρκωτικών” και το “Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών”, καθώς και η “Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη του Εθισμού των Παιδιών και των Νέων στην Εκπαίδευση και το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας”.

Πέρα από το Κροατικό Δίκτυο Νέων (ΜΜΗ), το οποίο ιδρύθηκε το 2002 και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας από το 2008, η Κροατία διαθέτει επίσης Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Νεολαία. Αυτή αποτελείται από εκπροσώπους των οργανώσεων νεολαίας, κυβερνητικά στελέχη και ακαδημαϊκούς και συμμετέχει στο συντονισμό της εφαρμογής και της αξιολόγησης του “Εθνικού Προγράμματος Νεολαίας”. Επίσης, από το 2007 έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχες συμβουλευτικές επιτροπές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Σε συνεργασία με τα επτά περιφερειακά συμβούλια νέων, συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση και προβολή των ζητημάτων που αφορούν τους νέους σε τοπικό επίπεδο.

Οι νέες και νέοι της Κροατίας είναι από τους πιο δραστήριους σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια. Συμμετείχαν ενεργά στις φάσεις του Δομημένου Διαλόγους για τους Νέους, στα πρόσφατα EU Youth Conferences και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες και τεχνογνωσία στο χώρο της νεολαίας. Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τούς γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον τους και αποτελεί για τους νέους αυτούς ένα ισχυρό κίνητρο για μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Κροατία καινοτομεί στα Βαλκάνια και επενδύει στους νέους της παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να πάρουν πολλά από την κροατική εμπειρία στο χώρο της νεολαίας!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του περιοδικού νεολαίας YMagazine.

Bookmark and Share
Read more...

1 Οκτωβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Γιατροί Καρδιάς

Η Οργάνωση “Γιατροί Καρδιάς” ιδρύθηκε με τη μορφή σωματείου το έτος 2001 από 10 ελληνικές οικογένειες. Πολλά ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» πραγματοποίησαν, ως ομάδα, σειρά από ανθρωπιστικές αποστολές κατά την περίοδο 1998-2001 που προηγήθηκε της ίδρυσης του σωματείου. Η επωνυμία “Γιατροί Καρδιάς” έχει συμβολικό νόημα: εκφράζει το βαθύ συναίσθημα της αγνής και ανιδιοτελούς αγάπης των ανθρώπων προς όλους και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την ψυχή τους, από την καρδιά τους.

Οι σκοποί της Οργάνωσης είναι:
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παροχή φαρμάκων σε έκτακτες περιπτώσεις πολεμικών γεγονότων, σεισμών και άλλων μεγάλων φυσικών καταστροφών, επιδημιών κλπ, καθώς και σε περιπτώσεις πάμπτωχων πληθυσμών που ζουν σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και στερημένες περιοχές του πλανήτη.
  • Δωρεάν διανομή τροφίμων σε πληθυσμούς που δοκιμάζονται από υποσιτισμό,  πείνα, λιμό και κακουχίες (πολεμικά γεγονότα, φυσικές καταστροφές, πρόσφυγες, παρατεταμένες ανομβρίες και επακολουθούσες ξηρασίες, πλημμύρες κλπ).
  • Δωρεάν χορήγηση ρουχισμού, ειδών κλινοστρωμνής, μαγειρικών σκευών, σχολικών ειδών και πολλών άλλων χρειωδών (όπως είναι το πόσιμο νερό σε περίπτωση σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών κλπ).
  • Φροντίδα για εξεύρεση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για ανέγερση, συντήρηση και εξοπλισμό ιατρικών κέντρων, σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, ορφανοτροφείων, κατασκευή δεξαμενών ύδατος και διάνοιξη πηγαδιών για άντληση πόσιμου ύδατος κλπ.
  • Υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη λήψη μέτρων εκτέλεσης έργων που έχουν σχέση με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Υποβοήθηση του κράτους στην προσπάθειά του να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό.

Οι πόροι τους οποίους χρησιμοποιεί η Οργάνωση προέρχονται κυρίως από μέλη, συγγενείς και φίλους και σε πολύ μικρότερη έκταση από το Δημόσιο Τομέα  (παλαιότερα η Βουλή των Ελλήνων, πιο πρόσφατα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας). Έχουν γίνει δεκτές προσφορές, κυρίως φαρμάκων και τροφίμων, από ιδιωτικές επιχειρήσεις (φαρμακοβιομηχανίες, μεταφορικές, εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις ), Δήμους,  σχολεία, ιδιώτες κλπ.


Περισσότερες πληροφορίες:
Γιατροί Καρδιάς
Θησέως 7-9 (Σύνταγμα), 10562 Αθήνα 
Τηλ.:  2103317288, 2103317291
Fax:  2103255142
e-mail: info@heartdoctors.gr
www.heartdoctors.gr

Bookmark and Share
Read more...

27 Σεπτεμβρίου 2013

Κροατία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Την 1η Ιουλίου 2013, η Κροατία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, η Ένωση διευρύνθηκε κατά ένα μέλος (φτάνοντας τα 28) και άρχισε να εδραιώνεται στα Βαλκάνια. Ως επακόλουθο, αναπτύσσεται έντονος διάλογος και κριτική σχετικά με την ορθότητα της ένταξης και τα οφέλη που αυτή μπορεί να έχει τόσο για την Κροατία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η ένταξη αυτή μόνο εύκολη δεν ήταν και η πορεία προς αυτή διήρκησε αρκετά χρόνια.

Η Κροατία (μαζί με τη Σλοβενία) είχε αρχίσει να αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, η Κροατία είχε επιτύχει ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Κροατία έβλεπε, πλέον, τη συμμετοχή της στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ως ανώφελο βάρος που δεν της προσέφερε κανένα πρακτικό πλεονέκτημα κι έτσι άρχισε να προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η άνοδος των εθνικιστών το 1990 με ηγέτη τον Franjo Tuđman δημιούργησε εντάσεις με τους Σέρβους που οδήγησαν στον Πόλεμο της Κροατικής Ανεξαρτησίας. Εν μέσω όλων αυτών των εντάσεων, η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Ιούνιο του 1991.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος διεξήχθη ανάμεσα σε Κροάτες που πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους και Σέρβους της Κροατίας που αντιδρούσαν στην απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία, οι απώλειες ήταν μεγάλες. Περίπου 8.000 ήταν τα θύματα της κροατικής πλευράς, ενώ περίπου 14.000 αυτά της σερβικής πλευράς. Η κύρια περίοδος του πολέμου ήταν το διάστημα 1991-1992. Ακολούθησαν μικρής εντάσεως συγκρούσεις μέχρι το 1995. Τον Αύγουστο του 1995, χάρη στην επιχείρηση “Καταιγίδα” και με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι Κροάτες ανακατέλαβαν την Κράινα, μια περιοχή υπό σερβικό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής, σημειώθηκε η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν μέσα σε τρεις ημέρες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους!

Έχοντας αφήσει πίσω τον πόλεμο, η Κροατία ξεκίνησε από νωρίς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Το 1998, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Zlatko Mateša, δημιουργήθηκε το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, το Φεβρουάριο του 2003, κατατέθηκε η επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον Ιούνιο του 2004, η Κροατία απολαμβάνει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναβάλλονται και ξεκινούν τελικά τον Οκτώβριο του 2005.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις “παγώνουν” τον Απρίλιο του 2009 εξαιτίας της συνοριακής διαμάχης με τη Σλοβενία για τον Κόλπο του Piran. Η Σλοβενία (ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) άρει τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις πέντε μήνες αργότερα. Εν τέλει, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2011 και το Δεκέμβρη του ίδιου έτους υπογράφεται η Συνθήκη Προσχώρησης.

Στις 22 Ιανουαρίου 2012 διεξήχθη στην Κροατία δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 66,27% των πολιτών υπερψηφίζει την ένταξη, ενώ 33,13% τάσσεται κατά της ένταξης. Μια από τις αρνητικές πτυχές του δημοψηφίσματος είναι η χαμηλή συμμετοχή, καθώς μόλις το 43,51% των πολιτών συμμετείχε σε αυτό! Αυτό έδωσε την αφορμή για σκληρή κριτική τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην κροατική κυβέρνηση από μερίδα της αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά, η ένταξη επικυρώθηκε από το Κροατικό Κοινοβούλιο.

Σήμερα η Κροατία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα που ο θόρυβος από τους πανηγυρισμούς για την ένταξη έχει κοπάσει, θα πρέπει να γίνει ουσιώδης κριτική αποτίμηση της ένταξης αυτής. Πολλοί υποστηρίζουν πως για να επιτευχθεί η υπερψήφιση της ένταξης στο δημοψήφισμα του 2012 χρησιμοποιήθηκαν τρεις “μύθοι”.

Πρώτος και βασικός μύθος είναι αυτός της οικονομικής ευημερίας που θα έρθει αυτόματα με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης ανεργίας φτάνει ήδη στο 16,7% με τα αντίστοιχο ποσοστό στη νεανική ανεργία να ξεπερνά το 55%. Η οικονομία τους βρίσκεται σε ύφεση και είναι σχετικά αποδυναμωμένη. Η Κροατία εντάχθηκε στην Ε.Ε. στη χειρότερη οικονομικά περίοδο και οι Κροάτες παρέμειναν δύσπιστοι για την ευημερία που θα τους βρει. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση απείλησε έμμεσα με αναστολή πληρωμών των συντάξεων αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν θετικό...

Δεύτερος μύθος είναι αυτός της απομάκρυνσης από την αβεβαιότητα των Βαλκανίων και της (πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής) σταθερότητας. Οι Κροάτες έχοντας βιώσει πρόσφατα έναν αιματηρό πόλεμο θέλουν να μην εμπλακούν ξανά σε ένοπλες συγκρούσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των ανοιχτών συνόρων και του διαπολιτισμικού διαλόγου, είναι ο εγγυητής της ασφάλειας των Κροατών και του εξευρωπαϊσμού τους. Τα Βαλκάνια αποτελούν εστία διαμάχης, η Ευρώπη εστία συνεργασίας και σταθερότητας.

Τρίτος μύθος είναι αυτός της εξάλειψης (ή μείωσης της διαφθοράς). Τα βαλκανικά κράτη φημίζονται για την εκτεταμένη διαφθορά και η Κροατία δεν υστερεί ούτε σε αυτό τον τομέα. Η διαφθορά συνεχίζει να πλήττει τόσο την πολιτική, όσο τη δικαιοσύνη. Η ένταξη στην Ε.Ε. θα οδηγούσε σε κάθαρση και η εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών θα καταπολεμούσε αποτελεσματικά τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

Αυτοί οι “μύθοι” μπορεί στο μέλλον να καταρριφθούν, αλλά πέτυχαν το σκοπό τους κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Η Κροατία έχει πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει και μέχρι τώρα δείχνει να επιβεβαιώνει τους επικριτές της ένταξής της που μιλούσαν για βεβιασμένη απόφαση ένταξης. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η απροθυμία συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς αρνείται να παραδώσει πρώην στρατηγούς που κατηγορούνται από το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Η άρνηση εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης έχει οδηγήσει τον Πρωθυπουργό Zoran Milanović σε πολιτική απομόνωση από τους Ευρωπαίους και η Κροατία αναμένεται να υποστεί βαρύτατες κυρώσεις αν δεν αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα.

Η Κροατία έχει πολλά να προσφέρει και να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί τη δεύτερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων που προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγει το δρόμο για την μελλοντική ένταξη της Σερβίας. Επιβεβαιώνει, επίσης, την επιθυμία των Ευρωπαίων για διεύρυνση στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει την πιο δύσκολη φάση της και δέχεται σκληρή κριτική, η ένταξη της Κροατίας θα δείξει με απτά αποτελέσματα αν ένα κράτος μέλος επωφελείται ή όχι από την ένταξη σε πολλά επίπεδα.

Bookmark and Share
Read more...

5 Σεπτεμβρίου 2013

More crisis, less democracy?

In the last few years when the world mass media refer to Greece there is only one theme; the financial crisis. Reporters and analysts discuss for long about unemployment rate, austerity measures and budget cuts. But is it all about money?

In Greece, there is the sense that the crisis except economy has affected democracy in a very negative way. Recently, the government shut down suddenly the Public Broadcaster (ERT). It was a pointless decision since ERT was a profitable corporation with a high quality program. For sure it is considered as a direct hit to the freedom of press! Meanwhile, most of the journalists are blamed for corruption and unfair support to the government.

During the crisis there is rise of all forms of violence. The crime rate is increasing while the police forces are unable to fight it. Thefts and robberies are common. Terrorism is at its peak, recruits new members and attacks more targets. Repression forces also use excessive violence against peaceful demonstrators in the centre of Athens.

In the political field we can observe an upsurge of extremist far-right parties that find supporters among frustrated poor people who believe that there is no hope to get it out of the crisis. Given the indignation of citizens against the current political system and using the unemployment as a pretext, they turn citizens (employed or unemployed) against immigrants, instigate brutal violence against innocent people and create an alarming new conservative, xenophobic and racist tendency into society. Golden Dawn, the major ultranationalist party in Greece, got 6.9% of overall vote in 2012. Nowadays, opinion polls point that its supporters include already 13% of the total voters.

All these highlight the dramatic situation of democracy in Greece nowadays. As a result we can observe conflicts between social groups and declining of social cohesion. Recently many experts published several articles that compare Greece to Germany’s Weimar Republic and express their fear about it. It is a high duty of young people in Greece and Europe to protect democracy by all means!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα European Youth Voice

Bookmark and Share
Read more...

1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: ΜΕΤΑδραση

Η “ΜΕΤΑδραση - Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη” είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με  πρωταρχικό στόχο να συμβάλλει κυρίως σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών.

Η ΜΕΤΑδραση έχει ως κύριο στόχο την προώθηση ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για την ανάπτυξη δράσεων υποδοχής και ένταξης στην Ελλάδα των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και δράσεων υποστηρικτικών για την εθελοντική επιστροφή και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσης.

Η ΜΕΤΑδραση είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες σε τομείς που σχετίζονται με τη διεθνή προστασία (διαδικασία ασύλου, ενημέρωση πάνω στο δικαίωμα στο άσυλο κ.ά.) και συνεργάζεται με ελληνικούς φορείς και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η ΜΕΤΑδραση προσπαθεί να διευρύνει τη συνεργασία της με (κρατικούς και μη) δρώντες με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δράσεων της και την επίτευξη των στόχων της.

Επιπλέον, η ΜΕΤΑδραση ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση ευρωπαϊκού προφίλ, προσπαθεί να είναι αποτελεσματική και συνεπής δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρηστή οικονομική διαχείριση και διαφάνεια.

Με σκοπό να συμβάλλει σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η ΜΕΤΑδραση επικεντρώνεται στην υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
  • κατάρτιση και πιστοποίηση διερμηνέων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις αρμόδιες αρχές ασύλου και σε άλλους φορείς (διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, νοσοκομεία κ.ά.)
  • δωρεάν μαθήματα ελληνικών
  • νομική στήριξη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου στη γεωγραφική περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και τη Κρήτη
  • συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας
  • πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων
  • στήριξη αλλοδαπών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους
  • οργάνωση εθελοντικών ομάδων (περιβαλλοντικές δράσεις, δράσεις σε γειτονιές κ.ά.) 

Η αδυναμία επικοινωνίας με υπηκόους τρίτων χωρών αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια στη διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων. Ειδικά όσον αφορά στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η έλλειψη διερμηνείας έχει συχνά ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΜΕΤΑδραση σε μια προσπάθεια να λύσει το προαναφερθέν πρόβλημα δραστηριοποιείται από το 2010 στην εκπαίδευση διερμηνέων υιοθετώντας ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.


Περισσότερες πληροφορίες:
ΜΕΤΑδραση - Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Θεσπρωτίας 8, 10444 Αθήνα
Τηλ.:  2105201792
Fax:  2105126442
www.metadrasi.org

Bookmark and Share
Read more...

20 Αυγούστου 2013

Πέντε χρόνια blogging

Ήταν καλοκαίρι του 2008 όταν αποφάσισα τη δημιουργία αυτού εδώ του blog και ταυτόχρονα την είσοδό μου στον κόσμο του blogging. Πιο συγκεκριμένα ήταν 20 Αυγούστου. Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια! Πέντε χρόνια γεμάτα δημιουργία, έρευνα και συγγραφή. Πέντε χρόνια ξεχωριστά με θετικές, κυρίως, πτυχές!

Πολλά πράγματα άλλαξαν από το 2008 τόσο στο blog, όσο και στις ζωές μας. Το απλό καφέ template του Blogger έχει δώσει τη θέση του σε ένα πιο σύγχρονο και λειτουργικό, αλλά εξίσου απλό, template. Όμως, δεν άλλαξε μόνο το template, δηλαδή η μορφή. Άλλαξε η γενικότερη δομή και φιλοσοφία του blog. Με το σύνθημα: “Blog is the new media. Join the conversation.” φιλοδοξώ στην ενίσχυση του blog μου, αλλά και στη γενικότερη εικόνα που έχουν τα blogs στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι τα blogs να αποτελέσουν ένα σύγχρονο μέσο διαλόγου μακριά από τις παθογένειες των άλλων ΜΜΕ. Σε αυτό το δημιουργικό διάλογο σημαντικό “όπλο” αποτελούν τα social media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή, όπως το facebook ή το twitter.

Η θεματολογία του blog είναι ευρεία! Οι 216 αναρτήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε 25 κατηγορίες, καλύπτουν όλο το δυνατό φάσμα: από την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία μέχρι τον αθλητισμό, τις τέχνες και την πληροφορική. Τον Μάρτιο του 2009 προστέθηκε ένα νέο στοιχείο στο blog: Η ενότητα “Η Μ.Κ.Ο. του μήνα”. Η ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό μού έδωσε αυτή την ιδέα. Έτσι, στην αρχή κάθε μήνα αφιερώνω μια ανάρτηση για την προβολή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με αξιόλογο έργο και δράσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη προβληθεί 54 ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όλων των ειδών.

Ο αρχικός στόχος της δημιουργίας αυτού του blog ήταν να έχω ένα διαδικτυακό χώρο όπου θα μπορώ να δημοσιεύω τις απόψεις και τα άρθρα μου. Έτσι κι έγινε στην αρχή. Στη συνέχεια, όμως, η αύξηση του ενδιαφέροντος για τα άρθρα μου, η μεγαλύτερη ενασχόλησή μου με τη συγγραφή και η συνεργασία μου με νέους ανθρώπους και φορείς οδήγησε σε συστηματική συνεργασία με αυτούς. Η αρχή έγινε το Μάρτιο του 2010 με τους “Διαλόγους” της Ελευθεροτυπίας, ένα διαδικτυακό χώρο της εφημερίδας στον οποίο μπορούν οι αναγνώστες της να ανεβάζουν τα άρθρα τους και να σχολιάζουν τα υπόλοιπα άρθρα.

Τον Μάιο του 2011 ήρθε η πρώτη διεθνής συνεργασία για εμένα και το blog μου. Ξεκίνησα να δημοσιεύω άρθρα (στα αγγλικά) στο διεθνές περιοδικό νεολαίας “MOMENTUM: Mission Passion Expression”. Αυτό μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω να γράφω άρθρα στα αγγλικά. Η συνέχεια περιλαμβάνει τη συνεργασία από το Φεβρουάριο του 2013 με το “Open Society Online”, μια διεθνή ιστοσελίδα που ασχολείται με το σχολιασμό της πολιτικής, της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Ιούλιο του 2013 ξεκίνησε, επίσης, η συνεργασία μου με την πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα για θέματα νεολαίας “European Youth Voice”. Εν τω μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 2013 άρθρα μου σχετικά με τις Πολιτικές για τους Νέους φιλοξενούνται στο ελληνικό περιοδικό νεολαίας “YMagazine”. Πέρα από αυτές τις ιδιαίτερες και σημαντικές για εμένα συνεργασίες, πολλά από τα άρθρα μου έχουν αναδημοσιευθεί σε αρκετά ελληνικά blogs.

Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, οδήγησαν και σε αύξηση της επισκεψιμότητας, αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας του blog. Σε αυτό συνέβαλε και η σελίδα στο facebook. Στα πέντε χρόνια μετράμε ήδη 76.000 συνολικές προβολές σελίδας. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Για εμένα, η ποσότητα των αναγνωστών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην ποιότητα των αναγνωστών και των αναρτήσεων, αλλά είναι ευχάριστο να γνωρίζεις πως οι ιδέες και οι απόψεις σου διαβάζονται από αρκετούς ανθρώπους και διαχέονται σε πολλούς περισσότερους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε ετών από την έναρξη λειτουργίας του, το makrystathis.blogspot.com περνάει σε μια νέα εποχή. Αυτά τα χρόνια μού έδωσαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε το περιεχόμενο των άρθρων να είναι όσο το δυνατόν αξιόλογο, έγκυρο και διασταυρωμένο. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσει να υπάρχει τεκμηρίωση με στοιχεία από επίσημες έρευνες, ενώ μια σημαντική προσθήκη είναι τα infographics, τα οποία θα ενισχύουν την πληροφόρηση και παροχή στοιχείων στα άρθρα, αλλά θα συνεισφέρουν και στην οπτική παρουσίασή τους.

Οι αναγνώστες είναι σίγουρα οι ουσιαστικοί κριτές του τελικού αποτελέσματος. Από την πλευρά μου, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο του blog να είναι το καλύτερο δυνατό και αξιόλογο επίσης. Πιστεύω πως το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο χρονικό διάστημα!

Bookmark and Share
Read more...

12 Αυγούστου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2013

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 1999, η 12η Αυγούστου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Όπως κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα θέμα. Χρησιμοποιεί ένα σύνθημα για να μεταδώσει την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, αλλά και για να εμπνεύσει τους νέους (και όχι μόνο) να αναλάβουν δράση. Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων, αλλά και το θέμα των διεργασιών είναι “Νεανική Μετανάστευση: Προχωρώντας την ανάπτυξη”.

Γενικά, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας δίνει τη δυνατότητα να εισακουστούν τα αιτήματα των νέων ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο φετινός εορτασμός θα επιδιώξει να αυξήσει το ενδιαφέρον σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που συνδέονται με τη μετανάστευση των νέων, να διαμοιράσει γνώσεις και πληροφορίες που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα και ανάλυση για το θέμα αυτό, καθώς και να προσελκύσει τους νέους σε συζητήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους ως μετανάστες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ορίζει ως μετανάστες τα άτομα που διαμένουν εκτός της χώρας καταγωγής τους για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Ήδη από το 2010 ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 214 εκατομμύρια μετανάστες. Η μετανάστευση έχει καταστεί ένα σημαντικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου έχει προκαλέσει την αύξηση της μετανάστευσης εντός και εκτός συνόρων. Η ανάπτυξη των επικοινωνιών και των μεταφορών έχει επηρέασε επίσης σημαντικά τη μετανάστευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ μεταναστών και μη μεταναστών.

Πρόσφατες εκτιμήσεις (2010) αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών ηλικίας 15 έως 24 ετών εκτιμάται σε 27 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/8 των συνολικών μεταναστών. Σύμφωνα με εκθέσεις του Ο.Η.Ε., οι νέοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που μεταναστεύουν κάθε χρόνο, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, το ηλικιακό φάσμα 18-29 ετών αντιπροσωπεύει 36-57% των μεταναστών. Επίσης, περίπου το ήμισυ (49%) του συνόλου των μεταναστών είναι γυναίκες.

Ποιοι είναι όμως οι καταλύτες της μετανάστευσης; Καταρχάς, η πρόσβαση σε σχετικά φθηνά και γρήγορα μέσα μεταφοράς, καθώς και η πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με ευκαιρίες στο εξωτερικό. Έτσι, είναι πιο πιθανό από ποτέ οι νέοι να μεταναστεύσουν για διάφορους λόγους, όπως η οικογενειακή επανένωση, η επιθυμία για καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και τέλος, η ανάγκη να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή συγκρούσεις στον τόπο καταγωγής τους.

Όμως, παρόλο που η μετανάστευση μπορεί να προσφέρει συχνά πολύτιμες ευκαιρίες και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο και να οδηγήσει σε απαράδεκτες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης. Η φτώχεια και οι ανθυγιεινές συνθήκες ζωής αποτελούν συχνά γνωρίσματα της μετανάστευσης, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon στο μήνυμά του για την ημέρα στέκεται στη θετική συνεισφορά των νέων μεταναστών στην ανάπτυξη και τονίζει πως “Οι περισσότεροι εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν τα προς το ζην και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τα εμβάσματα που στέλνουν προς στήριξη των οικογενειών στις χώρες καταγωγής τους είναι βασικός συντελεστής για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, οι νέοι μετανάστες συχνά ενισχύουν την ανάπτυξη εφαρμόζοντας τις δεξιότητες και τις ιδέες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες ενδυναμώνονται μέσω της μετανάστευσης, καθώς αποκτούν οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία.”.

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας, θα παρουσιαστεί η “Παγκόσμια Αναφορά Νεολαίας 2013” σχετικά με τη Νεανική Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Η Αναφορά αυτή  θα προσφέρει μια πολυδιάστατη προοπτική των εμπειριών της ζωής των μεταναστών, των νέων, καθώς και κάποιες ιδέες σχετικά με το ρόλο της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικών και τις πρακτικές για την μετανάστευση-ανάπτυξη. Επίσης, Τον Οκτώβριο, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το δεύτερο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας θα βρει την Ελλάδα να αποχαιρετά χιλιάδες νέους της που φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, αλλά και το 64,9% όσων μένουν να είναι άνεργοι! Πλέον, η χώρα μας από χώρα υποδοχής έχει καταστεί χώρα αποστολής μεταναστών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Ας ελπίσουμε αυτές οι δυσκολίες να μην κάμψουν τους νέους, αλλά να αποτελέσουν αφορμή έμπνευσης και καινοτομίας. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχουν την πολυτέλεια να “χάσουν” μια γενιά!

Bookmark and Share
Read more...

6 Αυγούστου 2013

Πολιτικές για τη νεολαία κατά τη Λιθουανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η Λιθουανία θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της λιθουανικής προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Κάθε εξάμηνο, κάθε Προεδρία έχει τη δική της θεματική προτεραιότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το τρίο Προεδριών (Ιρλανδία-Λιθουανία-Ελλάδα) έχει κοινή θεματική προτεραιότητα για τους 18 μήνες της διάρκειάς του. Αυτή είναι η κοινωνική ένταξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Κατά το προηγούμενο εξάμηνο, η Ιρλανδία επικεντρώθηκε στη συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη των νέων. Αυτό το εξάμηνο, η Λιθουανία θα επικεντρωθεί στις πιθανές λύσεις για να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των νέων, ειδικά όσων βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή/και κατάρτισης. Η Λιθουανία επέλεξε να βελτιώσει την κοινωνική ένταξη μιας ειδικής ομάδας νέων. Είναι οι λεγόμενοι ΝΕΕΤs (Not in Employment, Education or Training), δηλαδή οι νέοι που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση.

Για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη νεολαία στις ανατολικές χώρες εταίρους, η Λιθουανία θα φιλοξενήσει το πρώτο Eastern Partnership Youth Forum στο Κάουνας τον Οκτώβριο του 2013. Βασικά θέματα της συνάντησης θα είναι η αναγνώριση της εργασίας των νέων και της άτυπης μάθησης και η σημασία τους για την κοινωνική ένταξη, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα παρουσιαστεί η κατάσταση των εν εξελίξει ευρωπαϊκών και ανατολικών διαδικασιών συνεργασίας και πιθανοί τρόποι ανάπτυξής τους.

Η Λιθουανική Προεδρία θα επικεντρωθεί, επίσης, στη σημασία της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης κατά την εφαρμογή του Στρατηγικού Πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΤ 2020), με σκοπό την επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική Ευρώπη 2020. Η Προεδρία θα επιδιώξει την ολοκλήρωση των διαδικασιών που οδηγούν στην επίσημη έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), που θα αντικαταστήσει υπάρχουσες πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας και θα ενσωματώσει αθλητικές πρωτοβουλίες. Η πρόταση θα προβλέπει την πιο αποτελεσματική διαχείριση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, επιδιώκοντας την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020, του στρατηγικού πλαισίου ΕΤ 2020 και στρατηγικής για τη νεολαία.

Όλες αυτές οι δράσεις εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και για να συμβάλει στην άνθηση των εθνικών πολιτισμών. Αυτό γίνεται με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό στην ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας, τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Σε μια περίοδο που η νεανική ανεργία βρίσκεται στα ύψη, που οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται και που οι νέοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ελάχιστες ευκαιρίες που τους δίνονται, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής μιας γενιάς Ευρωπαίων νέων. Η προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη των νέων ξεκίνησε από την Προεδρία της Ιρλανδίας, συνεχίζεται με την Προεδρία της Λιθουανίας και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014 με την Προεδρία της Ελλάδας. Μόνο με συντονισμένες και μεθοδικές προσπάθειες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως οι νέοι θα βρεθούν και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος επωφελούμενοι εν τέλει από τις πανευρωπαϊκές δράσεις.

Bookmark and Share
Read more...

1 Αυγούστου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Παιδιά Εν Δράσει

Το 2001 μια παρέα φίλων που συναντιόντουσαν τα καλοκαίρια σε παιδικές κατασκηνώσεις αποφάσισαν να βρίσκονται μαζί και τον χειμώνα οργανώνοντας ψυχαγωγικές παραστάσεις για παιδιά στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από νέους καλλιτέχνες όπως ηθοποιούς, μουσικούς, κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους  ψυχαγωγούς και εμψυχωτές. Οι παραστάσεις αρχικά δινόταν σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία της πόλης.

Γρήγορα, η ομάδα απόκτησε φήμη και οι ζήτηση για παραστάσεις πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν και εκτός πόλης. Το 2003 η δράση της ομάδας μεγάλωσε υπερβολικά ενώ παράλληλα ήρθαν οι πρώτες προσκλήσεις για παραστάσεις στο εξωτερικό. Ήταν εκείνη η στιγμή που η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει την ΜΚΟ Παιδιά εν Δράσει. Μέχρι τώρα η ομάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 650 εθελοντικές ψυχαγωγικές παραστάσεις ανά την Ελλάδα με πολλές και ποικίλες εκδόσεις (παιδικά παραμύθια, παιδική μουσική κ.ά.). Παράλληλα, η ομάδα συμμετείχε σε προγράμματα κινητικότητας νέων οργανώνοντας με επιτυχία εκπαιδευτικά σεμινάρια, συναντήσεις και ανταλλαγές νέων, ημερίδες, διαλέξεις, μελέτες και εργαστήρια για την προώθηση της μη τυπικής μάθησης με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα νέα μέλη μπήκαν στην οργάνωση και η ομάδα απόκτησε μια τεράστια δυναμική σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Η ομάδα αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 60 ενεργά μέλη. Τα Παιδιά Εν Δράσει θεωρούνται από τις πιο δυναμικές κολεκτίβες νέων καλλιτεχνών με πολλές και διαφορετικές δράσεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα των Παιδιών Εν Δράσει σε διεθνές επίπεδο είναι το CREATIVITY, μια ετήσια καλλιτεχνική συνάντηση νέων από όλον τον κόσμο με σκοπό την ελεύθερη έκφραση και την προώθηση μη διαδεδομένων μορφών τέχνης.

Τα μέλη της οργάνωσης ονειρεύονται:
  • μια νεολαία δυναμική, τολμηρή και πεισματάρα, η οποία οραματίζεται, αναζητά και δεν σταματά ποτέ να διεκδικεί...
  • μια πόλη φιλόξενη, ζωντανή, δημιουργική, που δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους της για εξέλιξη και ανάπτυξη, μια πόλη με χαρακτήρα, προοπτική και όραμα...
  • μια κοινωνία πολυπολιτισμική, ελεύθερη, μια κοινωνία με ιδανικά, αξίες και ηθική...
  • ανθρώπους ευτυχισμένους, χαρούμενους και αποφασιστικούς με γνώση, λογική και συναισθήματα σε πλήρη αρμονία...

Οι στόχοι της οργάνωσης είναι:
  • Η ενεργός συμμετοχή των νέων στην καθημερινή εξέλιξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  τους.
  • Η προώθηση και η αναγνώριση της αξίας της μη τυπικής μάθησης.
  • Η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
  • Η διάδοση εναλλακτικών μορφών τέχνης (τσίρκο, θέατρο δρόμου).
  • Η συμβολή στην διαμόρφωση στρατηγικής για τις πολιτικές νεολαίας στην Ελλάδα.

Τα Παιδιά Εν Δράσει μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων προσπαθούν να φέρουν σε επαφή, να εμπνεύσουν και να δώσουν κίνητρα στους νέους για την ανάληψη δράσης και συμμετοχής. Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο δρόμου, εκθέσεις, παραστάσεις, οργανώνονται και πραγματοποιούνται σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της πόλης τους. Μέλη των Παιδιών Εν Δράσει έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ (μουσική, θέατρο) σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακόμα, η ομάδα πληροφορεί, ενθαρρύνει και προετοιμάζει νέους να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελοντισμού στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Τα Παιδιά Εν Δράσει σχεδιάζουν και υλοποιούν ψυχαγωγικές παραστάσεις για παιδιά με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μαριονέτες, θέατρο δρόμου κ.ά. Οι παραστάσεις δίνονται εθελοντικά για παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες, λόγω γεωγραφικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών. Μέχρι τώρα έχουν ήδη  πραγματοποιηθεί πάνω από 400 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα (σε μικρά χωριά, ορφανοτροφεία, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα μεταναστών κλπ.). Παραστάσεις έχουν δοθεί και σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη ύστερα από πρόσκληση αντίστοιχων ομάδων. Επίσης, μέλη της ομάδας συγγράφουν και εικονογραφούν παραμύθια τα οποία και διανέμουν δωρεάν μετά από τις παραστάσεις. Συνθέτουν μουσική για παιδιά, κατασκευάζουν κούκλες κουκλοθέατρου και ανεβάζουν παραστάσεις με μαριονέτες, οργανώνουν εργαστήρια για την εκμάθηση τεχνικών τσίρκο και θεάτρου δρόμου. Επίσης, οργανώνουν και συμβουλεύουν καλοκαιρινές παιδικές κατασκηνώσεις ως προς την μεθοδολογία των καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Τα Παιδιά Εν Δράσει ζουν, κινούνται και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Στην πόλη αυτή έχοντας αναπτύξει ποικίλες συνεργασίες με φορείς, κινήσεις πολιτών και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσπαθούν μέσα από την καθημερινή τριβή με τα προβλήματα της πόλης να προτείνουν λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Οι πρωτοβουλίες που παίρνουν αναφέρονται κυρίως στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και αξιοποίηση των πάρκων, την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, την ελεύθερη έκφραση των νέων.

Τα Παιδιά Εν Δράσει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν είχαν διάθεση και πνεύμα “ευρωπαϊκό”. Συντονίζουν εδώ και πολλά χρόνια δράσεις που σχετίζονται με την προώθηση της κινητικότητας των νέων, την ανταλλαγή εμπειριών, την συμμετοχή σε δίκτυα με κοινούς σκοπούς, την ανάδειξη της αξίας της μη τυπικής μάθησης, την δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του κόσμου, την συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η οργάνωση στους νέους της Ελλάδας. Η οργάνωση συνεργάζεται πολλά χρόνια με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας σε προγράμματα εθελοντισμού και νεολαίας, οργανώνει συναντήσεις νέων, εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις, φιλοξενεί ξένους εθελοντές στην Ελλάδα και προετοιμάζει και στέλνει Έλληνες εθελοντές στο εξωτερικό. Παράλληλα, συμμετέχει στην διοικητική δομή του δικτύου Global-inks προωθώντας τη συνεργασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.


Περισσότερες πληροφορίες:
Παιδιά Εν Δράσει
26ης Οκτωβρίου 33, 54627 Θεσσαλονίκη
Τηλ.:  2310552655
Fax:  2310552655
e-mail:  info@kidsinaction.gr
www.kidsinaction.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP