13 Δεκεμβρίου 2010

Δημοκρατικές διασπάσεις

Είναι σε όλους γνωστή η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, καθώς και οι διαρκείς κρίσεις του πολιτικού μας συστήματος εδώ και χρόνια. Τα κόμματα του κοινοβουλίου δέχονται τα πυρά της πλειοψηφίας πολιτών για τους πολιτικούς τους χειρισμούς και η εν γένει απαξίωση του πολιτικού συστήματος τούς πιστώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό! Με αυτές τις συνθήκες τα κόμματα προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από αυτή την κατάσταση, ενώ είναι όλο και πιο συχνό και έντονο το φαινόμενο των εσωτερικών διαφωνιών, που πολλές φορές καταλήγουν σε διάσπαση.

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κόμματος (ή κινήματος) της Ντόρας Μπακογιάννη. Με τις υπογραφές 3500 πολιτών επισφράγισε την αποχώρησή της από τη Νέα Δημοκρατία με τον πιο ηχηρό τρόπο. Ή μήπως όχι; Πολλοί κατηγορούν την Ντόρα Μπακογιάννη πως αυτή είναι μια κίνηση επίδειξης δύναμης προς τον Αντώνη Σαμαρά με σκοπό μελλοντικές προεκλογικές (ή μετεκλογικές) διαπραγματεύσεις… Η αλήθεια είναι πως οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αβάσιμες, αφού και στο παρελθόν ανάλογες διασπάσεις από την Νέα Δημοκρατία έχουν αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια των Δ. Αβραμόπουλου και Α. Σαμαρά. Όπως και να έχει, το ζήτημα με το συγκεκριμένο κόμμα είναι άλλο και πιο σημαντικό. Στη διακήρυξή του τονίζει πως πρεσβέυει το νέο, τη διαφάνεια, την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων…

Πιστεύω πως τίποτα από τα παραπάνω δεν πρεσβέυει αυτό το νέο κόμμα! Πως είναι δυνατόν το νέο να το φέρνει μια πρόεδρος που βρίσκεται σε θέσεις εξουσίας (κομματικής και εθνικής) τα τελευταία είκοσι χρόνια; Πως είναι δυνατόν να πρεσβεύει τη διαφάνεια και την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων όταν τα στελέχη του κόμματος έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια πως χάρη σε αυτές τις πελατειακές σχέσεις κατάφεραν να ανέλθουν κοινωνικά και κομματικά; Τα ερωτήματα νομίζω πως δεν επιδέχονται διαφορετικών απαντήσεων… Επίσης, στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται πως “η εξουσία δεν αποτελεί αυτοσκοπό”, ενώ η (προσωρινή, κατά δήλωσή της) πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει αποδείξει πως είναι ικανή να κάνει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει κάποιο αξίωμα. Τρανή απόδειξη η αποχώρησή της από τη Νέα Δημοκρατία, αφού ηττήθηκε στις εσωκομματικές διαδικασίες! Τέλος, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να θεωρούνται “διαμορφωτές του μέλλοντος” άνθρωποι που έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όσους τομείς κατήχαν εξουσία…

Εκ διαμέτρου αντίθετης λογικής από αυτή της Ν. Μπακογιάννη ήταν η αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η ίδρυση (από κοινού με άλλα στελέχη) της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι ξεκάθαρο πως η διάσπαση αυτή δεν έγινε για την εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων, αλλά για καθαρά ιδεολογικοπολιτικούς λόγους! Ο Φ. Κουβέλης έχει αποδείξει, με τη συνεπή του στάση του όλα αυτά τα χρόνια, πως δεν αποτελεί “κυνηγό θέσεων εξουσίας” αν και πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν πως με αυτή τη διάσπαση στοχεύει στην ένταξή του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ… Το σίγουρο είναι πως το κόμμα του έχει ξεκάθαρη ιδεολογική βάση που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Είναι ένα κόμμα που θα έχει διάρκεια και θα ήταν καλό για το πολιτικό μας σύστημα να υπάρχει ένα τέτοιο ισχυρό αριστερό κόμμα στο κοινοβούλιο.

Πέρα, όμως, από τις διασπάσεις αυτές που οδήγησαν σε δημιουργία νέων κομμάτων, υπάρχουν και οι τρεις αποχωρήσεις από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν το μνημόνιο, άλλες διαγραφές από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και επικείμενες αποχωρήσεις στο άμεσο μέλλον από τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι μόνο.

Απ’ ότι φαίνεται, η κρίση επηρεάζει σημαντικά τα πολιτικά κόμματα και οδηγεί σε τριβές στο εσωτερικό τους. Η πεντακομματική βουλή, ίσως, στις επόμενες εθνικές εκλογές γίνει εξακομματική ή ακόμα και επτακομματική! Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις ηγεσίες των ισχυρών κομμάτων για αλλαγή πορείας και στροφή σε πιο φιλοκοινωνική διοίκηση. Όπως και να έχει πάντως, η δημοκρατία μόνο οφελημένη μπορεί να βγει από την ύπαρξη αρκετών (δημοκρατικών) κομμάτων, αρκεί αυτά να μην χρησιμοποιούνται για ίδιον όφελος…

Bookmark and Share
Read more...

1 Δεκεμβρίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κάνε-Μια-Ευχή

Ο μη-κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) πραγματοποιεί τις ευχές παιδιών με απειλητικές για την ζωή τους ασθένειες ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, δύναμη και ελπίδα. Ιδρύθηκε το 1980 όταν μία ομάδα εθελοντών βοήθησαν ένα νέο παιδί, τον Chris, να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει αστυνομικός. Το Μake-A-Wish Foundation είναι σήμερα ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός πραγματοποίησης ευχών παγκοσμίως. Το Μake-A-Wish Foundation of America εκπληρώνει μέσω των 65 παραρτημάτων του τις ευχές παιδιών στην Αμερική, ενώ το Μake-A-Wish International εκπληρώνει τις ευχές παιδιών εκτός Αμερικής, σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους. Με την γενναιόδωρη βοήθεια των υποστηρικτών του και των 30,000 εθελοντών του σε όλο τον κόσμο, το Μake-A-Wish Foundation έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει πάνω από 240,000 ευχές παιδιών σε όλο τον κόσμο. O Οργανισμός, ο οποίος έχει αναγνωριστεί και από τον Ο.Η.Ε, είναι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς κι αξιόπιστους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Το Μake-A-Wish Foundation μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατάκτηση του Seal of Excellence, ένα βραβείο με κύρος που απονέμεται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που πληρούν τα υψηλά κριτήρια της Αμερικάνικης Κυβέρνησης. Τη διάκριση αυτή απολαμβάνουν μόνο 2.000 οργανισμοί, ανάμεσα σε περισσότερους από 1.000.000 που λειτουργούν σήμερα, οι οποίοι επιδεικνύουν καλή διαχείριση των οικονομικών τους, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων τους. Για τους ίδιους λόγους βραβεύτηκε επίσης από το Charity Navigator, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ελεγκτή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, με την ανώτερη διάκριση των 4 αστεριών.

Στην Ελλάδα, το Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) δραστηριοποιείται από το 1996 και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 670 ευχές σοβαρά άρρωστων παιδιών. Το Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)  χαρακτηρίζεται από άρτια οργάνωση και επαγγελματικές διαδικασίες, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Το έργο του, βάσει των αξιών που πρεσβεύει, δημιουργεί ένα μαγικό κόσμο τόσο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και για τους εθελοντές, κινητήριο δύναμη του Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), τους εργαζόμενους καθώς και την ευρύτερη κοινωνία που αγκαλιάζει τον Οργανισμό. Οι αξίες αυτές είναι το έντονο κίνητρο προσφοράς, η αφοσίωση, η σωστή διαχείριση, η πολιτική ίσων ευκαιριών, η ακεραιότητα, η εχεμύθεια και ο επαγγελματισμός.


Περισσότερες πληροφορίες
Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
Περγάμου 33, 16675 Γλυφάδα
Τηλ.: 2109637660
Fax:  2109637774
makeawish.gr

Bookmark and Share
Read more...

3 Νοεμβρίου 2010

Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονται φέτος για να εκλέξουν όργανα για τη νέα “καλλικρατική” τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλά έχουν υποθεί για υποψηφίους, πρόωρες εκλογές, μηνύματα της κάλπης, μνημόνιο κτλ. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και με μια κριτική ματιά.

Η αρχή έγινε με τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή αλλιώς τον Καλλικράτη. Πλέον, οι δήμοι διευρύνονται σε μέγεθος αλλά συρρικνώνονται σε αριθμό, ενώ οι νομαρχίες καταργούνται και τη θέση τους καταλαμβάνουν οι περιφέρειες! Πρόκειται για ένα σχήμα που ευελπιστεί στην ενίσχυση του ρόλου των “τοπικών αρχόντων” και ειδικά των νέων περιφερειαρχών που θα έχουν το ρόλο “μικρού πρωθυπουργού”. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η περιφέρεια Αττικής, όπου ο νέος περιφερειάρχης καλείται να λαμβάνει αποφάσεις για περίπου πέντα εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 50% σχεδόν του πληθυσμού της χώρας! Εκτός, όμως, από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, ο Καλλικράτης πρωτοπορεί και σε άλλες ρυθμίσεις του. Μια από αυτές είναι η σύσταση επιτροπών από μη αιρετούς δημότες για τη διαβούλευση σημαντικών τοπικών ζητημάτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην δυνατότητα εκλογιμότητας στα 18 έτη (από τα 21 που ίσχυαν).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εχέγγυα για μια νέα εποχή με ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άψογα αν η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ομαλή και χωρίς προβλήματα. Πλέον, υπό την επιτήρηρη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με τα δάνεια να “τρέχουν” γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι πόροι για την αυτοδιοίκηση θα είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί σε πολλές περιπτώσεις… Φυσικά, με τη νέα μορφή διοίκησης μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αιρετών καθώς και αυτός των ΝΠΔΔ. Αυτός είναι άλλωστε κι ένας από τους λόγους που επισπεύστηκε η εφαρμογή του Καλλικράτη!

Πάμε τώρα στο διά ταύτα της όλης υπόθεσης: Ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Όπως ξέρουμε σε κάθε εκλογική διαδικασία τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων κι ένα σημαντικό επίκαιρο ζήτημα που επηρεάζει την κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα, ενώ πολλές φορές κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Φέτος, κύριο θέμα συζήτησης είναι η συμπόρευση ή η εναντίωση με το μνημόνιο. Αρκετοί υποψήφιοι (περιφερειάρχες, δήμαρχοι κτλ) έκαναν σημαία τους την εναντίωση με το μνημόνιο, ενώ δεν είναι λίγοι από αυτούς που έχουν να επιδείξουν ως μοναδικό τους προτέρημα την αντιμνημονιακή δράση… Συμφωνώ απόλυτα πως το μνημόνιο και οι διατάξεις του αποτελούν το σημαντικότερο ζήτημα της χώρας αυτή τη στιγμή και θα μας απασχολεί για χρόνια ακόμα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την επιλογή του καταλληλότερου υποψηφίου στις επερχόμενες εκλογές. Το μνημόνιο, καλώς ή κακώς, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ακόμα κι αν εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης κάποιος πολέμιός του… Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν υποψηφίους που να πληρούν πολλά άλλα κριτήρια, πλην της αντιμνημονιακής δράσης. Είναι σαφές πως η πολιτική απόφαση της στήριξης ή όχι του μνημονίου δεν αποτελεί προσόν για να ασκήσει κάποιος διοίκηση ή να αναλάβει αξιώματα… Πρέπει να στηριχθούν άνθρωποι ικανοί, με όρεξη για δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι με διάθεση για προσφορά και πάνω απ’ όλα τίμιοι με ξεκάθαρες προθέσεις. Δυστυχώς, η εναντίωση στο μνημόνιο δεν είναι αρκετή για την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξή της.

Πολύς ντόρος έχει γίνει και τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη διακαναλική συνέντευξή του. Σαφώς και ερμηνεύουν λανθασμένα τα λεγόμενά του όσοι υποστηρίζουν πως αν δεν κερδίσουν τις περιφέρειες υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ , τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές με ενδεχόμενη ακυβερνησία της χώρας. Είναι αυτονόητο πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα πολιτικά κόμματα μετράνε τις δυνάμεις τους και την επίδραση των πολιτικών τους στους πολίτες. Από εκεί και πέρα, διλήμματα του τύπου “περιφερειάρχες ΠΑΣΟΚ ή ακυβερνησία” ή “μνημόνιο ή ΝΔ” δεν πιστεύω πως υφίστανται. Σαφώς τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν διάφορα μηνύματα στα κομματικά επιτελεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι εκλογές αυτές αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση κι όχι την επικρότηση ή αποδοκιμασία του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εκλογές αυτές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δημοψήφισμα ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας της κυβέρνησης, ούτε θα ανατρέψουν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες!

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία έκανε την εμφάνισή του κι ένα νέο φαινόμενο. Πολλοί υποψήφιοι (κυρίως δήμαρχοι) προσπαθούν να κρύβουν επιμελώς την κομματική τους ταυτότητα από τους δημότες. Το οξύμωρο είναι πως οι ίδιοι και οι συνδυασμοί τους ήταν αυτοί που προσέτρεξαν στα κομματικά γραφεία για να πάρουν το πολυπόθητο “χρίσμα” και την ανάλογη κομματική στήριξη! Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αντιφάσκουν συνεχώς… Όπως και να το κάνουμε συνδυασμοί “κομματικοί αλλά ανεξάρτητοι” δεν γίνεται να υπάρξουν! Οι πολιτικοί αυτοί το μόνο που επιζητούν είναι να επωφεληθούν από το κλίμα δυσαρέσκειας προς τα πολιτικά κόμματα που εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Αν κάποιος υποψήφιος δεν επιθυμεί να έχει την κομματική στήριξη μπορεί είτε να μην την ζητήσει εξαρχής, είτε να μην την αποδεχθεί αν αποδοθεί χωρίς προηγούμενη έγκρισή του. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προσπάθεια αποπλάνησης του εκλογικού σώματος!

Πάμε τώρα σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τους νέους. Για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να εκλεγούν από την ηλικία των 18 ετών! Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενεργή ενασχόλησή τους στα κοινά από νεαρή ηλικία και την προώθηση λύσεων που επωφελούν τη νεολαία. Δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων σε αυτές τις εκλογές οι νέοι έχουν επιλεγεί για να “συμπληρώσουν” κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και όχι για να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους νέους “καλλικρατικούς” δήμους… Οι νέοι πρέπει να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την εδραίωσή τους στα κοινά μέσα από τη συνεχή ενεργή παρουσία τους στα κοινωνικά δρώμενα και τους κοινωνικούς αγώνες! Φυσικά, πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι όλοι οι νέοι ίδιοι και πως απλά και μόνο η ηλικία δεν αποτελεί ικανή συνθήκη εκλογής. Η νεαρή ηλικία πρέπει να συνοδεύεται από φρέσκιες ιδέες για ανάπτυξη, όρεξη για δουλειά και προσφορά, καθώς και πνεύμα συνεργασίας με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολιτικούς αλλά και πολίτες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν αρκετοί νέοι σε ηλικία που εκφράζουν γεροντικές και ξεπερασμένες απόψεις, ενώ άλλοι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι δείχνουν πως διαθέτουν την απαραίτητη φρεσκάδα (συνοδευόμενη από ανάλογες απόψεις) για να οδηγήσουν τον τόπο τους μπροστά…

Κλείνοντας, το μόνο που έχω να αναφέρω είναι η επιτακτική ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες και σε αυτές τις εκλογές και να εκφράσουν δημοκρατικά τη βούλησή τους. Ειδικά οι νέοι οφείλουν να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πάντως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε πως οι εκλογές αυτές είναι αμιγώς αυτοδιοικητικές. Ο λαός έχει δύναμη και μπορεί να το αποδείξει στην κάλπη. Ελπίζω να εκλεγούν άτομα ικανά που θα οδηγήσουν τον τόπο τους σε τροχιά ανάπτυξης. Τέλος, θα χρησιμοποιήσω μια φράση γεμάτη νόημα που μου έκανε εντύπωση μόλις την πρωτάκουσα: “Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν ψηφίζουν!”

Bookmark and Share
Read more...

1 Νοεμβρίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Το 1982, μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησία για το περιβάλλον και γοητευμένων από τα πουλιά της Ελλάδας, ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία». Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εργάζεται με σκοπό την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

To έργο της περιλαμβάνει πλήθος δράσεων: από τη μελέτη των πουλιών, η οποία είναι βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική προστασία τους, ως την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον, η Ορνιθολογική παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και διατυπώνει και προωθεί θέσεις για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σημαντικός σταθμός στην πολύχρονη πορεία της Οργάνωσης ήταν η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1993, δέκα περίπου χρόνια από την ίδρυσή της.

Οι στόχοι της Οργάνωσης είναι:     
  • Η μελέτη των πουλιών και των βιοτόπων τους με σκοπό την υλοποίηση δράσεων προστασίας
  • Η ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πουλιά, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης
  • Η παρέμβαση στις περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η διατύπωση και προώθηση θέσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εταίρος της BirdLife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία των πουλιών. Από την ίδρυση της έχει συνεχή και επιτυχημένη δραστηριότητα για την αποτελεσματική προστασία απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιεί:
  • Δράσεις Προστασίας Πουλιών και Διαχείρισης των Βιοτόπων τους. Φύλαξη και παρακολούθηση προστατευόμενων περιοχών, καταμέτρηση πληθυσμών πουλιών, αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση και αποκατάσταση βιοτόπων.
  • Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης», στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου και στον Υγρότοπο Άγρα Βρυττών Νησίου, υποστήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων σε προστατευόμενες περιοχές, δημιουργία φορητών εκπαιδευτικών πακέτων.
  • Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους. Λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, διοργάνωση εκδηλώσεων, διοργάνωση εξορμήσεων παρατήρησης των πουλιών.
  • Συμβουλευτική Υποστήριξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς παρέχοντας πολύτιμη επιστημονική γνώση για τη σωστή διαχείριση και θεσμοθέτηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας, επιδιώκει τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της, και παρεμβαίνει για την προστασία σημαντικών περιοχών.

Περισσότερες πληροφορίες
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βασιλέως Ηρακλείου 24, 10682 Αθήνα
Τηλ./Fax:  2108228704, 2108227937     
www.ornithologiki.gr

Bookmark and Share
Read more...

19 Οκτωβρίου 2010

Bring them back!

Εδώ και κάποιους μήνες έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία ή e-διαδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου με τίτλο “Bring them back” (=Φέρτε τα πίσω). Η ιδέα ανήκει σε τρεις νεαρές Ελληνίδες που έθεσαν ως στόχο να υπάρξει συλλογική προσπάθεια ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών από πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα και διακηρύττουν τις δικές τους αξίες πολιτισμού στον 21ο αιώνα. Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 11.4 της Συνθήκης της Λισαβόνας θεσπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να καταθέτουν τις προτάσεις τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συλλέγοντας 1.000.000 υπογραφές!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας εξετάσουμε κάποια ενδιαφέροντα και σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ., ενώ τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια και ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές της αρχαιότητας, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την ανέγερση του Παρθενώνα ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανότατα ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διακόσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό είχε 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος. Η τοποθέτηση των κιόνων είναι ασυνήθιστα πυκνή με αναλογία διαμέτρου κίονα και μετακιόνιου διαστήματος 1:2,25 (πρβλ. την αναλογία 1: 2,32 στο ναό του Δία στην Ολυμπία και 1:2,65 στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα). Στις στενές πλευρές υπήρχε και δεύτερη σειρά 6 κιόνων που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση δίπτερου ναού. Μια άλλη ιδιομορφία ήταν η ύπαρξη ζωφόρου που περιέτρεχε το σηκό σε όλο του το μήκος και αποτελεί ίσως την πιο φανερή από τις ιωνικές επιδράσεις. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των αρχαίων Αθηνών, και περιλαμβάνει μορφές θεών, ζώων και περίπου 360 μορφές ανθρώπων. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από την μυθολογία: πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στα ανατολικά, την γέννηση της Αθηνάς και στην δυτική πλευρά την διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Αν και ο ναός αυτός διέφερε από άλλους δωρικούς ναούς όσον αφορά στην έκταση της διακόσμησής του, παρόλα αυτά η διακόσμηση αυτή δεν επηρέαζε την ενότητα του συνόλου.

Ο Παρθενώνας διατηρήθηκε άθικτος έως και τους Μακεδονικούς χρόνους. Αντίθετα, μάλιστα, μετά τον Γρανικό, στον Παρθενώνα αναρτήθηκαν ως τρόπαια χρυσές ασπίδες, λάφυρα της νίκης του Αλέξανδρου. Οι πρώτες καταστροφές έγιναν επί Λάχαρη, τον οποίο όρισε τύραννο των Αθηνών ο Κάσσανδρος, σύμφωνα με την αφήγηση του Παυσανία. Αυτός απέσπασε τις ασπίδες από τον Παρθενώνα, το χρυσάφι και τα κοσμήματα από το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Καταστροφές υπέστη και ο οπισθόδομος του ναού, όταν τον χρησιμοποίησε ως προσωπικό του κατάλυμα ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.

Στους Ρωμαϊκούς χρόνους δεν καταγράφονται αλλαγές στον Παρθενώνα, που συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία και την αίγλη του ακόμη και στους μεταχριστιανικούς αιώνες, παρόλο που επί εποχής Ιουστινιανού η πομπή των Παναθηναίων δεν ανέβαινε πια στον Παρθενώνα και είχε χαθεί πλέον κάθε λατρεία δημόσια ή ιδιωτική σύμφωνα με το Λατίνο ρήτορα Κλαύδιο Μαμερτίνο του 4ου αιώνα.

Στους Βυζαντινούς χρόνους -αν και γλίτωσε ο Παρθενώνας την καταστροφή από τα διατάγματα του Θεοδόσιου Β'- έγινε η πρώτη μετατροπή του ναού σε χριστιανική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού. Στον πρόναο προστέθηκε η αψίδα του ιερού. Από αυτές τις μετατροπές αυτές το 1877 -σύμφωνα με τον Burnouf- δεν είχαν μείνει παρά λείψανα τοιχογραφιών και λιγοστά επιγραφικά χαράγματα στους τοίχους και τους κίονες.

Επί Φραγκοκρατίας ο περί τον Παρθενώνα χώρος γίνεται τόπος ενδιαίτησης του πρώτου Φράγκου άρχοντα των Αθηνών, Όθωνα Ντελαρός, ενώ η Ακρόπολη γίνεται η έδρα της φραγκικής βαρωνίας και το κέντρο του ιστορικού βίου της πόλης, σε σημείο που η Αθήνα είναι γνωστή πλέον ως Castellum Athenarum. Ο Παρθενώνας αποδίδεται στη Ρωμαϊκή εκκλησία και γίνεται ναός Λατινικός, τιμώμενος στο όνομα της Θεοτόκου. Στη δυτική πλευρά προστέθηκε ένα κωδωνοστάσιο, που επί Τουρκοκρατίας έγινε μιναρές. Επί Ενετοκρατίας δεν παρατηρήθηκαν και δεν καταγράφηκαν αλλαγές στο μνημείο.

Από τις αφηγήσεις μεταγενέστερων περιηγητών, όπως ο Ιταλός νοτάριος Νικόλαος Μαρτόνης που επισκέφθηκε την Ακρόπολη το 1395 ή ο Κυριακός ο Αγκωνίτης που ταξίδεψε το 1436 στην Αθήνα, έχουμε δύο περιγραφές του χριστιανικού Παρθενώνα. Ο πρώτος εκφραστής της μεσαιωνικής ιδεολογίας απορεί πως είναι δυνατόν να έχει χτιστεί ένα τόσο μεγάλο κτήριο ενώ ο δεύτερος, εκπρόσωπος της Ιταλικής Αναγέννησης, επικεντρώνεται στην ομορφιά των αρχαίων μνημείων.

Επί Τουρκοκρατίας η Ακρόπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1458, οπότε και την επισκέφθηκε ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής. Ο ιερός βράχος έμεινε πλέον γνωστός με το όνομα Ατίνα Καλεσί, δηλαδή φρούριο των Αθηνών. Κατά τον 17ο αιώνα ο Παρθενώνας είναι πλέον τζαμί και έχει μιναρέ, που καταστράφηκε το 1687. Τζαμί ωστόσο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της ισλαμικής θρησκείας και για αυτό δεν έγινε ποτέ λατρευτικό τέμενος των Μωαμεθανών.

Κατά την εκστρατεία του Φραγκίσκου Μοροζίνη κατά των Αθηνών το 1687, ο Παρθενώνας υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη που είχε εγκαταστήσει ο Αλή αγάς, διοικητής του φρουρίου στον ναό. Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού προς την ανατολική του πλευρά κατέρρευσε. Έκτοτε και μέχρι να παραδοθεί το μνημείο στην αρχαιολογία λεηλατήθηκε συστηματικά κυρίως από τον Λόρδο Έλγιν, ενώ υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και την πολιορκία του βράχου από τον Κιουταχή Μπέη.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, αποτελούν μία μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, ο Έλγιν κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων, το πρώτο φιρμάνι δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1801 και φαίνεται να είχε αποσταλεί άμεσα με τους υπαλλήλους της Οθωμανικής στην Αθήνα μέσω της Οθωμανικής Υπηρεσίας. Το περιεχόμενό του δεν ήταν γνωστό, υπάρχουν ωστόσο υποθέσεις πως επέτρεπε την πρόσβαση της ομάδας του Έλγιν στην Ακρόπολη για να ανεγείρει σκαλωσιές και καλούπια. Το συγκεκριμένο φιρμάνι ωστόσο, κρίθηκε σύντομα ανεπαρκές από την ομάδα. Η ομάδα ζήτησε για δεύτερη φορά φιρμάνι, που θα τους έδινε αυτή τη φορά φιρμάνι και άδεια ουσιαστικά «να σκάψουν, να απομακρύνουν Tures sculp ή επιγραφές που δεν παρεμβαίνουν στους τοίχους της Ακρόπολης κ.λπ.». Το δεύτερο φιρμάνι χορηγήθηκε στις 6 Ιουλίου 1801 και επέτρεπε στον Έλγιν «να αρθούν ορισμέναι πέτρες με επιγραφές και αριθμούς». Ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 1801, ο Έλγιν ζητά από τον Hunt Voivode να του επιτρέψει να λάβει τις μετόπες του Παρθενώνα, μια κίνηση που, ακόμη και η ελληνική Αντιπρόεδρος πρόξενος της Βρετανίας στην Αθήνα ήταν απρόθυμη να εγκρίνει. Όπως γράφει ο Edward Daniel Clarke (1769-1822), Βρετανός λόγιος στα «Ταξίδια» του Μέρους ΙΙ, τμήμα 2, p.483: «Ένας από τους εργάτες ήρθε να ενημερώσει τον Δον Μπατίστα ότι επρόκειτο να μειωθούν οι μετόπες. Τότε είδαμε αυτό το θαυμάσιο κομμάτι της γλυπτικής να καταστρέφεται, τεράστιες μάζες από λευκό πεντελικό μάρμαρο, έπεσαν κάτω με βροντή και θόρυβο ανάμεσα στα ερείπια. Ο Disdar, βλέποντας αυτό, δεν μπορούσε πλέον να περιορίσει τα συναισθήματά του. Άφησε ένα δάκρυ να πέσει και δήλωσε με τον πιο εμφατικό τόνο της φωνής «Το τέλος!» ή «Ποτέ ξανά», δηλώνοντας ουσιαστικά πως δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ ξανά σε οποιαδήποτε περαιτέρω καταστροφή του κτιρίου».

Η αποστολή των Γλυπτών στο Λονδίνο ωστόσο, παρουσιάζει προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο, η «Μέντωρ», το πλοίο του Έλγιν, βυθίζεται έξω από το νησί των Κυθήρων με μερικά από τα ωραιότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Την παραμονή των Χριστουγέννων 1802, ο Hunt κατάφερε ζήτησε την βοήθεια του καπετάν Clarke, που διοικούσε το HMS «Braakel» προκειμένου να σωθούν τα Γλυπτά. Ο Λόρδος Έλγιν άφησε την Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του στις 16 Ιανουαρίου 1803, ενώ συνελήφθη από τις Γαλλικές Αρχές και παρέμεινε υπό κράτηση τα επόμενα τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο, ο άνθρωπος του στην Αθήνα, αφαίρεσε μία από τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου και την αντικατέστησε με ένα πυλώνα από τούβλο για να αποτραπεί η κατάρρευση της οροφής. Το 1806 όταν ο Έλγιν αφέθηκε ελεύθερος από την αιχμαλωσία, η δεύτερη μεγάλη συλλογή από αρχαιότητες βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα, υπό την επίβλεψη του «πιστού» φύλακα Lusieri πάνω τους. Το 1809 ο νέος Βρετανός Πρέσβης Robert Adair ζήτησε την απελευθέρωσή τους, ενώ οι Οθωμανοί του απάντησαν πως ο λόρδος Έλγιν δεν είχε εξουσιοδοτηθεί ποτέ να αφαιρέσει τα γλυπτά από τον Παρθενώνα. Η ομάδα του ‘Ελγιν φτάνει στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου. Ο Lusieri δε χάνει χρόνο και φορτώνονται όλα σε ένα πλοίο, που απέπλευσε για το Λονδίνο στις 26 Μαρτίου.

Η περίφημη συλλογή των επίμαχων γλυπτών περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/2 από ό,τι απομένει από τη γλυπτική διακόσμηση του Παρθενώνα που διασώθηκε: 75 μέτρα από τα αρχικά 160 μέτρα, 15 από τις 92 μετόπες, 17 τμηματικές φιγούρες από τα αετώματα, όπως επίσης και άλλα τμήματα της αρχιτεκτονικής. Πιο αναλυτικά, από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. Η ζωφόρος του Παρθενώνα θεωρείται ότι απεικονίζει την Πομπή των Παναθηναίων. Οι μετόπες εικονίζουν: στην ανατολική πλευρά τη Γιγαντομαχία, στην δυτική πλευρά την Αμαζονομαχία, στην βόρεια τον Τρωικό Πόλεμο και στην νότια πλευρά τη μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Στο ανατολικό αέτωμα αναπαρίσταται η γέννηση της Αθηνάς, ενώ στο δυτικό αέτωμα η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της Αθήνας. Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτίρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-33), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Ο λόρδος Έλγιν ουσιαστικά πήρε, περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο. Στη συλλογή των μαρμάρων μάλιστα, δόθηκε το όνομα του λόρδου Έλγιν.

Στη διάρκεια λίγων ετών ο Έλγιν κατάφερε να συγκεντρώσει 33 φορτία αρχαιοτήτων από τον Παρθενώνα κόβοντας τις ζωφόρους σε κομμάτια που να μπορούν να μεταφερθούν και αφαιρώντας γλυπτά που συχνά ήταν σκαλισμένα στο ίδιο το κτίριο. Μολονότι ο ΄Ελγιν προόριζε τη συλλογή για την προσωπική του κατοικία, τελικά πούλησε τα αποκαλούμενα «Ελγίνεια μάρμαρα» στη Βρετανική κυβέρνηση το 1816. Τα Γλυπτά εκτίμησε η Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία συζήτησε το θέμα και θεώρησε τη μέθοδο της εξαγοράς τους, την αξία τους και τη σημασία της αγοράς τους ως δημόσια περιουσία. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε τα γλυπτά να αγοραστούν στη συνιστώμενη τιμή των £ 35,000.00. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου την ίδια χρονιά, ενώ το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό.

Ήδη από την εποχή που ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τμήματα του Παρθενώνα, πολλοί χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του σαν μια πράξη βανδαλισμού η οποία αλλοίωσε τον ναό για πάντα. Ο ΄Ελγιν κατηγορήθηκε για λεηλασία ενός αρχαιολογικού χώρου, για δωροδοκία και εξαπάτηση των Τούρκων, οι οποίοι κατείχαν τότε την Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τα μάρμαρα. Μόλις οι Έλληνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1832 άρχισαν να ζητούν την επιστροφή των τμημάτων που είχαν αφαιρεθεί από το σημαντικότερο εθνικό τους σύμβολο. Από τον Λόρδο Βύρωνα και μετά, υπήρξαν πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής, τόσο Βρετανοί όσο και Έλληνες, οι οποίοι εξετίμησαν τη σημασία του Παρθενώνα, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Μεγάλες διαφωνίες υπήρξαν για το αν ο Λόρδος Έλγιν απέκτησε νόμιμα τους θησαυρούς, ενώ καθηγητές Πανεπιστημίου επιχειρηματολόγησαν για το αν είχε δικαίωμα να τους αφαιρέσει. Αυτές οι διαφωνίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες και από τις δύο πλευρές και τελικά δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως πως δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για την επιστροφή άλλων θησαυρών του Μουσείου. Οι υποστηρικτές της επιστροφής από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η περίπτωση των μαρμάρων είναι μοναδική, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός εθνικού μνημείου. Στις επίσημες διπλωματικές κινήσεις, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία στο όνομα του ίδιου του Μνημείου και της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω διμερούς πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στην έκθεση των Γλυπτών του μνημείου στην ειδική αίθουσα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία μπορούν να συνεργαστούν για την αναβίωση του Παρθενώνα. Η αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών θα μας δώσει την δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας γι' αυτό το μοναδικό μνημείο, να εμβαθύνουμε στις μελέτες μας και να αποκαλύψουμε στις επόμενες γενιές τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007, αναφέρεται ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Νεότερη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου (2009) ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά , αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

Όλα αυτά έχουν συμβεί στο πέρασμα των αιώνων στον πολύπαθο Παρθενώνα. Τα γλυπτά αυτά αναμφίβολα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να εκτίθενται στο χώρο που δημιουργήθηκαν. Με την δημιουργία του Νέου Μουσείου τις Ακρόπολης δεν υπάρχουν δικαιολογίες και υπαναχωρήσεις για την μη επιστροφή τους. Ανήκουν στον Παρθενώνα και πρέπει να επιστρέψουν άμεσα σε αυτόν. Η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη (που χθες συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννησή της) έχει δηλώσει «... πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας...». Το όραμα της Μελίνας και τόσων άλλων μεγάλων Ελλήνων, αλλά και ξένων Φιλελλήνων παραμένει ζωντανό και θα συνεχίσει να μας φωτίζει μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η τεράστια αδικία από την πλευρά των Βρετανών. Είναι η ώρα το σύνθημα “Bring them back” να αποκτήσει σάρκα και οστά. Είναι στο χέρι μας…

Bookmark and Share
Read more...

1 Οκτωβρίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ιδρύθηκε το 1972 (μετά από 2 χρόνια ετοιμασίας) από τον Κώστα και την Λυδία Καρρά, κατοίκους του Λονδίνου, ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Ήταν η  εποχή της αντιπαροχής και η μία μετά την άλλη οι ιστορικές πόλεις γκρεμίζονταν για πάντα. Οι  όποιες αμφιβολίες για ανάληψη δράσης την εποχή της δικτατορίας παραμερίσθηκαν μετά τη βάρβαρη κατεδάφιση της εντυπωσιακής καθολικής εκκλησίας του Ηρακλείου που έγινε χώρος στάθμευσης με διαταγή του Πατακού.

Από το ξεκίνημα οι στόχοι επικεντρώθηκαν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης και γενικότερα σε κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο και επηρεάζει την ζωή του. Για να διατηρηθεί η οικονομική ανεξαρτησία ζητήθηκε από τους διακεκριμένους επιχειρηματίες της διασποράς Γιώργο Λιβανό, Αντώνη Χανδρή, Γιάννη Κουλουκουντή, αλλά και από τον Γιώργο Ποταμιάνο από την Ελλάδα να υπογράψουν ως συνιδρυτές καταθέτοντας και αυτοί τα πρώτα κεφάλαια για το ξεκίνημα.

Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία  που συσπείρωσε πολλούς αντιφρονούντες της δικτατορίας ήταν η αποφυγή βιομηχανικής ζώνης στο Νότιο Σαρωνικό. Η υπογραφή της ακύρωσης ήταν η πρώτη οικονομική πράξη της κυβέρνησης της μεταπολίτευσης με τις υπογραφές του Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Ξενοφώντα Ζολώτα, με τις τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για όλο το Νότιο Σαρωνικό.

Από τους πρώτους αγώνες  της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και ο πρώτος μεγάλος αγώνας για τη σωτηρία της Πλάκας. Από τα πρώτα μελήματα ήταν η προστασία των Πρεσπών με την ίδρυση του Βιολογικού Σταθμού σε σχέδιο του Μίμη Φατούρου. Αυτή η πρώτη περίοδος ήταν ιδιαίτερα δημιουργική καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρωτοπορούσε στην  προστασία του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς. Τότε ξεκίνησε η πρώτη φροντίδα για το Αιγαίο, με το γραφείο Αρχιτεκτονικών συμβούλων στη Σύρο.

Οι βραβεύσεις, οι πρώτες πρότυπες αναστηλώσεις, όπως του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και των Φυρογίων στη Σίφνο, οι πρώτες υποτροφίες, τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Διαστημόπλοιο Γη κλπ. Ίσως το σημαντικότερο, το σχέδιο του περίφημου άρθρου 24 του Συντάγματος δουλεύτηκε ολονύκτια στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και παραδόθηκε στα χέρια του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσου.

Ο Κώστας Καρράς ίδρυσε για να στηριχθεί το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ τρεις αδελφές οργανώσεις στο εξωτερικό: στην Ελβετία την Fondation pour la Sauvegarde du Patrimoine Grec, στην  Αγγλία το National Trust  for Greece, και στην Αμερική το Society for the Protection of the Greek Heritage (SPGH). Και στις τρεις υπηρέτησαν προσωπικότητες όπως ο Steven Runciman και οι καθηγητές Browning στη Βρετανία και Bernard Knox στην Αμερική. Η διεθνής υποστήριξη πέραν ότι εξασφάλισε  και την αγορά του κτηρίου που σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ από τη VirginiaNick αποδείχθηκε πολύτιμη σε αγώνες όπως η προστασία της Ύδρας, του Αγίου Όρους, των Δελφών κλπ. Στο SPGH και τη δραστήρια πρόεδρό του οφείλεται η επιστροφή του Μυκηναϊκού Θησαυρού των Αηδονιών από την Αμερική στην Ελλάδα.


Περισσότερες πληροφορίες
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28, 10558 Πλάκα
Τηλ.:  2103225245
Fax:  2103225240
http://www.ellet.gr

Bookmark and Share
Read more...

11 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

“Πώς θα χαρακτηρίζατε την Τουρκία, ανατολικό ή δυτικό κράτος;” Αυτή είναι μια ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα οποιοσδήποτε ενημερωμένος πολίτης αυτού του πλανήτη! Ίσως εν τέλει να μην υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση… Τα πράγματα δείχνουν (και είναι) πολύπλοκα. Η Τουρκία είναι μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και οι λόγοι δεν είναι μόνο γεωγραφικοί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αρκετοί παρατηρούν πολλές αλλαγές στην εξωτερική της πολιτική και όχι μόνο.. Ο υπαίτιος είναι ένας: ο Ερντογάν.

Μόλις το 2001 ιδρύθηκε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από ένα ρεύμα μεταρρυθμιστών που αποσπάσθηκαν από το παλαιό ισλαμικό κόμμα της Αρετής (Fazilet Partisi) όταν αυτό τέθηκε εκτός νόμου. Ηγέτης του αναδείχθηκε αμέσως ο Ερντογάν δηλώνοντας πως “το ΑΚΡ δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα με θρησκευτικό άξονα”, πράγμα που αποδείχθηκε ψευδές στη συνέχεια. Το ΑΚΡ είναι ένα κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα και κατάφερε να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2002 με ποσοστό άνω του 34%! Το έτος-σταθμός, όμως, για τον Ερντογάν και τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας είναι το 2003. Τότε κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία λόγω ενός δικαστικού κωλύματος που υπήρχε το 2002… Στις αντίστοιχες εκλογές του 2007 ο Ερντογάν εδραιώθηκε οριστικά και άνετα στην πρωθυπουργία με ποσοστό που άγγιξε το 47%.

Όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία έχει να επιδείξει μια στροφή σχεδόν 180 μοιρών στις σχέσεις της με τα δυτικά και τα ανατολικά κράτη. Από κράτος-δορυφόρος των ΗΠΑ επιχειρεί να αποκτήσει το ρόλο του περιφερειακού ηγέτη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο! Ο Ερντογάν φαίνεται πως άλλαξε τις προτεραιότητες του σύγχρονου τουρκικού κράτους και αντί να “παρακαλάει” για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρήκε άλλο δρόμο για την ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας του. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε κα η γειτνίαση με το το Ιράν. Ποιός θέλει να έχει άσχημες σχέσεις με μια χώρα που απειλεί με πυρηνικό πόλεμο θεούς και δαίμονες; Κανείς και φυσικά ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν. Ίσως έτσι εξηγείται και η αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντι στον χρόνια στρατηγικό της σύμμαχο, το Ισραήλ. Ο Ερντογάν είχε δείξει τις προθέσεις του στο Οικονομικό Φόρουμ της Ελβετίας όταν αποχώρησε επιδεικτικά και εξαπολύοντας μύδρους ενάντια των Ισραηλινών και του πρωθυπουργού τους. Η αιματοβαμμένη αποστολή προς τη Γάζα ήταν απλώς η αφορμή… Άλλωστε, ο τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του κατά τη διακυβέρνηση του Ερντογάν ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού, ενώ πριν θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν απαθής και αδιάφορος. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε τις μουσουλμανικές χώρες για την απροθυμία τους να βοηθήσουν το Πακιστάν έπειτα από τις καταστροφές που υπέστη λόγω των πλημμυρών…

Δεξί χέρι του Ερντογάν αυτά τα χρόνια είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός εξωτερικών. Ο εμπνευστής του δόγματος των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”, αλλά και του επεκτατικού νεοοθωμανισμού… Στα πλαίσια του πρώτου δόγματος εντάσσονται και κάποιες “κινήσεις καλής θέλησης” προς την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά ή οι διαρροές πως θα αρθεί το casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, επιχειρείται η προσέγγιση βαλκανικών κρατών, όπως η Αλβανία και η Βοσνία, για σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στα πλαίσια του “ειρηνικού επεκτατισμού”. Πρέπει να τονιστεί πως ο Νταβούτογλου είναι περισσότερο τεχνοκράτης και λιγότερο θρησκόληπτος από τον Ερντογάν. Γι’ αυτό άλλωστε (άτυπα) έχουν ουσιαστικά χωρίσει τους τομείς επιρροής και προσέγγισης. Ο μεν Νταβούτογλου τη Δύση, ο δε Ερντογάν την Ανατολή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο επόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας να είναι ο Νταβούτογλου με πρόεδρο τον Ερντογάν…

Εκτός, όμως, από τα εξωτερικά ζητήματα υπάρχουν πολλά εσωτερικά ζητήματα που εκκρεμούν και αναζητούν λύσεις. Πρώτο και κυριότερο η διαμάχη με τους Κούρδους που αποζητούν την αυτονόμηση και ανεξαρτησία τους. Στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας υπάρχει σε εξέλιξη ένας καθημερινός πόλεμος με πολλές απώλειες και για τις δυο πλευρές! Υπάρχουν θέματα μειονοτήτων που δεν επιλύονται με βασικές τις ελληνικές και αρμένικες διεκδικήσεις. Ο Ερντογάν, όμως, έχει χάσει και τα ερείσματά του σε μεγάλο μέρος του λαού. Τείνει να μετατρέψει την κεμαλική Τουρκία σε ισλαμική δημοκρατία. Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που προσπάθησε να υποβαθμίσει ο Κεμάλ κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι το Ισλάμ. Αντιθέτως, ισχυροποίησε το ρόλο του στρατού και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Ο Ερντογάν θα μπορούσε κανείς να πει πως ακολουθεί αντίστροφη διαδρομή! Ισχυροποιεί το Ισλάμ και τη θέση του στο κράτος, ενώ προσπαθεί να “ροκανίσει” τη θέση των στρατηγών στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας. Η αποκάλυψη της Εργκένεκον είναι μια βάση για την επιτυχή κατάληξη των σχεδίων του… Αν η πλειοψηφία των Τούρκων συνταχθεί στο πλευρό του Ερντογάν και υοθετήσει τις αντιλήψεις του, τότε η γειτονική χώρα θα μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της: τον μετα-Κεμαλισμό… Το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει, ίσως, την έναρξη της νέας αυτής περιόδου αν το αποτέλεσμά του είναι συντριπτικό υπέρ του Ερντογάν.

Με όλη αυτή τη στάση της θα ενταχθεί τελικά η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Ευρωπαίοι πρέπει άμεσα να προσεγγίσουν και να εντάξουν την Τουρκία στην ΕΕ τώρα που δεν έχει προλάβει να ισχυροποιηθεί και δεν έχει αποκτήσει ακόμη στενούς δεσμούς με τα ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Άλλοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα κράτη με βάση χρόνιες ιστορικές, εθνολογικές και θρησκευτικές διαφορές. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμα για να καταφέρει να εισχωρήσει στην ΕΕ. Βασικό ζήτημα (για εμάς) είναι η αναγνώριση της Κύπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, η Τουρκία απαιτεί από ένα κράτος-μέλος να μην διεκδικεί την οντότητά του! Επίσης, πρέπει να κατευνάσουν οι εσωτερικές διαμάχες και να υπάρξει ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Πάντως, ακόμα κι αν όλα αυτά συμβούν, δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να ανοίξουν τα σύνορά τους σε εκατομμύρια Τούρκους εργάτες να μετακινηθούν ελεύθερα εντός ΕΕ. Ήδη, οι Τούρκοι αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική εθνοτική ομάδα της Ευρώπης, ενώ οι Γάλλοι ακόμα “μετανιώνουν” για την ένταξη της Πολωνίας και τους “Πολωνούς υδραυλικούς” που δέχτηκαν στη χώρα τους…

Εν κατακλείδι, ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου προσπαθούν να χτίσουν μια ευρωπαϊκή χώρα ισλαμικού τύπου. Μια χώρα ισχυρή και με μεγάλη έκταση, αλλά πολλά ανόμοια χαρακτηριστικά στον πληθυσμό της. Οραματίζονται να δημιουργήσουν έναν “γίγαντα”. Στο μέλλον και στην πράξη θα αποδειχτεί αν αυτός ο “γίγαντας” είναι ισχυρός ή έχει γυάλινα πόδια…

Bookmark and Share
Read more...

1 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας, η οποία δραστηριοποιείται για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος συνεχώς από το 1951. Έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να προχωρεί σε δράσεις για τη προστασία της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας μας τη Συνθήκη του Ραμσάρ για τους υγροτόπους, πρωτοστάτησε στη δημιουργία Εθνικών Δρυμών και στην προστασία φυτών, ζώων, βιοτόπων.

Σήμερα δραστηριοποιείται σε τέσσερις άξονες: περιβαλλοντική εκπαίδευση, προγράμματα προστασίας της φύσης, παρεμβατική προστασία και γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Για να επιτελέσει την αποστολή της βασίζεται σε εκτεταμένο δίκτυο επιστημόνων και εθελοντών. Η οικονομική της στήριξη προέρχεται από τις συνδρομές και δωρεές μελών, χορηγίες ιδρυμάτων και επιχειρήσεων και, για συγκεκριμένα προγράμματα προστασίας της Φύσης, κρατική και διακρατική οικονομική ενίσχυση.

Η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και το Centre Naturopa του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι επίσης μέλος σημαντικών διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών: IUCN, EEB, ECNC, EUCC και άλλων. Συνεργάζεται στενά με άλλες Ελληνικές Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε κοινούς στόχους, καθώς και με φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford.

Ως εκπρόσωπος του FEE, είναι ο Εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”, για την προστασία των οργανωμένων παραλιών και των τουριστικά ανεπτυγμένων ακτών της χώρας μας. Χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα στην Ελλάδα από το 1992. Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε παράκτιους Δήμους ή ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Το πρόγραμμα στοχεύει σε καθαριότητα θάλασσας και ακτής, ασφάλεια και σωστές υπηρεσίες προς λουόμενους και επισκέπτες, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενεργό προστασία του παράκτιου χώρου. Το 2010, απονεμήθηκαν στην Ελλάδα 430 “Γαλάζιες Σημαίες” για 421 ακτές και 9 μαρίνες, που την κατέταξαν 2η στον κόσμο. Επίσης, από το 2009, διαχειρίζεται και το ειδικό διεθνές πρόγραμμα “The Green Key”, που αποδίδει το ομώνυμο σήμα οικολογικής ποιότητας (eco-label) σε επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα. Κατά την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού, βραβελυτηκαν με το Green Key 52 ξενοδοχειακές μονάδες από όλη την Ελλάδα.

Προσφέρει από το 1972 στην Εκπαιδευτική Κοινότητα πέντε διαχρονικά Προγράμματα-Πανελλήνια Δίκτυα- Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στα δίκτυα αυτά συμμετείχαν τη σχολική χρονιά 2008-2009 περίπου 1.500 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) από όλη την Ελλάδα. Σε κάθε δίκτυο Π.Ε. εκδίδεται και παρέχεται δωρεάν στην εκπαιδευτική κοινότητα το κατάλληλο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και η συνεχής υποστήριξη με πληροφορίες ή συμβουλές. Στα δίκτυα αυτά προσφέρουν εθελοντικώς την πολύτιμη συνεργασία τους περί τους 150 Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, είτε ως μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών, είτε ως υπεύθυνοι για την κάθε σχολική ομάδα.

Η ‘Προστασία Φύσης’ έχει χειριστεί, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ πανελλήνιας εμβέλειας, διάφορα προγράμματα προστασίας της φύσης. Η ‘Προστασία Φύσης’ εκδίδει το 64σέλιδο τριμηνιαίο περιοδικό “Η Φύση”, που περιέχει ποικιλία επίκαιρων άρθρων για θέματα φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και αναφορές στις δραστηριότητές της. Για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, εκδίδει το περιοδικό “Το Φυλλαράκι”. Εκδίδει επίσης βιβλία για τη Φύση, newsletters προγραμμάτων και άλλα ενημερωτικά έντυπα. Οργανώνει ενημερωτικές εκδρομές για μέλη και φίλους της Εταιρίας σε περιοχές με ενδιαφέρον φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και διαλέξεις ή άλλες εκδηλώσεις με ενημερωτικό, περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Στα ιδιόκτητα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει, σε κάθε ενδιαφερόμενο, τη χρήση αρκετά εκτεταμένης βιβλιοθήκης για θέματα περιβάλλοντος.

Έχει επίσης καθιερώσει το Βραβείο «Βύρωνα Αντίπα», το οποίο απονέμεται σε άτομο ή μη κρατική οργάνωση που έχει συμβάλει αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία της Ελληνικής φύσης και του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στους βρβαευμένους των περασμένων ετών αναφέρονται ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής, τ. Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, ο Δήμαρχος Τήλου, ο φιλέλλην φυσιοδίφης και συγγραφέας Hellmut Bauman, η οργάνωση περίθαλψης αγρίων πτηνών ‘Αλκυόνη’, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ ‘Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολόγική και WWF Ελλάς, η ‘Φιλοδασική Ένωση Αθηνών’, ο κ. .Luc Hoffman, ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Νίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ.:  2103224944, 2103314563
Fax:  2103225285
e-mail:  info@eepf.gr
http://www.eepf.gr

Bookmark and Share
Read more...

29 Αυγούστου 2010

Εντυπώσεις από το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας 2010

Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας. Προσωπικά, είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μας σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την παγκόσμια νεολαία!


Η σειρά Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας γεννήθηκε το 1997, μετά την απογοήτευση της συνεδρίασης Rio +5, όπου κυβερνήσεις και οργανισμοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο που είχει σημειωθεί από την αρχική Διάσκεψη του Ρίο. Το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη τον Οκτώβριο του 1999, με τίτλο: Συνέδριο Νέων για τη νέα Χιλιετία (Millennium Young People’s Congress). Το βασικό μήνυμα του εν λόγω πρώτου συνεδρίου ήταν: “Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να είναι ενεργοί στην ανάπτυξη, όχι απλά οι δικαιούχοι της αναπτυξιακής συνδρομής που προσφέρεται από τους άλλους ...” Σε όλα τα μεταγενέστερα Συνέδρια -στο Μαρόκο το 2003, τη Σκωτία το 2005 και το Κεμπέκ του Καναδά το 2008- συζητήθηκε έναν κύριο ερώτημα: “Ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και οι λοιποί οργανισμοί αναπτυξιακής συνδρομής να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απίστευτο ταλέντο, την ενέργεια και ιδεαλισμό των νέων στην κοινή προσπάθεια τους να κάνουν τη φτώχεια παρελθόν με βιώσιμο τρόπο και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία;”

Φέτος, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 νέοι από 147 χώρες του κόσμου! Το συνέδριο κατάφερε να φέρει σε επαφή όλους αυτούς τους νέους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νέων ακτιβιστών, των νέων δημοσιογράφων, των νέων εκπαιδευτικών, των νέων καλλιτεχνών και των νέων επιχειρηματιών. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από τους ειδικούς της ανάπτυξης, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες και διπλωμάτες σε συζητήσεις, εργαστήρια και συνελεύσεις έλαβαν τόπο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου!

Μερικοί από τους στόχους και τους σκοπούς του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας ήταν η προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας για την επίλυση μερικών σοβαρών παγκοσμίων προβλημάτων, η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της παγκόσμιας συνεργασίας των νέων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων για την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και να υποστηριχθεί η ώθηση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Όμως, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας δεν είναι μια συνηθισμένη συνδιάσκεψη μόνο. Είναι γιορτή, κατάρτιση, πρόγραμμα ανάπτυξης και διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος ταυτόχρονα. Προωθεί τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία της νεολαίας με δραστηριότητες όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, έργα δράσης, κοινωνικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια δεξιοτήτων.

Από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου θα συνταχθεί σύντομα το Istanbul Action Plan, ένα παγκόσμιο πλάνο δράσης που θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ και τους υπουργούς νεολαίας όλων των χωρών του κόσμου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νεολαίας στο Μεξικό! Άλλωστε, η προσφορά του συνεδρίου στη νεολαία είναι τεράστια. Άνοίξε νέους δρόμους επικοινωνίας και έχτισε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές επαφές και γνωριμίες που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη θα καταλήξουν σε διεθνή projects ανάπτυξης στο μέλλον, αφού πολλά από τα προβλήματα είναι κοινά.

Η επόμενη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους νέους ηγέτες έχει οριστεί για το 2012 στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία! Μέχρι τότε όλοι θα ασχοληθούν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ανάπτυξης και την ενίσχυση του ρόλου της νεολαίας. Όλα αυτά στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Νεολαίας που ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου. Η ευκαιρία για τη νεολαία είναι τεράστια και δεν πρέπει να πάει χαμένη…

Bookmark and Share
Read more...

26 Αυγούστου 2010

Η βάση του 10 και οι βάσεις του προβλήματος

Με τίτλους, όπως “ΣΟΚ έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές”, υποδέχτηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές ύστερα από την κατάργηση της βάσης του δέκα! Παρουσιαστές ειδήσεων και δημοσιογράφοι έδειχναν και διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους πως είναι “σοκαρισμένοι” από την είσοδο μαθητών σε ανώτατες σχολές με βαθμούς επτά, οκτώ ή ακόμα και κάτω από τη μονάδα… Θεωρούν μάλιστα απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυτή την εξέλιξη!

Ως εδώ όλα καλά και οι μεγαλοδημοσιογράφοι δείχνουν να “ανησυχούν” για το μέλλον της νεολαίας του τόπου αλλά και της παιδείας στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως η πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα διαφορετική και δεν προβάλλεται!

Πρώτα απ’ όλα, κανείς δεν αναφέρει πως οι βάσεις είναι κάθε χρόνο μεταβλητές, αφού τα θέματα και οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι βάσεις μπορούν να καθοριστούν σύμφωνα με τις “επιθυμίες” των εξεταστών και φυσικά του Υπουργείου Παιδείας. Το ότι φέτος τόσοι μαθητές δεν πέρασαν τη “βάση” δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι χειρότεροι στις επιδόσεις από τους περσινούς υποψηφίους… Είναι γενικώς αποδεκτό πως όσο διάστημα υπήρχε η βάση, τα θέματα ήταν πιο βατά για τους μαθητές με στόχο να κατορθώσουν να “πιάσουν” το 10 και δυσκόλευαν για όσους στόχευαν ψηλότερα. Έτσι και οι μαθητές περνούσαν το 10 δείχνοντας πως κατέχουν καλό επίπεδο μόρφωσης και κενές θέσεις δεν έμεναν στα ΤΕΙ… Για να γίνει κατανοητό όλο αυτό μπορούμε να φανταστούμε σε μια εξεταστική περίοδο πανελλαδικών όλα τα θέματα να είναι εξωπραγματικής δυσκολίας για τους μαθητές και όλοι να γράψουν κάτω από τη βάση. Τότε, η Ιατρική αντί για 19.000 μόρια θα έχει 8.000 χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι μελλοντικοί γιατροί ήταν κατωτάτου επιπέδου και δεν άξιζαν την εισαγωγή τους…

Οι επιλογές των υποψηφίων είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις βάσεις. Ακλόνητες φαίνεται πως βρίσκονται οι “παραδοσιακές σχολές κύρους” όπως η Ιατρική, η Νομική και οι σχολές Μηχανικών που διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο παρά την ανεργία που μαστίζει τους απόφοιτούς τους. Άλλωστε στην Ελλάδα οι μισοί γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους γιατρούς και οι άλλοι μισοί δικηγόρους… Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τόπος του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δεν είναι τυχαίο πως τα πιο χαβηλόβαθμα ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται στην περιφέρεια, ενώ τα αντίστοιχα της Αθήνας έχουν πολύ υψηλότερες βάσεις! Σχεδόν όλοι θέλουν να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους και αν αναλογιστούμε πως στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως τα πανεπιστήμια του λεκανοπεδίου ασφυκτιούν! Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, οι φοιτητές προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους και η λύση του “κοντινού” πανεπιστημίου μοιάζει περισσότερο επιτακτική από οποτεδήποτε άλλοτε.

Άλλος ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης των βάσεων είναι και οι προσφερόμενες θέσεις στο εκάστοτε τμήμα. Δεν είναι δυνατόν στα τμήματα “Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος” του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη που ήταν το τελευταίο στην κατάταξη των μορίων να προσφέρονται 240 θέσεις από τις οποίες καλύπτονται οι 210 και στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΑΠΘ να προσφέρονται μόλις 72 θέσεις… Είναι λογικό περισσότεροι μαθητές να επιθυμούν να σπουδάσουν μηχανολόγοι μηχανικοί στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι γεωτεχνολογία στην Κοζάνη. Σίγουρα αν αυτά τα ΤΕΙ πρόσφεραν 70-80 θέσεις, η βάση τους θα ήταν αρκετά μόρια πάνω από τη βάση και δεν θα εγείρονταν τα διάφορα ζητήματα!

Όπως και να έχει, όμως, καλό είναι να υπάρχουν αρκετές θέσεις για αυτούς που επιθυμούν να σπουδάσουν. Άλλωστε η εισαγωγή σε κάποια σχολή δεν σημαίνει απαραίτητα και συνέχιση ή περάτωση των σπουδών. Και πιστεύω πως είναι προτιμότερο αυτοί που συγκεντρώνουν κάτω από 10.000 μόρια να εισάγονται σε ελληνικά ΤΕΙ παρά να σπουδάζουν σε αμφιβόλου ποιότητας βαλκανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και να επιστρέφουν στη χώρα μας μετά από 3-4 χρόνια ως γιατροί ή μηχανικοί ζητώντας επαγγελματικά δικαιώματα και αποκατάσταση… Επίσης, αυτή η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τους μεγαλοδημοσιογράφους δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς τυχαία, αφού τα μέσα στα οποία εργάζονται χρηματοδοτούνται για να προβάλλουν καθημερινώς τα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ της χώρας μας. Κι όπως όλοι ξέρουμε, οι Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφοι δεν είναι οι πιο “αθώοι” και “αμερόληπτοι”…

Είναι γεγονός πως αλλαγές πρέπει να υπάρξουν στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στα πανεπιστήμια. Η κατεύθυνση, όμως, που προωθείται από τους “βαρόνους” των media είναι εντελώς λανθασμένη. Ας φτιάξουμε σχολεία σύγχρονα (σε εξοπλισμό και νοοτροπία) για τη νεολαία, ας καταρτίζονται επαρκώς οι εκπαιδευτικοί, ας αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία και γενικότερα ας αποκτήσει ο θεσμός της Παιδείας τη θέση που του πρέπει στην κοινωνία και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για κλείσιμο χαμηλόβαθμων ΤΕΙ! Άλλωστε, αν του χρόνου τα θέματα είναι γελοία και γράφουν όλοι πάνω από 15 και οι βάσεις των πιο χαμηλόβαθμων ΤΕΙ εκτιναχθούν στα 15.000 μόρια όλα τα φετινά τους επιχειρήματα θα καταρρεύσουν! Ο αποπροσανατολισμός του κοινού που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες είναι σκανδαλώδης. Ας κοιτάξουμε επιτέλους τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας και της κοινωνίας και ας αφήσουμε τα στατιστικά για τους ειδικούς του είδους…

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP